Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Jakobova sestra Julie zemřela během svatební noci. A vše nasvědčuje tomu, že to udělala vlastní rukou. Její bratr se však nechce smířit s pouhým konstatováním smrti. Chce zjistit, proč se ta tragédie musela stát. A zjištění je možná ještě hrůznější než samotný čin. Pravda se skrývá v městečku Morke… (oficiální text distributora)

Recenze (80)

Pishin 

všechny recenze uživatele

Tento film navodí v člověku tíživý pocit a zůstane ve Vás až do úlpného konce. Po celou stopáž budete střídat názory na to ''jak to bylo se smrtí Jacobovy sestry''...a když už si myslíte, že to máte, tak se vždy vyloupne nějaká nová skutečnost a jste zase na začátku. Skvělé!!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nikolaj Lie Kaas rozhodně není jeden z těch dánských herců, o kterém byste řekli, že patří do zlatého fondu kinematografie. Na druhou stranu má neuvěřitelný dar lézt do temných dánských detektivek, třeba jako v případě Morke. Tváří se jak kakabus, ale kolem něj se čistou náhodou rozjíždí solidní atmosféra a neméně propletený důvod k vraždě. Má to něco do sebe, stejně tak jako Nikolaj Lie Kaas tímto bude u mě navždy nezapomenut. A to má taky něco do sebe. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Je to napínavé. Hlavní hrdina celej film čumí, jak kdyby mu ulítly včely, ale stejně jsem mu fandil. Škoda jen, že chvílemi se chová fakt nelogicky. Poprask na svatbě byl scénáristicky těžce nezvládnutý. Má to dobrýho záporáka. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Geniální věc! Dánové, Dánové vy jste mi natrhli prdel !! Vynikající zápletka,která má ohromnou sílu v dialozích a v hereckých výkonech, nechybí napětí, twisty ani perfektní závěrečná pointa. Vysoké doporučení všem fanouškům severské kinematografie! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, ve kterém hlavní hrdina pátrá po nesrovnalostech a řadu podezření ohledně sebevraždy své sestry. Tíživá a mrazivá atmosféra a zejména vynikající herecké výkony dělají z tohoto filmu pečlivě zpracovaný a chladný thriller, který chytne a nepustí do samotného konce. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kvalitní drama s prvky thrilleru, které však ke konci doplatilo na své takřka hollywoodské zakončení (scéna pod vodou) a debilní chování hlavního hrdiny v některých momentech (hlavně na svatbě). Jinak šlo o napínavý a atmosférický film s dobrým záporákem, který vidím na slušné 4*. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděla podruhé a úplně jsem zapomněla, že přes slušnou atmosféru, nápad a herecké výkony je až k nesnesení se dívat na naprostou a až neskutečnou debilitu hlavního představitele. Kdyby to bylo o lehce retardovaném chlapci, které chce zjistit, co se skutečně stalo jeho sestře, ještě bych to brala. Ale postava Nikolaje Lie Kaase podle všeho neměla trpět duševním postižením, přesto se tak od začátku choval. A nejenom on. Film je doslova plný nepochopitelného chování postav. U skandinávských filmů snad běžné, ale tady už to bylo trochu přes čáru. Líbila se mi zápletka a nápad, ale vlastně se po celou dobu nestane nic překvapivého a to, co je tak nějak zjevné už velmi brzy, se táhne celým filmem až do konce. Následuje SPOILER. Ovšem ten konec, kdy postava Jakoba po nevím kolika prakticky důkazech, že jeho bývalý švagr je magor, psychopat a vrah, vleze k němu domů, aby si zavolal a odehraje se tato scéna??? Scéna: Magor a vrah: "Ejhle, telefon je nějaký odpojený. No, to se tady stává, asi si teď o žádnou pomoc nezavoláš, ale to se mi docela hodí, neboť vím, že mě podezíráš ze série vražd. Nedáš si moje skvělé moccacino?" A Jakob: "Cože, ty na první pohled těžce narušený mentále? Vypít něco od takového jasného psychopata, vraha a magora, který si schovává fotky svých mrtvých rodičů, které jsem našel mimochodem já, parte zavražděných manželek a právě jsem zjistil, že v mnoha případech předtím oběť napajcoval morfinem? No jasně, že si tvoje moccacino moc rád dám a vypiju ho s chutí až do dna!" Po této scéně zděšený Jakob překvapivě zjistí, že byl omámen a potácí se kamsi do moře, kde ho psychopat chce zabít, naštěstí Jakob - téměř paralyzovaný morfiem - se zničehonic zcela probere a konečně vraha ubodá. KONEC SPOILERU. Jak říkám, kdyby to od začátku MĚL být slaboduchý člověk jako třeba Forest Gump, dalo by to filmu nový rozměr. Takhle fakt jenom člověk naprosto nechápe, jak může být někdo tak blbý, ale tak velmi, velmi moc! I na filmy, ve kterých lidé musejí někdy konat jako idioti kvůli ději, bylo tohle silné kafe. Ale pozornost to udrží a Nikolaje mám ráda, takže ty tři hvězdy jsou tak akorát. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Celkem dobře vystavěné severské drama s jedním temným tajemstvím, které ale ke konci sráží bezbřehá naivita a vlastně i hloupost hlavní postavy. I jeden sebemenší kiks ve scénáři dokáže zazdít jinak slibné finále... [Netflix] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma s thrillerovými prvkami. Ako je u severanov štandardom, snímok ponúka veľa podnetov na zamyslenie, pričom jednotlivé problémy ohľadom témy smrti, samovraždy, vyrovnávania sa s postihnutím.... sú výborne dramaticky spracované. Koniec však mnohé pokazil. Na kvalite výraznou mierou ubralo hlúpe a často iracionálne chovanie sa hlavného hrdinu ako aj pre severanov totálne netypické, melodramatické a z USA dovezené, gýčovité ukončenie (hlavne scéna vo vode). Škoda, dlho to vyzeralo na plný zásah, takto len nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tento film je spíše krimi, je napínavý a staví na skvěle zvládnuté atmosféře. K dokonalosti chybí více obrazové syrovosti a chladných barev. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solídny dánsky triler, ktorý je na pomedzí detektívky so samozvaným súkromným detektívom, ktorý to berie osobne, a psychologickou drámou. Za posledný čas som ale videl viacero severských krimi(sérií), takže mi táto depresívna jednohubka nepripadala až tak výnimočná, ako by mohla byť práve v roku vzniku, takže aj od toho sa odvíja hodnotenie. Motivácia antagonistu je celkom originálna, ale vo filme mi nepríde dostatočne psychologicky zmotivovaná. Možno sa tvorcovia mohli viac venovať tomuto aspektu a nehrať hry s divákom, ktorý má byť akože napätý až do konca, pričom mu bude asi všetko jasné dlhšiu dobu. 70% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Tak předně tam všichni byli divní... víc nemůžu prozradit, abych nespojlerovala :-), snad jen, že Morke připomínal epizodu z Midsomerských vražd, řešených svépomocí... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Takové spíš slabší čtyři. Bavilo mě na to koukat, byl jsem i zvědavý, kudy se to celé odvine. I herci jsou tu fajn. Snad jenom že celé to chování je extrémně podezřelé a vzhledem k zapisům v úředních análech i snadno dohledatelné. Takže závěr byl trochu zklamání a málo překvapeni. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Z Dánských filmů se mi líbí více novější kousky (Složka, Zabijáci...), ale Morke není žádná hanba a severský filmový styl z něj tryská na kilometry. Pomalé, ponuré a roztahané vyprávění (které bohužel ne každý ocení) spolu se slušným námětem dělají z Morke fajn, inteligentní věc, která je ke konci bohužel trochu nelogická a Nikolaj nejen, že se celý film tváří jak blázen, ale taky se tak ve finále trochu chová. Záporák je správně hnusný, prostředí severu výborné, nápad originální a v určitých místech umí film být i citlivý, takže za mě spokojenost, ale protože mám s čím srovnávat, čtyřhvězdu nedám a nechám ji spíše jiným dánům. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Milé zjištění, i Dánové dokáží natočit film, při jehož sledování se ani jednou nedostaví chuť ho vypnout. Sice se nedokáži ztotožnit s žánrovým zařazením. Thriller? No dejme tomu. Drama? Ani náhodou, pokud bych to měl hodnotit z hlediska realističnosti, tak bych musel jít na odpad. Naštěstí Morke je perfektní mysteriózní zážitek, kde celou dobu tušíte, na čem jste, ale pořád jste v nejistotě. Celé mi to připadalo takové kingovské a to já rád, městečko a v něm zábavně divné postavy, starý hotýlek, unylý hrdina, jen místo nadpřirozených bubáků jeden odpudivý Anker a strašně příjemná atmosféra. Žasnu. Tuhle mysteriózní pohádku se suicidálním přesahem si rád zopáknu. Navíc od Dánů nečekám převratné herectví, takže mě Lie Kaas s jednotným výrazem v ksichtě ani moc neiritoval. 80% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Seveřanům se opět podařilo ideálně namixovat tíživou studenou atmosféru se zajímavým námětem a pomalým stylem vyprávění, ačkoliv ten byl místy až moc pomalý. Vyšla i sázka na nejistotu, kterou se jim ve mě podařilo udržovat téměř až do samotného závěru, který mě dokázal svým způsobem překvapit. Herecky obstáli také všichni, takže do Dánska letí další palec nahoru. 80% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller, který vás udrží v napětí do samého konce. A stále nevíte, odkud ten "vítr zla" vlastně vane. Co mě na filmu hodně překvapilo, byl stav (chudoba) dánské vesnice, včetně třeba svatby. Nevím, zda jde o skutečnost, nebo to byla jen kulisa, ale srovnání mi připomíná naši vesnici v 50. letech 20. století. Tento chladný příběh určitě stojí za to vidět. ()

Reklama

Reklama