Reklama

Reklama

V Kevinovi se skrývá 23 různých osob. Každou chvílí se má objevit čtyřiadvacátá... Tu pochybnou čest se s ním seznámit dostanou tři studentky, které původně vezl domů na prázdniny otec jedné z nich. Stačila chvilka a místo něj seděl za volantem podivný chlapík, který je místo vysvětlení uspal chemikálií. Později se probudí zamčené ve sklepní místnosti, kam za nimi záhy dorazí i jejich věznitel. Z rozhovoru s ním ale rozhodně nejsou o nic moudřejší, protože Kevin je evidentní magor. O nic lépe na tom nejsou ani jeho matka nebo malý Hedwig, kteří za nimi do podzemí chodí. Nenechte ale splést, přelidněno tu rozhodně není, všichni tito další věznitelé jsou jen produktem Kevinovy poruchy osobnosti. Pomoci se mu sice snaží psycholožka (Betty Buckley), ale zdá se, že na jeho mimořádné rozpolcení nestačí ani její letité zkušenosti. Vyznat se v něm pokouší i jedna z vězněných dívek, Casey (Anya Taylor – Joy), která chce Kevinova stavu využít k útěku. Jakožto holka s mučivým traumatem z dětství je navíc mimořádně odolný a vynalézavý druh se silně vyvinutým instinktem k přežití. Bude ho potřebovat. Kevinova čtyřiadvacátá osobnost se má každým dnem probudit a vše nasvědčuje tomu, že to rozhodně nebude kladný hrdina. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 066)

Optical 

všechny recenze uživatele

Shyamalan je sám takový rozpolcený. Umí dílo zvládnout lépe, třeba právě ti Vyvolení, ale i mnohem, mnohem hůře... James McAvoy se sic snaží co může, aby ty rozdílné Kevinovi identity dostatečně odlišil a zvýraznil. Řeč těla, grimasy a intonace v jeho výkonu jsou, ale změny jsou málo patrné. Film naštěstí pomáhá neustálým jmenováním každé Kevinovi osobnosti, aby se divák neztrácel... Split nabídne zajímavý námět i solidní herce. Hodnotil bych lépe, ale Shyamalan také z pozice režiséra dokáže nabídnout víc, mnohem víc. ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Po další projekci zcela určitě jednu hvězdu přidám. Zatím ve mně převládá taková malá pachuť nenaplněnosti. Split klidně mohla být daleko větší divočina. Hereckým výkonům ale nic vytknout nemohu. McAvoy u mě zazářil jako kometa. A to už se dostáváme k Taylor-Joy. Já z té holky mám prostě husinu. Určitě jí věštím velkou budoucnost. O tom žádná. A možná i převezme žezlo po Janet Leigh - její dceři Jamie Lee Curtis - a Mary Elizabeth Winstead jako nová "Ječící královna". Ale mě vážně ten její pohled (hlavně z profilu) děsí. A když jsem se rozhodl, že ji asi mít rád nebudu, zjistil jsem, že je navíc skvostná herečka. Sakra. Asi se od ní nechám děsit dál. A pustím si Vyvoleného. O tom taky žádná. ()

Tomko87 

všechny recenze uživatele

Aj keby som ako chcel, nedokážem zabudnúť na sračky ako Žena vo vode, Udalosť, Posledný Vládca vetra a Po zániku zeme. Bol som si istý, že M. Night Shyamalan to má už spočítané. No potom prišla prvá séria mestečka Wayward Pines, (druhá séria je sračka), perfektný Visit a momentálne Rozpoltený. Tuším, že eMko nabral druhý dych. Split stojí a padá na Jamesovy McAvoyovy. Ten tu stvárnil únoscu troch dievčat, ktorý ma o koliečko viac. Aby som bol presný o 23 koliečok viac. Ukrýva sa v ňom 23 rôznych osobností. Musím povedať, že sa tejto úlohy zhosti majestátne. Profesor X, ktorému sakramensky jebe. Do toho mu sekunduje hviezdička z sračkovskéj Čarodejnice. Za mňa to nieje lepšie ako Visit, ale stále výborný thiller. No prosil som si ()

Vala 

všechny recenze uživatele

Takže,čerstvé zážitky z kina. McAvoye žeru,to,co tam předvádí je na Oscara,beze srandy. Neskutečná herecká jízda,úplné nebe pro oko. Film jako celek taky super,jen mě trochu mrzí ten konec. Kdyby místo netvora vytvořili psychopata,asi by to na mě působilo ještě líp,ale ani tak mi to moc nevadilo,jen mi to přišlo už kapánek moc... Jinak opravdu výborná práce a skvělý kousek na zamyšlení... ()

johnnie78 

všechny recenze uživatele

Já nějak nevím. Hlavní magor podává super výkon, ale celé to snažení je podle mě zabité nedotaženým až hloupým koncem, který snad ani jako kdyby nevymyslel Shyamalan, tvůrce Vesnice, Šestého smyslu atd. Já pořád čekal na twist v závěru, že se to všechno nějak propojí s těmi flashbacky z dětství, a ono nic. Ind umí vyvolat v divákovi znepokojení, to ano, snad trochu i strach (chlap lezoucí po zdi je ale spíš směšnej), ostatně předchozí film Visit tohle všechno obsahuje, ale Split mi přišel jako užvaněný ambiciózní pokus s nevyužitým potenciálem, kde všechnu show ukradne herec, kterej docela umí měnit mimiku a hlasy. Jeho "oběti" tam jsou jaksi navíc a celý film se vlastně nedozvídáme, proč tam vůbec byly. Škoda. ()

anagi609 

všechny recenze uživatele

Tento film ma zaujal hlavne preto, lebo som nevidel jedného psychicky narušeného človeka, ale každú jeho osobnosť som vnímal ako iného človeka. Jednou z vecí, ktorá sa mi na tomto filme nepáčila bol nevyužitý potenciál. Každá osobnosť, vzťahy medzi nimi skrývali ohromný potenciál, ktorý sa však podľa mňa prvoplánovo strhol k The Beast. Ďalšie možnosti predstavovala Caysey samotná, ktorej spomienky z dectva sa nám počas celého filmu naznačovali ale v konečnom dôsledku z tejto dlhej prípravy vznikol len malý rozhovor a spádový koniec. 75% ()

HellsAngel 

všechny recenze uživatele

Na Split sa dá nazerať z dvoch rozličných uhlov. Moje prvé pozretie, ktoré bolo zároveň aj prvým stretnutím so značne svojskou tvorbou pána Shyamalana, vo mne zanechalo dojem výborného psychologického thrilleru s prestreleným záverom. Vtedy som ešte nechápal, prečo režisér zničil pracne budovaný punc realistickosti kvôli tak evidetne prvoplánovej snahe vyeskalovať napätie do roviny zdesenia. Až po zhliadnutí ozaj majstrovského Unbreakable som to pochopil! A to je práve aj spomínaný druhý uhol pohľadu - nazeranie cez optiku zasvätenca, ktorému je jasné, čomu sa chcel onen záver pripodobniť (čo sa koniec koncov potvrdí aj v úplne poslednej scéne filmu). Bravúrny McAvoy a skutočnosť, že sa pravdu dozvieme až v samotnom finále zároveň umožňujú snímke stáť pevne a nezávisle na vlastných nohách. Bohužiaľ to ale nie je žiaden Vyvolený. ()

kamals 

všechny recenze uživatele

Novodoby Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Betty Buckley fajn, James McAvoy mne velmi prekvapil, no a tesil jsem se na Anyu, Carodejnice, ale bohuzel je to herecka jedne tvare a nic nepredvedla, skoda. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Průměr. Pořád člověk čeká, co se z toho vyvrbí a nakonec ten konec člověk něpochopí (možná máte nějakou šanci, pokud jste znalci režisérovy předchozí tvorby). Na téma roztříštěné osobnosti si dokážu představit zajímavější film, nicméně ten hlavní herec byl fakt dobrej. ()

argo.smile 

všechny recenze uživatele

Neskutocny film v 24och osobach v jednom tele. Finale ma rozsekalo a bonusovy koniec bola ceresnicka na torte... Klobuk dole a cakam od "Samana" dalsi skvost co ma priputa do kresla a rozseka ako tu. Fullka ako vysita. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Shyamalanovina = volovina? Áno, platí a nielen v tomto snímku. Nechcem tým povedať, že jeho filmy sú zlé... tak ako som raz napísal, že v jeho filmoch je niečo skryté, tak tomu je aj tu... lenže snímok ma nebaví, nefunguje dobre ani odkrývanie tajomstva. Celý snímok kvalitatívne stojí na jednom mene James McAvoy. ()

rEooo 

všechny recenze uživatele

Velmi silný začiatok, po prvých 5tich minutach husia koža na tele, potom časom pomali to začína opadať a až niekde ku koncu to graduje, uvital by som niake znaky tyranije, šikany, popripade medznej brutality, koniec sa ubral spravnym smerom ale malo to našliapnute strašne vysoko, McAvoy famozny dobre mu to v tej hlave j*ebalo. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Shaymalan je definitivně zpět - navíc se povedlo obsazení McAvoye a Taylor-Joy. Kvalitní atmosféra, vcelku napínavé ()

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Jamie Foxx si zahraje Spawna

Jamie Foxx si zahraje Spawna

30.05.2018

Comicsový tvůrce Todd McFarlane opravdu natočí reboot Spawna. Jeho brutální antihrdina se podíval do kin už v roce 1997, teď ho ale čeká velký comeback, v němž si zahraje Jamie Foxx. Jak možná víte,… (více)

Herci z Vyvoleného se vrací

Herci z Vyvoleného se vrací

26.09.2017

V lednu 2019 půjde do kina Glass (česky Skleněný), pokračování Vyvoleného a zároveň i Rozpolceného. V novém filmu M. Nighta Shyamalana se samozřejmě objeví Bruce Willis, Samuel L. Jackson, James… (více)

Reklama

Reklama