Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších westernů. Když jsem ho viděl poprvé, byl jsem nadšen. Skvěle vymyšlený scénář s výborným hereckým obsazením (výjimeční jsou především obě hlavní postavy na straně dobra a zla). Nejvíce mě mrzelo, že jich ze sedmičky tolik padlo. Spolu s filmy o Vinnetouovi je tento film řazen na vrchol mého žebříčku westernů. Když už to člověk vidí po třetí a po čvrtý, je jasné, že film své kouzlo ztrácí, ale v tomto případě si nikdy nenechám v televizi ujít sedmičku statečných. 95% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Legendární remaková záležitost o sedmi statečných, kteří brání vesnici sedláků před nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou (Eli Wallach). Hvězdné obsazení předvádí skvělé herecké výkony (mě se hodně líbili moji oblíbenci Steve McQueen a Charles Bronson). Příběh o odvaze, česti a spravedlnosti se stal jedním z nejlepších westernů i když v mém žebříčku je na prvním místě Tenkrát na Západě. Společně s Velkým útěkem nejlepší snímek Johna Sturgese. Na závěr bych ještě pochválil pěknou hudbu, která nás provází celým snímkem. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

SEDM STATEČNÝCH je snovým příběhem každého mládí - jinošského i dívčího. Jakkoliv je asi zřejmou pravdou, že japonská Kurosawova předloha stojí umělecky o poznání výše, americký remake rovněž není chudý na hvězdné momenty. Už sama myšlenka filantropních kovbojů-pistolníků, snažících se pomoci strádajícím peónům-mexickým rolníkům, sužovanými kreolskými bandity, je nevšední. Z triviálního westernového zabarvení však vybočuje i důsledné prokreslení individualit nejen spasitelských mužů Divokého Západu, ale i jejich protihráče Calvery a nejednoduché tváře vysávané vesnice. V tomto ohledu získávají STATEČNÍ minimálně jeden rozměr navíc: poselství skutečného mravního přístupu k životu, schopnost rozeznat pozlátko zdánlivě nevšedního toulavého života od tvrdé dřiny na půdě, která je jedinou zárukou hodnot a skutečné práce. Toto zdánlivě "sockovské" klišé je živé - mysli si o tom kdo, co chceš - i dnes. I dnes je také nepodplatitelným zrcadlem naší skutečné povahy, rozmezí mezi rádobydospělým prožíváním a skutečnou lidskou zralostí a odpovědností. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Nejsem vůbec na westerny. A už minimálně na americké (no jo, jsem špageťák).Ale dnes už bohužel jen jeden statečný u mě tvoří výjmku v obou případech. Mimochodem. Robert Vaughn je největší elegán v historii filmu. Ten jeho pistolník... No to je prstě lahůdková postava. A vůbec byste neřekli, že měl v té době 28 let. Vypadá mnohem starší a tak nějak má víc důstojnosti jak všichni ostatní dohromady, ačkoliv je to skoro stejná sviňa jako Calvera :-) Pokračování však nestála za moc. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle byl snad první western, který jsem viděl (možná kromě Vinnetoua) a musím říct, že dodnes patří mezi mé nejoblíbenější. Hrdinové jsou jeden kladnější, než druhý (až na Calveru, samozřejmě) a film ani po více než 40 letech neztratil nic ze svého (lehce naivistického) kouzla. Tuto klasiku nelze než doporučit každému, kdo ji snad ještě neviděl (pokud někdo takový existuje). ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Yul Brynner ako Chris Larabee Adams odhalil svoju plešatú lebku len raz a síce v scéne, kde si pri budovaní obranného valu dal dole klobúk, aby si otrel pot. (marlon)
  • Všimněte si, že pokaždé, když Eli Wallach (Calvera) vrací pistoli do pouzdra, dívá se dolů. S pistolí to jednoduše neuměl a nechtěl vypadat jako hlupák, kdyby pistoli vrátil mimo. (džanik)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama