Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

kinej 

všechny recenze uživatele

Sedm statečných je výborný western, ale jednoduše se nemohu vyhnout srovnávání s originálem. A přes výtečné herecké výkony všech zúčastněných se westernová mutace jeví jako slabší. Nesedlo mi například to, že Calvera pistolníky poté co je zajal nejen propustil, poté co mu vykosili čtvrtinu bandy, ale ještě jim vrátil zbraně. U takového kriminálníka to psůobí nevěrohodně. Druhou výtkou je, že se filmu nedaří věrohodně obhájit myšlenku, že skuteční hrdinové jsou upachtění vesničani. Veškerý ten obdiv k lidem, co nemají na to, si to vyřídit sami působí pokrytecky a jen jako falešná skromnost opravdových hrdinů, pistolníků Někdo by mohl namítnout, že to moc zkoumám a pitvám, že bych se měl jen dívat a bavit se, ale právě to je ten důvod, proč mám raději samurajskou verzi. Je totiž mnohem propracovanější a vrstevnatější. Ale jinak opakuji, Sedm statečných je výtečný western. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak, když jsem se podívala na Sedm statečných poprvé, byla jsem uchvácena. Někde vzadu v hlavě přitom zůstával malý osten, že něco mi tam přece jenom nevoní, nebo by se mi líbilo udělané jinak. Teď, poté, co jsem viděla i Sedm samurajů, už přesně vím, co to je. Je to ta žoviální melodramatičnost, prezentovaná dokonale závěrem. Upřednostňuji chladnou tragičnost originálu. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chris, Vin, Bernardo O'Reilly, Lee, Britt, Harry Luck, Chico. X Calvera Naprosto excelentní western! Příběh jak se patří, herci jak mají být (skvělé výkony jak všech statečných, tak i bandity Calvery), dobré scény, napínavý děj = nezapomenutelná legendární podívaná se vším všudy..."Dvacet dolarů? To není vůbec málo." Western s omezením krvavosti (není na škodu - ani omylem). Filmové nedostatky (chyby): 1) Když Chico pronásleduje a stopuje šestici statečných vedenou Chrisem, loví ryby v potoce. Nedostatkem je, že uloví kapra lysce, který není v Americe doma, přičemž lysec je šlechtěná ryba. Nemá tedy v potoce v Mexiku, co dělat. 2) Cestou na hřbitov mají koně, kteří táhnou vůz, na hlavách smuteční ozdoby - chocholy. Jednomu však během jízdy zpět spadne. Při záběru, kdy vůz dojíždí na místo, odkud vyjel, však mají všichni ozdoby opět na hlavách. Na závěr pár hlášek: Chris: The graveyards are full of boys who were very young and very proud. ... Chris: Hey! What's your name? - Vin: Make it Vin. ... Calvera: Stejně se sem dostanu! - Chris: Ale nedostaneš se ven. ... Chris: Už mi za práci nabízeli hodně..ale nikdy ne všechno. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný western, kde hlavným ťahúňom sú charizmatickí herci a ich skvelé herecké výkony. Film pôsobí príjemným dojmom a dejová linka je priam nasiaknutá atmosférou divokého západu. Neviem však presne prečo, ale Leoneho práca ma oslovila viac. Možno tu chýba Morricone a jeho skvelá hudobná vložka. Tiež škoda tak lacnej Calverovej smrti za oknom, čakal som väčší zápas. Ale aj napriek tomu snímok poskytuje nadpriemerný filmový zážitok, hlavne vďaka legendárnym hercom, ktorí svoje postavy zahrali tak dokonale, ako keby tak žili aj v skutočnosti. 85/100 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klasický western zažíval zlatou éru ve 40. a 50. letech minulého století a tento film lze považovat za jeden z jeho vrcholů. Vyskytují se v něm všechny nezbytné žánrové rekvizity a prvky, od svých žánrových předchůdců se liší technickými vylepšeními - zvukem, barvou a formátem, dále silným hereckým obsazením a precizností zpracování. Lahůdka pro ctitele žánru. Námět není původní, je to remake Sedmi samurajů od Akiry Kurosawy. Klasický western mi jako forma přijde příliš zastaralý - s reálnou historií osidlování amerického kontinentu ostatně neměl nikdy moc společného a dále mi trochu vadí typizované postavy obvyklého westernového schématu. Ale proč se na chvilku neobdivovat všem těm naivním westernovým prvkům, jako je bleskurychlé tasení koltů, rychlopalná střelba bez nabíjení či netenčící se zásoba odpravených lotrů údajně čtyřicetičlenné bandy, pokud je podaná v tak řemeslně vybroušené formě. V paměti zůstane i kvalitní hudba. Celkový dojem: 75%. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Film patří mezi ty, ke kterým bylo vytvořeno nejvíce českých dabingů. Existují hned 4 dabingové verze, a to z let 1968, 1994, 2006 a 2007. (Ištván87)
  • V kinech utržil film 11 000 000 amerických dolarů, výroba stála 2 500 000 amerických dolarů. (M.B)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama