Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (365)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi slušné. Technická stránka precizní, poměrně naturalistické a narozdíl od většiny americké produkce ne prvoplánově hrdinské. Celkově to působí velmi autenticky. Menší chybky by se sice našly, občas působí střih v bojových scénách poněkud nepřehledně, ale po delší době zase výborný film svého druhu, dobře natočený, se schopností vtáhnout diváka, bez falešných emocí. Na rozdíl od podobné Olověné vesty tam není tak násilný přechod mezi výcvikem a bojištěm, naopak nabízí jednu z nejpůsobivějších scén ve filmu (sestřelení letadla). A konec je opravdu masakr - jedna z nejlepších válečných scén, co jsem viděl. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

To, že v Rusku vedia natočiť po formálnej stránke film kvalitou ekvivalentný Hollywoodskemu mainsreamu dokázala už Nočná hliadka. 9. rota to len potvrdzuje a na poli vojenského filmu svoj príbeh stavia na spoľahlivom a viackrát odskúšanom syžete -> kde jeho prvá polovica tvorí trdý drill čerstvo naverbovanej vojenskej jednotky (prostredníctvom čoho poznávame charatkery jednotlivých jej príslušníko)v, aby potom v druhej polovici nadobudnuté tréningové skúsenosti zúročila v reálnych podmienkách nekompromisného sledu vojenských zásahov (v tomto prípade ide o ruskú intervenciu v Afganistane v jej záverečnej fáze - konkrétne v roku 1988). Je to priemerný kríženec Full Metal Jacket, Ryana a Black Hawk Down. Nič nové -> formálne profesionálne odvedené remeslo, ktoré americký patriotizmus nahradilo rovnako gýčovým, často nelogickým "gerojstvom". ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tohle není blbost na kvadrát, proto sázím čtyři, což zajisté ruští tvůrci přijmou s jásotem a s radostí mi vystaví vedle Hradčana sochu, až se zase na pár let staví. Než však obrátí první stakany v hrdla a nahodí motory i rotory, fláknu jim též kritiku. Ta lidská dimenze filmu jim pořád nějak nejde. Hlubší náhled do nitra postav obsahuje informace typu: Voloďa má výraz jako debil, protože je debil, Ivan chlastá a hodlá v tom pokračovat, Aljuša je učitel a má strach, který dokáže i překonat za heroického vypouštění močového měchýře. Člověku pak nejde se s chcípajícím bohatýrem dostatečně ztotožnit. Tu přemíru hvězd dávám především recipročně, neboť když může kdejaký vymaštěnec žrát propagandistické ,,válečné" filmové svitky Amíků, netuším, proč by si i Rus nemohl říci své řízné urá! ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to líbilo.Od pomalého rozjezdu až ke strhujícímu finále.Dobře zahrané, dobře zrežírované, je vidět že filmové řemeslo skutečně doma v rodině Bondarčuků zůstalo.Závěr mě velice dojal, ve válce je vždy realita velmi drsná, tím spíše v afghánské.Nikdy ho nikdo nepodrobil a těžko se mu to kdy povede.Takže skvělý ruský vojenský velkofilm s nádhernou hudbou, který mohu jen doporučit a jasné čtyři hvězdy. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Hodně surový snímek shrnující válečnou mašinerii - z prostředí Afgánistánu, která spolkne mladíky, přežvýká ve vojenském táboře a vyplivne do surové války v Afgánistánu. O zbytečnosti válek netřeba vyprávět. Film se ponoří do přátelství, naivity a celkově mužského světa se všemi plusy a mínusy a vynoří z krve války. Snímek s tak nabitou atmosférou, že míří do TOP. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Natáčanie scény výbuchu lietadla trvalo posádke 17 dní natáčania a jeho cena bola 450 000 dolárov. (Arsenal83)
  • Rusko vybralo v roce 2007 tento snímek jako svého kandidáta na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Do užšího výběru Akademie se ale nedostal. (POMO)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama