Reklama

Reklama

Ztraceni v poušti

(TV film)
  • Česko Zmizelí (více)

Obsahy(1)

Jim Henley a jeho nová manželka Patty se společně s jeho dětmi Mattem a Kate, a Mattovou kamarádkou Ethan vydávají na rodinnou dovolenou. Cestou přes Nevadskou poušť mnoho příležitostí k přestávkám není, a tak rodina zastaví u první benzinové pumpy a hospody, kterou u cesty objeví. Matt se snaží přemluvit rodiče, aby se vydali do tajemného města duchů, hornického městečka Weaver, které má podle starodávné mapy ležet poblíž. Přestože na žádné mapě od roku 1940 se žádné takové město nevyskytuje a dokonce ani místní obyvatelé, kterých se Jim zeptá, o žádném Weaveru nikdy neslyšeli, objeví rodina odbočku zachycenou na starobylé mapě a protože mají dost času, rozhodnou se pro malý výlet se zajížďkou. Weaver, kam dorazí o chvíli později, skutečně vypadá jako město duchů. Jako město, jehož obyvatelé se najednou rozhodli odejít, aniž by si s sebou cokoliv vzali. Domy jsou sice sešlé časem, ale místní obchod je plný zásob pokrytých prachem a místní restaurace vypadá, jako by ji hosté houfně opustili uprostřed oběda. Henleyovi si město prohlédnou a pak chtějí pokračovat v cestě. Jenže se blíží večer a Pattyin mobil nemá signál a tak Jim rozhodne, že přenocují ve Weaveru. A to je osudová chyba. Ještě téhož večera totiž Ethan objeví videokameru s nahrávkou neznámých turistů, ze které vyplývá, že byli pronásledováni záhadným zlem, které je jednoho po druhém dostalo. Jim sice soudí, že jsou v bezpečí, protože neznámé zlo, pokud nějaké bylo, je už dávno minulostí. Jenže další ráno zjistí, že jejich auto zmizelo, že jsou pětatřicet mil od hlavní cesty a že ve Weaveru se ukrývá něco, co je nechce nechat odejít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl před pár lety na Nově a pamatuju si, že jsem se u něj (a hlavně po něm) dost bál. Je to takový umírněnější předchůdce Hor, které mají oči, atmosféricky je na tom ale možná o trochu lépe. Závěr mě však tehdy poněkud zklamal. Ale i tak ohodnotím nadprůměrně, fakt mě ti pouštní mutantíci dokázali kvalitně poděsit. 75% ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Srovnání s filmem Hory mají oči je víc jak na místě. Dokonce si troufám tvrdit, že valná většina nápadů v HMO je ukradená z tohoto filmu. Bohužel režisér z toho "příběhového" potenciálu nedokázal vyždímat tolik, aby z toho byla fakt pecka. Lekaček je tady minimálně, navíc film kazí několik dementních situací, jako třeba pád tak do 10m hluboké studny bez vody, bez jediného šrámu (pardon, vlastně trochu kulhala). Konec je kapitolou sám o sobě. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Alice Cooper v niektorom videu / rozhovore, kde spomínal svoje najobľúbenejšie horory hovoril, že najlepšie horory sú tie, ktoré neukážu monštrum. A hoci s tým univerzálne nesúhlasím, toto je práve ten prípad, kde to presne platí. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý hororový thriller. Má výborný príbeh o jednej rodinke, ktorá sa behom dlhej cesty púšťou rozhodne na pár hodín navštíviť staré opustené banícke mestečko ďaleko od civilizácie, ale na mieste sa im pokazí auto a navyše nájdu kameru, z ktorej zistia, že niečo podobné sa už stalo aj skupinke priateľov, ktorí ale nedopadli dobre. A tak sa odtiaľ musia dostať, ale vedia, že s mestečkom nie je všetko v poriadku a zlo tam stále je. So spracovaním som nadmieru spokojný, film sa s ničím nezdržuje a tak už po pár minútach postavy prídu do mestečka, čo spočiatku pôsobí ako kópia mnohých podobných filmov, ale nie je to tak, tvorcovia si vybrali úplne iný spôsob, nie klasického krváku a dokonca ani nie bežného hororu, keďže tu prakticky ani nikomu nejde o život, ale to vôbec nevadí, dej je po celý čas výborne podaný a správne tajomný, takže sa je rozhodne na čo pozerať a na úrovni filmu sa nič nezmení ani po hodine filmu, keď sa už dej uberie iným smerom mimo mestečka, ale tá správna tajomnosť stále zostáva. Spokojný som aj so záverom, nič nevysvetlí do podrobna, skôr dáva priestor fantázii diváka. Ako som spomínal, film si nezvolil smer klasického hororu, ale aj napriek tomu má celkom slušnú atmosféru a dokonca je aj väčšinu času napínavý, takže som veľmi spokojný. A tiež si nie som istý, či sa tu dá hovoriť o hororových scénach, keďže toto je skôr taký mysteriózny film, ale je tu mnoho výborných nápadov a momentov. S hereckým obsadením som spokojný, je síce dosť neznáme, ale pôsobia dojmom klasickej americkej rodinky, takže je všetko tak ako má byť. Réžia je veľmi dobrá, až prekvapivo všetko dobre funguje a aj technická stránka je na tom dobre, tu nemám čo vytknúť. Stratení v púšti je bezpochyby špička TV filmov, ktorý je napínavejší a lepší ako väčšina kinohororov. Objektívna kvalita filmu- 76%, film sa páči mne na 79%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na TV film poměrně slušné dílko - poprvé jsem se u toho docela bála a mrazilo mě. Podruhé po letech už byl zážitek ohledně napětí slabší, ovšem zase jsem o tématu více přemýšlela a lépe chápala, "co se nám básník, snažil říci." Jistě, chování postav je občas stupidní a herecké výkony mohly být o něco lepší, přesvědčivější, nicméně viděla jsem spoustu slabších a debilnějších horrorů, které byly natočeny za podstatně větší peníze. Srovnání s filmem "Hory mají oči" není úplně od věci, to se však týká jen atmosféry (poušť, izolovanost, něco útočí), protože tenhle snímek nestaví příběh na hektolitrech krve a je tajemnější, což je jen dobře. Napoprvé mě podivný konec nas*al, napodruhé ho beru jako vcelku jasnou a ne úplně blbou pointu. Obstojný horůrek, milé překvapení. 69% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Disappearance má skvělou úvodní myšlenku, podobnou jako u snímku Hory mají oči, ale to, co s ní později dělá, je nevýslovná kravina. Začněme tím, že za celou dobu snímku žádné to monstrum, nebo oč se vlastně jedná, nevidíme. Je to zčásti kvůli nízkému televiznímu rozpočtu a zčásti také proto, že filmaři nevěděli, jak na to. Prostředí města duchů v poušti se mi líbilo, ale jeho potenciál nebyl skoro vůbec využit. Vyloženě mě naštval závěr, který jsem nemohl pochopit a pochybuji o tom, že vůbec nějakou logiku má. Z nadějného snímku se stala totální béčková volovina. Škoda. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobré. Slušná atmosféra, neprekážajúci herci a koniec, ktorý si každý môže vyložiť po svojom. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s většinou zde zmíněného. Taky sem to pustil čirou náhodou a musím říct, že sem byl fakt napjatý a film se mi celkově dosti pozdával, samozřejmě v rámci žánru. Ale jsem dosti naivním divákem, to že je film ustřihnut schválně kvůli nedostatku nápadů mě ani nenapadlo, docela dlouho sem si s tim lámal hlavu... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

I mezi televizními filmy s nepříliš velkým rozpočtem se dá najít pár takových, které dokáží konkurovat svým dražším kolegům a to nejen co se příběhu týče, ale i celkovým zpracováním. Tento pouštní thriller – horor s mysteriózním nádechem se tu a tam objevuje i na našich televizních stanicích a určitě nejde o žádnou ztrátu času. Walter Klenhard sice dle mého nedokázal naplno využít potenciálu, který se tu nabízel, ale i tak si pro nás připravil vcelku zdařilou atmosférickou podívanou. Navíc si nelze nevšimnout jisté podobnosti filmem Hory mají oči, ale to jen okrajově (některé scény jsou si dosti podobné), oba filmy jsou si však i tak v mnohém odlišné.   Zde se totiž nesázelo na brutalitu, bizarnost a kupu mrtvol, ale spíše se tu pracovalo jen s náznaky neznámého zla skrytého vpovzdálí a divákova představivost dostala spoustu prostoru i díky hodně prazvláštnímu konci a postupně gradující atmosféře. I zde se objeví historka o hornících, bombě, podivných potomcích – ale i legendě o indiánském pohřebišti, UFO, nebo tajné vládní oblasti. Vše ale zůstane tak nějak neobjasněno, divák vlastně nic neuvidí – vše si musí domýšlet a fantazírovat. Občas prostě takové filmy nejsou na škodu – když divák zůstane v nevědomosti, proti čemu hlavní hrdinové stojí. Občas to ale dokáže taky nepěkně naštvat. Ztraceni v poušti určitě stojí za vaši pozornost. Jen musíte počítat hlavně s mysteriózní náplní, nikoliv s brutální a krvavou podívanou. To byste potom odešli nejspíš zklamáni. Osobně to vidím na lepší průměrnou záležitost. 60% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tajuplná atmosféra a nekompromisný záver, u väčšiny televíznych alebo video báchoriek dosť neznáme pojmy. Ten ich má na vysokej kvalitatívnej úrovni a ja som len rád, že sa snímok vydaril. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Jeden ujo vo filme hlavnej postave povedal. To mesto má dve legendy. Jedna je, že pri mesto hodili neutrónovú bombu a všetci z mesta sa narýchlo presťahovali do hornickych šachiet a tam sa z ich deti stali mutanti. Trocha jednoduchšia je, že pod mestom je indiánsky cintorín a tak mesto postihla nejaká kliatba. Do konca záverečných tituliek som nezistil či je správna legenda jedna alebo dva. Ale ja by som povedal, že asi legenda tri a to je  tá, že Indiánska  kliatba zmutovala kvôli bombe a to ju nasralo do takej mieri, že začala ich meniť na obraz svoj. Celkom som si myslel, že to bude niečo medzi hory majú oči a očistcom a i keď až tak ďaleko som nebol, toto mi pripomínalo nejakú zvláštnu Kingovku, niečo na štýl beznádeje, ale určite s lepším koncom. Horor to pripomína len kvôli hutnej a plazivej atmosfére a i tomu mystériu, ktoré je až do konca. Len škoda, že sa tu aspoň troska nepritvrdilo, lebo toho napätia tu bolo malo a krvi vobec, ale asi nemôžem zas chcieť všetko. Herecky to bolo slušné a opustené mesto zbudovalo rešpekt. Ale zas niektoré veci mi tam prišli už cez čiaru ako scéna, kde rodina chce ujsť z mesta a z jednej strany ich zablokuje autobus a z druhej strany kamión, kde sa tam asi v púšti vzali? Divne a takých prešľapov je tu viacej, ale nevadí, som aj tak veľmi rad, že sa mi tento film dostal do pozornosti. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tvrdit, že "Hory mají oči" je vykrádačka tohodle filmu je prachsprosté ignorantství. Craven by vás kopal do zadele až na nevadskou poušť..... Jinak teda, je tahle vykrádačka filmu "Hory mají oči" plná nevyužitého potenciálu a scénáristické bezradnosti. Hezké lokace a atmoška jsou k hovnu když filmař neví co s tím.. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nic moc jsem od tohoto filmu nečekal. Prostě jsem si ho jen tak pustil. Byl jsem ale docela překvapený, že to nebylo jen další slaboduché béčko. Jo, objevily se trapnosti typu: "Co je to, co je to?!!!", místo aby zdrhali. Ale to by se dalo odpustit. Celkem dobře se podařilo navodit pocit ohrožení jakýmsi neznámým zlem, chvílemi jsem byl dokonce i napjatý. Škoda, že tvůrcům ke konci došel dech, a tak film prostě utnuli a "mysli a domysli si co a jak chceš, milý diváku". ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se nedostalo na závěrečnou pointu. Takhle to působí jako učňovský snímek, kde režisér ukazuje, že umí navodit strašidelnou atmosféru. A to opravdu umí... ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy mám rád, tady už vzhledem k obsazení rodinky s dětmi, bylo jasné, že se asi nikomu nic nestane. Což je docela škoda. Taky mě dost mrzelo absence nákýho vysvětlení, byt tam něco nepřímo zaznělo, ale nic co by to pořádně objasnilo. Přesto to bylo slušný. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Troufám si říct skoro až špičkový televizní film. Opravdu hodně mrazivá a temná atmosféra po většinu filmu a hodně překvapí i nehappyendový závěr. A jestlipak jste v hlavní mužské roli poznali Persea ze Souboje titánů?:-)) ()

ic 

všechny recenze uživatele

Kdybych sem přepsal celý děj filmu nebyl by to spoiler, protože ve filmu stejně rozuzlení záhady není. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Narazil som na tento film kedysi úplnou náhodou, netušiac nič ako jeho hrdinovia a bol som vážne posratý. Živo si spomínam, ako ma to vydesilo, až detsky nepríčetne. Horor v pravom slova zmysle, žiadne vysvetľovanie, iba znepokojenie, strach a hrôza. Mohlo to byť atmosférou chvíle, kúzlom okamihu - ale tomu práve ja vravím filmový zážitok. Dostal ma. ()

Aargh 

všechny recenze uživatele

Přiběh rodiny, která shodou podivných okolností musí přenocovat v opuštěném hornickém městečku uprostřed pouště. Atmosféra je slušná, chvílemi připomíná Blair Witch, ovšem celkový dojem kazí mizerní herci a občas trapné a ohrané nápady scénáristů. Průměr. ()

Reklama

Reklama