Jason ReitmanScénář:
Jason ReitmanKamera:
James WhitakerHudba:
Rolfe KentHrají:
Aaron Eckhart, Maria Bello, Cameron Bright, Adam Brody, Timothy Dowling, Robert Duvall, Jeff Witzke, Sam Elliott, Katie Holmes, David Koechner (více)Obsahy(1)
Hrdina ostře nabroušené komedie se živí jako mluvčí tabákové firmy. Je vtipný, výmluvný a odzbrojující a je schopen překroutit každý argument a otočit ho ve svůj prospěch. Když to pěkně zabalíte a naservírujete s úsměvem, je kouření vlastně celkem fajn. Časy se ale mění a všude je plno lidí, co bůhvíproč bojují proti kouření. Jak zařídit, aby cigareta byla zase "cool"? (Palace Pictures)
To byla komedie? Aha, to jsem nepoznala :-). Mně to přišlo spíše jako velký námět k zamyšlení - imho žádné převratné myšlenky, ale hloupé to rozhodně nebylo. Jásání kuřáků nad tímto snímkem docela nechápu, protože je ve své podstatě protikuřácký, akorát to neříká polopaticky ;-). Ovšem v první řadě je to film o svobodě a osobní zodpovědnosti. Idea je zřejmá: jste dospělí, svéprávní, znáte veškerá rizika, jsou vám denně předhazována, a stejně chcete kouřit? Budiž, je to vaše svobodná volba, vaše svaté právo idiota huntovat si organismus dehtem a nikotinem. Ale až vám chirurgové po ozařování seberou třetinu plic, po deseti krocích se budete zadýchávat a díky rakovině hrtanu budete dlabat maximálně nízkotučné jogurty, pač nic hustějšího vám krkem neproleze, potom nenadávejte na tabákové koncerny a žaloby si strčte... za klobouk. Existuje jediný viník vašeho stavu; když se mu budete chtít podívat do očí a sprostě mu vynadat, postavte se před zrcadlo. V pořádku, absolutní pravda, akorát mi vadí, že film zapomíná na ty, co si svobodně zvolili nekouřit a stejně se každou chvíli dostanou do brázdy něčího karcinogenního sajrajtu. Kuřte si po libosti, ovšem nenuťte k tomu jiné - tohle sdělení mi ve filmu chybělo. Aaron Eckhart se role lobbisty zhostil velmi přirozeně, ostatním hercům taky není co vyčítat. Vykecání se reportérce považuju za scénáristický krok vedle - tak naivní (čti dementní) by protřelý skoropolitik jistě nebyl. Čekala jsem, že se více zasměju (nejvtipnější jsou řídké schůzky OsS), ale zklamaná nejsem. Nevšední, chytrý, ukecaný film. 70% ()
Velice osobitý humor Jasona Reitmana mě chytil hned napoprvé. Svou dávkou ujetosti mi mírně připomíná mé oblíbené bratry Coenovy. Samozřejmě se Reitman obejde bez té dávky mrtvol, které u Coenů prostě chybět nemohou. Ale zpátky k filmu Thank You for Smoking. Skvěle svou úlohu zvládnul Aaron Eckhart a trošku jej začínám podezírat jestli tento film není trošku nepatrně zasponzorován tabákovými společnostmi. PS: Ve filmu vystupuje parta lobistů z řad tabáku, zbraní a alkoholu, kteří se rádi chlubí svými statistikami o počtu obětí co mají na svědomí produkty, které zastupují. ()
Nick nelže a ani pravdu neskrývá... On ji pouze filtruje. (A)morálně flexibilní snímek, který není nepodobný filmu "Lord of War". Eckhart zraje každým novým filmem a Jason Reitman hned svou prvotinou (myšleno "komerční") potvrdil že je režisérem, který umí inteligentně a velmi vtipně zpracovat nelehké téma a vůbec nevadí, že snímek je pouze sletem jednotlivých černým humorem a satirou prolezlých scén. ()
Začínáme unikátní titulkovou sekvencí (ano, film toho má s Newellovým Obchodníkem se smrtí společného více, než si myslíte), pokračuje přes unikátní úvod Aarona Eckharta, standartní seznámení se s postavami, příjemný průběh až po netradiční konec, který potěšil. Aaron Eckhart (Jádro je zapomenuto) je fajn, zbytek hvězdného obsazení také nic nezkazí, pro škodolibé připomínám, že Katie Holmes dostane palmou přes hubu, a ne jednou. Po celou dobu jsem měl úsměv od ucha k uchu, humorné bylo skoro vše. I fakt, že ačkoliv je film o kouření, nezapálí si nikdo ani jednu jedinou cigaretu. Velice inteligentní komedie, která tak trochu kritizuje americkou společnost, a to se mi líbí. Jason Reitman určitě překvapil a budu jen rád, když bude točit filmy alespoň na stejné úrovni, jako jeho otec. ()
Tuhle zlomyslnou satiru jsem viděl hned po premiéře a měl jsem k ní jisté výhrady. Tempo mi nepřišlo ďábelské, děj mohl být energičtější, dialogy nebyly tak vybroušené, jak zaznívalo. Ale měla skvělé herce. Sympaťák s výraznými rysy Aaron Eckhart by prodal i víko od kanálu nebo babiččiny ošoupané papuče, kdyby na to přišlo. Tabákový lobbista má vytříbené argumentační postupy, pravdu filtruje a zrovna dostal za úkol, aby se v hollywoodských bijácích zase objevovali herci, kteří vytahují z krabičky jednu za druhou. Překazit mu to hodlá investigativní novinářka i senátor, který tažením proti cigaretám hodlá sbírat cenné body. A taky musí myslet na vztah s dospívajícím synem. Nemusíme s ním v mnohém souhlasit, můžeme mu ale vlastně fandit. Výsledek určitě rozpoutá nejednu diskusi a naznačí, co debutující režisér (a scénárista) Jason Reitman potvrdí svými dalšími počiny: že má čuch na témata a talent na dialogy. ()
- Keď Nick Naylor (Aaron Eckhart) sedí so svojím synom v hale a čakajú na stretnutie s Jeffom Megallom (Rob Lowe), pozerajú program Modrá planeta - Historie oceánů (od r. 2001) na BBC. (misterz)
- Televizní společnost NBC ohlásila výrobu pilotního dílu k připravovanému seriálu, nakonec ale natočen nebyl. (imro)
- Původně měl být film natočen už v roce 1990 a hlavní roli měl ztvárnit Mel Gibson. (Karlos80)