Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Herečka Nikki Graceová dostane vytouženou roli v novém filmu režiséra Kingsleyho Stewarta. Před natáčením se dozví několik zneklidňujících věcí: připravované dílo je remakem polského filmu, který nebyl nikdy dokončen. Jeho dva hlavní protagonisté byli totiž zavražděni. Nikki se během natáčení postupně začne převtělovat ve svou hrdinku Sue a setkává se s mnoha záhadnými lidmi, včetně podivné lidsko-králičí rodinky z ještě podivnějšího sitcomu. Do natáčení se navíc prolíná příběh původního filmu… Taková je ústřední situace, na níž vystavěl své tříhodinové dílo kultovní americký režisér David Lynch. Ve vytváření nejasných, halucinačních a významově mnohovrstevných obrazů zašel autor ještě dál než ve svém předcházejícím díle Mulholland Drive. Inland Empire z názvu odkazuje na skutečně existující obydlenou pouštní oblast nedaleko Los Angeles, avšak má samozřejmě i přenesený význam: Lynch se při tvorbě koneckonců inspiroval svými zážitky z transcendentální meditace. Film vznikal bez scénáře, herci měli k dispozici každý den jen několik stránek s textem. Tvůrce tentokrát použil digitální kameru, u které chce podle vlastních slov již zůstat. (Česká televize)

(více)

Diskuze

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

honajz2

Je to zrejme tak. Jen me tudiz ponekud rozciluje, ze je zde uvedena verze, ktera fakticky v realu neexistuje. Ja ji hledal uz davno a nic, ale jak tak pokr. ve cteni zuzoidni knihy Misto Sneni, tak jsem to zase po letech prubnul. Proste jsem jen zapomel (zase) ze d.c.neexistuje na fyzickych nosicich a videli ho zrejme jen divaci v Cannes. A k tem dodatecnym 75min.se stejne tak nemohu dostati, takze mi to vyjde nastejno. :-/

honajz2

honajz2 (hodnocení, recenze)

PKD

Ono je celkem zajímavé, že když ji zkoušíš najít, tak se ani nedozvíš, že by vůbec existovala. Četl jsem, že někde na festivalu mělo IE tuhle stopáž kvůli Lynchově minikoncertu po jeho konci, nebo že se v ní nachází kompletní rozhovor Nikki s psychiatrem, takže ty záběry z More Things That Happened můžou být DC součástí, ale všechno jsou to domněnky. Za mě ta verze skoro nikde nebyla a jako DC bych spíš považoval Inland Empire + More Things..., takže by měla klidně čtyři hodiny. Koneckonců, Lynch vydal těch vystřižených scén mnohem víc, než jen 17 minut...

na příspěvěk reagoval PKD

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

Narozdíl od ostatních Lynchových filmů odstrašující případ toho, jak to vypadá, když nemáte nachystaný scénář. Mozkový klystýr s minimem záchytných bodů, na Mulholland Drive a Lost Highway to nemá ani náhodou.

srncek

srncek (hodnocení, recenze)

Podla popisu a traileru mi z toho vyplýva asi len jedno - Rovno prejdite na jeden z troch dielov Vomit trilogy a ušetríte tým 2 hodiny času :) Tam sa jedná o prostitutku síce,ale čert jak diabol :P

Hoyt

Hoyt (hodnocení, recenze)

Zdravím. Nevíte někdo název písně, která hraje na konci při tom společném tanci když běží titulky?

 (hodnocení, recenze)

nelibi. alibismus na entou. takovyhle filmy umim natocit taky

lajko

lajko (hodnocení, recenze)

David, David. Asi ty si ten posledny skaut (aj Tarantino pochopil ze robit filmy pre seba je fun iba do urciteho momentu, pokym niekto nepochopi, ze sa nahulil a jeho vtipy pochopi iba on sam) a mozes si s divakom robit co chces. Eraserhead som uz videl a vedel si toho povedat ovela viac aj bez slov. Co je dost, je dost.

Gianni_B

Gianni_B (hodnocení, recenze)

stormeagle: Moc pěkné. Jsem rád, že se objevil konečně zase jednou někdo, kdo má stejně jako já pocit, že Lynchovy filmy není potřeba vysvětlovat nějak "racionálně" a lámat interpretaci přes koleno. Nejvíc se mi líbí červeně napsaný monolog - svým způsobem vysvětluje tvoje chápání filmu, ale zároveň není nijak polopatistický. Big up ;)

pwh

pwh (hodnocení, recenze)

Tak mi to nedal a zkusil sem eště zběžně zkouknout některý scény, abych si víc ujasnil, souvislosti. V těch postavách sem měl dost bordel, když se objvil nějakej ksicht, řikal sem si, ten už tam byl, ale kterej to je... Je to ještě zmatenější než se původně zdálo. Manžela Laury Dern (Piotrek) hraje Peter Lucas. Ve scénách, kdy neni jasný, jest-li Dern představuje Nicky(herečka) nebo Sue(role Nicky) hraje jejího manžela vždy on. Jen je někdy poněkud neupravený a já si dobu myslel, že jde o jinou pstavu. Když se polská "lost girl" na konci objímá s manželem (asi) hraje ho opět Peter Lucas. Jeho syn je v titulcích označen jako smithyho syn. Vzpomínám si na scénu ze začátku, kdy jeden z filmařů mluví o roli Smithyho, ale po zbytek filmu neni o nějakém Smithym snad ani zmínka a v závěrečných titlcích se jméno Smithy vůbec nevyskytuje(?). A kdo je ta žena jejíž mrtvola je nalezena asi v půli filmu a o níž pak mluví Fantom s "lost girl"? titulky taky nepomohli (hledal sem ksichty herců na netu). Pak mam problém s tim, co je zač ten chlápek, kterýmu "lost girl", řiká, "Nemůžu ti dát děti...Nedovolím, abys jí měl." V titlcích nenacházím nikoho, kdo by k němu seděl. A další věc ohledně splývání postav. Dosud mi neni jasný, jest-li Lost Girl a Nicky/Sue jsou součástí jedné postavy...A napadá mě, že i Doris Side by mohla být součástí té postavy. Říká, že někoho zabije šroubovákem, protože jí někdo zhypnotizoval. Nakonec zabije Nikcy, ale flashback napovídá, že jí zhypnotizoval Fantom osobně. Podle posledních scén je však Fantom jen vnitřní démon Nicky/Sue a reálně snad ani neexistuje...Nebo, že by tu byl nějak všifrován motiv sebevraždy či pomýšlení na ni? Pokud se v těch postavách někdo orientujete lépe než já, dejte pls vědět.

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

Je to senilní hnus. Způsob jakým herci hrají je mi odporný. Je to jak se dívat na 80 letou babičku postiženou demencí, která vzpomíná na to jak jí bylo 18 a zasněně si ještě příklášluje děj vlastní minulosti. U toho má navíc výpadky, někdy jen tak čumí a ještě je u toho štastná a smutná zároveň.

Perfo

Perfo (hodnocení, recenze)

asirtes: Já patřím asi k té nudné většine. na mě to bylo už vážně moc " přelynčovaný"...ale co musim uznat je hudba. ve všech jeho filmech je hodně působyvá:)

asirtes

asirtes (hodnocení, recenze)

Perfo: Určite máš pravdu, že Kim Ki-duk je uplne iný typ rejžu, to by som určite neporovnával...ja som len naznačoval, že je uplne jedno, či majú lynchove filmy niečo spoločné s realitou(čo to vlastne je?Existuje?). Každopádne si pozerám na to rozdelenie ludí na dva tábory-pre jednych je to už moc, a druhí by si ešte pridali. Ja patrím k tej menšine, pre ktorú je IE vrcholom intelektuálnej zábavy(celý čas filmu som neuveritelne bavil, Lynch ma uplne pripútal k pohovke a zastavil pravidelné dýchanie)

Perfo

Perfo (hodnocení, recenze)

asirtes: Pokud jde o Kim KI-duka, tak jeho výrok v souvislosti s jeho filmy chápu, ale u Lynche bych s tímhle trochu brzdil. On přece řekl, že ho bavý, jak bandičky intelektuálů hledají skryté význami a "poselství" v jeho filmech. V mých filmech nic není, oni prostě jsou, řekl. A to je právě případ i Inland Empire. Chápu, že jsi Lynchův fanoušek. To já taky. Ale co je moc, to je moc. I mistr lynch se utne:)

asirtes

asirtes (hodnocení, recenze)

Perfo: "Ťažko povedať, či je svet v ktorom žijeme skutočný, alebo je to iba sen." Ki-duk Kim (II)

Perfo

Perfo (hodnocení, recenze)

asirtes: Nechci tě rmoutit, ale zážitek to byl jenom do té chvíle, než jsem zjistil, že začátek, děj i konec vlastně nejsou:)

asirtes

asirtes (hodnocení, recenze)

Lynch vo vrcholnej forme. Jedinečný zážitok, neporovnatelný s ničím...dokonalé

Perfo

Perfo (hodnocení, recenze)

No těšil jsem se, ale tentokrát to mistr přehnal...je to jenom samoúčelný výmaz

!Borec!

!Borec! (hodnocení, recenze)

Podíval jsem se na "Perfect Blue" a fakt je tam nějaká ta podoba. Sice myšlenka filmu je u každýho uplně někde jinde, ale prostředky jsou dost podobný (šroubovák, děvka, sny vs realita vs schizofrenie, a taky možná podobnost, že název filmu v Inlandu je "On High In Blue Tomorrows" - takže i modrá barva je spojuje:)heh) . Ale rozhodně si nemyslim, že skouknutí Perfect Blue by nám mělo rozlousknout Inland Empire.

Aquarius

Aquarius (hodnocení, recenze)

Lynch moc filmy nepozerá takže tá podobnosť bude asi čisto náhodná. Táto podobnosť bola spomínaná už pri MULHOLLAND DR., respektíve tí čo videli Perfect Blue ešte keď IE neexistoval vraveli že im to veľmi pripomína MD. Mne teda IE príde ako taký bratranec MD z alternatívnej reality.

fanus

fanus (hodnocení, recenze)

Tak musim uznat ze jsi mel asi pravdu. Podobnost muze byt ciste nahodna. Videl jsem ty filmy puvodne s velkym casovym rozestupem. Je tu nekolik prvku spolecnych pro oba filmy (atmosfera filmu, zmatenost nejistota a neprijemne pocity hlavni hrdinky, hrani ve hrani a krvave finale na ulici + par jinych) ale ted po druhym (v pripade IE dalsim) shlidnuti musim rict ze nic doslovnyho, tudiz moje hlasky jako zrejma inspirace a vyrazna podobnost byly fakt premrsteny. Stejne bych ale rad slysel nazor pana Lynche na tento filmek... Jinak musim rict ze IE je s kazdou projekci lepsi a lepsi:)

fanus

fanus (hodnocení, recenze)

Ok tak jinak.. rozhodne je inspirace timto filmem tak zrejma ze by se o tom mohl pan Lynch alespon nekde zminit (coz mozna udelal ale nevim o tom...)

fanus

fanus (hodnocení, recenze)

je mi divny ze tu nikdo nepoukazuje na výraznou podobnost deje s anime filmem perfect blue... ti kteri se snazi film rozkodovat by urcite meli toto dilko zkouknout

AnimeFan

AnimeFan (hodnocení, recenze)

Tak tohle byl nejlepší hranej film jakej sem kdy viděl. Když sem to dokoukal tak sem měl pocit že sem se vrátil z čtrnáctidenního nonstop tripu. Atmosféra předčí i japonce se Silent Hillem.

x.2002

x.2002 (hodnocení, recenze)

Po dokoukání tohoto filmu jsem chvíli přemýšlela, jestli se nemám jít zabít. Králičí sitkom - výborný, s odstupem času se mi zdá, že tomu vzkazu rozumím. Nejlepší a úžasná scéna je umírající Dernová v dialogu bezdomovkyň. Po dvou hodinách filmu, kdy Dernová vykřikne "Jsem kurva, kde to jsem?!" jsem měla pocit, že jsme na tom úplně stejně. Tento film je opravdu naprosto šílený, člověka dezorientuje, vyšťavý a šokuje.

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Máš pravdu, JE! Pořád mi tam ke spokojenosti přebývá (několik) deset(-ítek) procent ;-)))
Kdy už kua najdeš odvahu? Zatím jen plané sliby. Ale chápu, závěs zrovna netáhne..

Související novinky

Všechny cesty vedou do Varů

Všechny cesty vedou do Varů

29.04.2007

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary svůj 42. ročník odstartuje již 29. června a tedy by bylo na místě trochu poodhalit program nejprestižnější české filmové události. Předběžná filmová nabídka… (více)

Reklama

Reklama