Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brouk v hlavě patří k nejlepším a nejhranějším komediím francouzského klasika secesní frašky Georgese Feydeaua. A to nejen pro znamenitě napsané komediální situace, ale taky pro výborně napsané postavy. Feydeau je taky ovšem autorem, který ve zběsilém tempu svých komedií už zachycuje i životní styl nastupujícího století, tedy století 2O. V inscenaci Městského divadla Brno je secesní idyla přítomna už jen v hodinovém hotýlku U galantní kočičky, běžný život pohltilo zcela nové století. Také titulní postava hry, úspěšný podnikatel Viktor Emanuel Champboisy a jeho dvojník, hotelový sluha Bouton, není pánem ve středních letech, ale mladým mužem, jehož nečekané manželské potíže jsou o to nečekanější. V hlavní dvojroli uvidíte vynikajícího Jiřího Dvořáka. Ovšem také ostatní role jsou hrány s mimořádným nasazením a přesností, jakou tento žánr vyžaduje. Připomeňme alespoň Zdenu Herfortovou, Janu Musilovou, Erika Parduse, Josefa Juráska, Igora Ondříčka a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Petite Cane 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tuhle inscenaci s Viktorem Preissem i s Jiřím Dvořákem, ale u mě jednoznačně vyhrává Dvořák. Je opravdu roztomilé, jak v jednu chvíli hraje přitroublého Butona pobíhajícího s whiskey z pokoje do pokoje, potom zase galantního a věrného manžela ,,Šambáziho". Jinak se nedá zapomenout na Igora Ondříčka a jeho u-e-e, e-á-o-i-o...Brouk je jedno z mých nejoblíbenějších divadelních představení:) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tahle divadelní fraška se autorovi povedla a brněnská daptace z roku 1998 patří k těm nejlepším. Ať jsem to nepředpokládal, Jiří Dvořák se mi v hlavní roli líbil ještě víc než Viktor Preiss. Ten nepřítomný pohled a hučka na hlavě byly dokonalé. Obsazení nemělo jednoduše chybu. Celkový dojem: 95 %. Vkusná lidová zábava. ()

Reklama

hanikrivi 

všechny recenze uživatele

Hra je nadupaná, nemá prázdné momenty, je zde přehršel nápadů, slovních narážek. Určitě bych vyzdvihla paní Herfortovou - zvlášť v jejím "upraveném" stavu. Ta zde exceluje. I pan Ondříček. Ten je jako Kamil zdaleka nejlepší. Srovnávám se záznamy s panem Brodských i Preissem a nejvíc mě uchvátila právě ta Zelenkova verze. Pokud je tím nejlepším na celé hře postava Chapboisy/ Boutona, tak jsem byla u brněnské verze mírně zklamaná. Těšila jsem se na pana Dvořáka, ale pořád jsem mu tu postavu (hlavně sluhy) nemohla věřit. Je to ale velmi dobré divadlo na které rádi půjdete, a budete se bavit a necháte se překvapovat. Přes televizní obrazovku to bohužel úplně tak nefunguje. ()

Petal76 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděla Brouka s Jirkou Dvořákem někdy 96/97 a bylo to snad nejlepší představení co jsem zatím viděla. Pak dávali v tv s Viktorem Preissem a přesto, že si ho jako herce velice vážím, s panem Dvořákem bylo o mnoho lepší. Minulý měsíc jsem byla opět v Městském divadle v Brně na tomto představení a byla zvědavá jak bude po letech zahrané a jak to pan Štěpán zvládne, bo jsem ani nedoufala, že by přijel p. Dvořák. Měli jsme štěstí a já všem vřele doporučuji, hrál opět p. Dvořák a byl to úžasný zážitek. Nesmím, ale opomenout pana Parduse, Junáka, Ondříčka a paní Herfortovou, všichni si vedli úžasně a já jen volám BRAVOOOOOOOO. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

To je fajn, že se tu dá brněnská inscenace ohodnotit! Je totiž tak asi za deset hvězdiček, absolutně nejlepší ze všech verzí ( no, tu s Belmondem jsem pravda neviděla, mám jen fotky). A s klidným svědomím můžu říct, že takhle jsem se v divadle nasmála už jen v Divadle na provázku kdysi dávno, když tam kralovali Pezza versus Čorba a spol. Kromě neuvěřitelného Jiřího Dvořáka tu září epesní I-o O-í-ek, totiž Igor Ondříček jako Kamil, Erik Pardus jako svůdník Tournel a Zdena Herfortová jako Luisa něco něco něco Homenides y Histangua se svou opileckou kreací. No a Ladislav Kolář se svou slovenskou-maďarskou španělštinou s obraty typu les parchantos=děti. Vlastně všichni. Přestože moje děti viděly inscenaci jen v TV, milují Brouka a všechny herce v něm taky, a to je snad dostatečným důkazem kvality představení, protože divadlo v televizi funguje fakt málokdy...... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama