Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 vznikl slavný snímek Francouzská spojka s podtitulem Štvanice a při svém uvedení se setkal s nadšeným kritickým i diváckým úspěchem. Kriminální drama bylo oceněno hned pěti Oscary a snímek lze řadit mezi klasická díla americké kinematografie. Otevřený konec vyloženě vybízel k natočení pokračování, které vzniklo o čtyři roky později v režii Johna Frankenheimera. V hlavní roli se vrací Gene Hackman, který za ztvárnění newyorského detektiva Jimmyho Doylea obdržel Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Detektiv Doyle přijíždí do francouzského města Marseille, aby konečně dopadl unikajícího překupníka drog Alaina Charniera (Fernando Rey).  Na jeho dopadení má spolupracovat s marseillským komisařem Henrym Bárthélémyim (Bernard Fresson). Během vyšetřování pozadí drogových kšeftů je ovšem Doyle unesen a držen ve starém hotelu, kde mu únosci systematicky píchají drogy. Po třech týdnech intenzivní drogové kúry ho Charnier nechává propustit na pokraji života a smrti. Doyle musí překonat příznaky silné drogové závislosti a uvědomí si, že měl představovat pouhou policejní návnadu. S celou situací je ovšem odhodlaný se vypořádat po svém a Charniera konečně jednou provždy dostat. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

O trochu slabší než jednička, která se zbavila nutnosti odehrávat se v prostředí amerického města (ať žije New York) a děj se posouvá do francouzského města Marseille. Zde Gene Hackman vynakládá spíše své peníze a volný čas na užívá než na hledání drogového krále, který mu utekl z ameriky. Dost mě zarazila stupidita, s kterou je napsána hlavní postava, která je do Francie poslána hledat muže, ale spíš se fláká a když je unesen a dostane se ven nadává jak byl Francouzskou policií použit jako volavka. Film postrádá druhou postavu, která by ubrala z beder Gena Hackmana, přesto John Frankenheimer poměrně svižně natočil krimíi film, který je konečně ukončen. PS: na konci filmu mě zarazili pohledy kamery z pohledu první osoby, opravdu jsem o tom neměl ani tušení, že to bylo někdy použito jinde než v Doomovi, chytré a vkusné. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pořádný závěr mi v jedničce chyběl, jinak se ovšem první díl těžko překonává. John Frankenheimer se ovšem snažil a tak natočil skutečně důstojné pokračování. Hackman zde herecky řádí snad ještě více než v předchozím filmu, především kvůli pro herce vděčné scéně s drogami. Líbí se mi, že je zachována civilnost (ruční kamera), závěrečná honička přes město je mistrovská a vyvolává ve vás dojem, že jste při tom. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Skvělé pokračování legendárního kriminálního trháku Francouzská spojka. V hlavní roli komisaře Pepka Doyla opět Gene Hackman. Režie se tentokrát ujal John Frankenheimer a myslím, že se mu jeho dílo velice povedlo. Scénář opět velice dobrý se skvělými hláškami. Kamera jako v prvním díle výtečná. Hudba jako v prvním díle nic moc, střih a zvuk dobré. Kromě hlavního Gena Hackmana se ve filmu objevil opět skvělý Fernando Rey v roli zločince Charniera. Nejlepší scéna je podle mě scéna finální. U mě čtyři krásné hvězdičky. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Spíš by se film měl jmenovat Pepkův příběh. Vzhledem k jednomu ze získaných Oskarů (Best Actor pro Hackmana) se tvůrci rozhodli vše vsadit na osamoceného newyorského poldu, který jde neochvějně za svým cílem. Bohužel se jim z něho podařilo vytvořit spíše psychopata, který připomíná rozjetý parní válec bez řidiče. Kdyby si scénaristé odpustili Hackmanovy improvizace typu Pepek v baru či Pepek vzpomíná na baseball, kdyby si odpustili samoúčelné improvizace (Pepkovo řádění v hotelu), kdyby celý film vypadal jako poslední půlhodina, ve které vítězí příběh, tak jak ho známe z jedničky - policisté, město a drogy, šlo by o důstojné pokračování. Jenže tady je příběh přehlušen hrdinou - osamělý vlk proti všem, kterého můžete na chvíli srazit na dno, ale nezastavíte ho. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak mně tahle spojka přišla lepší než ta předchozí. (Závratný úspěch v tom, ale nehledejte.)Přišla mi koukatelnější snad hlavně proto, že se odehrávala na atraktivnějším místě. I ten Hackman se mi zde docela líbil. Více akce a snad byla i lépe natočena. Sem tam byl film k mému překvapení i trošku vtipný. V červených číslech je však film z jednoho prostého důvodu - moc lidí ho nevidělo. Já hodnotím lepší 1*. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (3)

  • Kvůli větě "Mickey Mantle je hovno" musel producent Robert L. Rosen bývalou hvězdu vyhledat a požádat o svolení. Mantle jakmile záběr uviděl, rozesmál se a dal souhlas k užití jeho jména. (Terva)
  • Zatímco první příběh byl natočen podle skutečných událostí, pokračování Francouzská spojka 2 je čistou fikcí. (Terva)
  • Vila u moře, kde bydlí záporák Charnier (Fernando Rey), je ve městě Cassis u Marseille. (ČSFD)

Reklama

Reklama