Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví o věčném rozporu mezi rozumem a citem, o dvou podobách lásky, duchovní a tělesné, o možnosti přátelství mezi mužem a ženou, tak, jak o ní píše ve své stejnojmenné básni Robert Graves. Tvůrci přiznávají, že jeho příběh je tak trochu "červenou knihovnou", že základní téma je jakoby z románu pro služky. Avšak podle scenáristy je to jen "ironické východisko", protože životní situace filmové postavy je vážná a plyne z ní řada paradoxních situací, které jsou tragické i zábavné a inklinují k černému humoru. Režisér Hřebejk a scenárista Jarchovský tentokrát zvolili syrové vyprávění v příběhu mladé ženy, která prožívá ne příliš šťastné manželství s drsným mužem, když potká jeho andělský protiklad, staršího emigranta. Seznámí se s ním přičiněním manželovy nelegální činnosti. Zatímco muž sedí ve vězení, žena odjíždí i s dětmi a novým přítelem do Itálie. Ale vztahy nejsou jednoduché, ani jejich řešení. Po mužově propuštění z vězení a po smrti své matky se i žena s dětmi vrací domů... Vedle hlavních rolí milostného trojúhelníku v podání A. Geislerové, J. Abrháma a R. Luknára ve filmu podaly výborné výkony J. Brejchová a E. Vášáryová (matka a tchyně), kterým skvěle sekundoval J. Schmitzer (manžel hrdinčiny matky). (Česká televize)

(více)

Recenze (530)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Dalo by se to označit koncertem výborných herců. Abrhám tradičně zahrál vynikajícně, neméně dobře ostatní. Celé to bylo nabité hereckými hvězdami... Jako celek to působilo velmi dobře. ()

Testament 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušný příběh o ženě, která, aspoň mi tak přišlo, neví, co vlastně chce. Odpovídá tomu průběh filmu, až do samotného závěru...Jinak, herecké výkony jsou slušné a jednoznačně vede Jiří Schmitzer, který snímek, z mého pohledu, příjemně odlehčuje. Ano, jedná provokativně a kolikrát je vyloženě "na pěst", ale i tak si získal mé sympatie a jeho rýpání jsem mu odměnil cynickým úšklebkem. Hřebejk rozkryl další příběh z lidských osudů a problém vidím v tom, že jeho filmy začínají být podle obdobného mustru a mohli by mít stejný název, jen s příslušnou pořadovou číslovkou. ()

Pollock 

všechny recenze uživatele

Krásně a skoro až depresivně ztvárněná česká povaha a nedospělost prolnutá skvělými hereckými výkony některých protagonistů. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Další z Hřebejkových filmů, který se mu nepovedl. Jaksi by asi neměl točit všechno a za každou cenu. Chápu, že dnes je o slušný námět nouze, ale přesto, anebo právě proto, by si měl držet určitou úroveň. Kvůli hereckému obsazení a zejména Milce Vášáryové jsem uvažoval o trojce, ale celkově mi to vychází na 2*. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Priznávam, že tento film som videl po prvý krát v televízii. Po zhliadnutí som zostal dosť zaskočený. Čo to bolo? O čom to bolo? Neviem , ale pán režisér Hřebejk, upadol do roviny priemeru.  Herecké výkony sú priemerné , jasne vynikol Jiří Schmitzer.  Asi aj preto dávam dve hviezdičky..  45% ()

Torimmer 

všechny recenze uživatele

Hřebejkovy starší filmy jsou vzácné. Hlavně jeho cit pro přirozené herectví, kdy sice hercům nejde někdy rozumět, protože si tak jako v životě zamumlají pod nosem, a přes ně třeba jede nějaký okolní zvuk, ale je to za cenu realističtějšího vyznění. Věty nejsou vyřčené ani nahlas, ani úplně zřetelně a jistě. Zkrátka herci a jejich výkony jsou zlatým standartem pokračující po éře Pelíšků, Pupendu, nebo Horem Pádem. Celá ta podprahovost tvůrcům ve vykreslení postav jde, kdy lze v těch jemnějších a méně jemnějších gestech na všednodenních "normálních" tvářích lidí vyčíst lovce a kořist, a nebo ty naivní, a ty, co té naivity využívají. Postavy fungují na základě herectví a jednotlivých situacích. Příběh jako celek je ale příliš rozplizlý, nevýrazný. Nestačí celý film jen koukat na postavu jak vážně kouká jedna na druhou a cítit z toho, že to je jakože vážná situace, když už se z toho vytratil smysl a emoce. Zde ve filmu se o emoce starali herci, a v příběhu jako takovém, nebo scénách jako takových, nebyly. A to tam měli tak hezké písničky od Hansarda. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na Krásce v nesnázích je nejzajímavější právě dilema ústřední hrdinky - krásky v nesnázích. Život se s ní nepáře, ona není žádná světice, a když se jí naskytne možnost změny života od základů, začne přemýšlet, čemu dá přednost. Aňa Geislerová to zahrála opět skvěle a podobné postavy jsou jí snad psány přímo na tělo, Jiří Schmitzer si střihl ukázkového hnusáka a zbytek osazenstva už odvedl spíše standart a nijak mě neoslovil. Místo celkově pozoruhodného filmu vznikla spíš pouze pozoruhodná situace a několik zajímavých postav, které mi byly nesympatické a jejich životní peripetie jsem sledoval jen s vlažným zájmem. Je to film na jeden večer bez většího přesahu. Po nějaké době si ani už nepamatuji na to, jak to skončilo. ()

joshula 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě nějak k J. Hřebejkovi neseděl hned od začátku. Je v něm poznat jeho rukopis, což je jen dobře, jinak by nebyl tak dobrý jako je. Stejně to platí i pro J. Macháčka a J. Abraháma. Na ty jsem se těšil nejvíc. Musím ale přiznat, že je na celé čáře troufnul J. Schmitzer. Jeho role dávala filmu nejvíc. Vytkl bych jen setkání a následné seznámení hlavních postav. V životě máme spoustu štěstí a náhod, ale tohle mě přišlo trochu moc. ke všemu v dnešní době... Tohle tento film stálo plný počet hvězdiček. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Ceska cervena knihovna. Pribeh citove nevyrovnane zeny mezi dvemi muzi. Jeden je dobry milenec, ale i zlodejicek a ten druhy je postarsi, ale financne zabezpeceny a slechetny dobrak. Prazdnost dejova a scenaristicka neschopnost nedava hercum moznost hrat, i kdyz byli dobre vybrani do svych roli a snazi se, sec muzou. 40% ()

Witta 

všechny recenze uživatele

I přesto, že mě české filmy poslední doby příliš neoslovily, tohle je velmi dobré, ale nutno dodat, že především díky skvělé roli Jiřího Schmitzera. ()

Perry- 

všechny recenze uživatele

Další z českých "sraček". Nevydržel jsem to dokoukat, to prostě nešlo. P.S.: Schmitzer tam vypadal jako zombie. ()

SirSez 

všechny recenze uživatele

Film je jako obrazem mezilidských vztahů o nichž se nemluví. Krásná hudby bohovské herecké výkony, to vše zvedlo v mích očích českou filmovou scénu:) ( jinak reakce na komentář tuším Svobi nebo nějak podobně :D nebyla to masturbace pouze močil ) ()

MareT. 

všechny recenze uživatele

Když nic jiného, tak Kráska nám dává ukázku kvalitních hereckých výkonů (především teda Scmitzera), ale co se dějové linky týče, je tenčí než se zdá. Hlavní hrdinka není až taková obět, jak se představuje a handicap českého filmu, kde "takhle žijeme dny naších životů a světe div se, někdy to stojí za prd" je tady v plné kráse. Celý film totiž padá jen ze silných scén, dějová linka je sekundární. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Film o hodném hlupákovi a smečce amorálních figurek, které jsou střídavě vydávány za sympatické. Dva body za vynikajícího Schmitzera v dobře napsané ambivalentní postavě strýčka Ríši. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Kráska Aňa a její peripetie s muži (otčím Schmitzer je faking brilliant), Hansardova mjůza...prostě celé to fakt funguje a ani se nechce věřit, že stejný člověk, který teď točí např. nudné amatérské porno (svatá čtveřice) uměl takhle pracovat s postavami. 8.5/10 ()

Související novinky

Darabont a King opět spolu

Darabont a King opět spolu

08.02.2007

Frank Darabont ještě nedokončil svůj nejnovější projekt a už se rozpovídal o svých budoucích plánech. V nynějších dnech pokračují přípravy na jeho další film The Mist, který vychází z novely mistra… (více)

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

57. ročník Německého Berlinale odtajněn!

01.02.2007

Už před několika týdny proběhla médii zpráva o účasti českého filmového hitu Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži německého Berlinale. Ovšem až včera byl konečně odtajněn officiální… (více)

Reklama

Reklama