Reklama

Reklama

Prázdniny pana Beana

  • Velká Británie Mr. Bean's Holiday (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pan Bean vyhraje v dobročinné loterii týdenní pobyt na Riviéře a videokameru, kterou má natočit všechny svoje zážitky. Nadšeně se vydá na cestu. Původně chtěl na Francouzské riviéře pouze nachytat trochu bronzu a pár dní si odpočinout. Trable začnou už při přestupu v Paříži, kde Bean způsobí, že ruský filmový kritik nestihne vlak do Cannes, ve kterém sedí jeho malý syn. Pan Bean se chlapce v návalu soucitu ujme a pokouší se s ním dostat různými dopravními prostředky za otcem na filmový festival. Život věčného smolaře nešetří a v podstatě pohodová cesta se změní na sérii zmatků, nehod a katastrof, které vyvrcholí neplánovaným promítáním jeho peprného deníčku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (609)

Oskar 

všechny recenze uživatele

I Mr. Bean se někdy utne, ale ne vinou Rowana Atkinsona. Prázdniny pana Beana jsou vůbec prvním beanovským opusem, na němž se autorsky nepodílel Richard Curtis. Přičemž to byl ale právě on, kdo vždycky vymýšlel ty úžasně gradované situace. Většina gagů tohoto filmu se vleče šnečím tempem a zůstává bez razantní pointy (např. nacistické intermezzo, hon za slepicí a asi 20 dalších). Ty, které pointu mají, obvykle zabíjí režie a střih (např. šéf luxusní francouzské restaurace, pojídající hamburger). Takový nedostatek smyslu pro timing opravdu zamrzí. A pak je tu i starý známý problém prvního filmu - Bean je jen dobromyslný popleta, empatický a mravně nezávadný. Zatímco v televizních skečích se děti stávaly jedinými, komu se cítil být nadřazen a s gustem je všelijak šikanoval, ve filmu... hanba mluvit. Mé tři hvězdičky berte jako hodnocení narkomana, který po deseti letech kruté abstinence dostal další dávku. Byla dietní, přesto se mi pár scén opravdu líbilo - Beanovo operní vystoupení, přestrojení za babu (kde se mimo jiné připomene jeho nevšední výtvarné nadání) a milé finále s písní Beyond the Sea, například. 50% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Je mi moc líto, že tak geniální postava končí svou pouť v nevydařeném zmatku, jehož jediné štěstí je v tom, že Beana nenechává příliš často mluvit, jinak by vše skončilo ještě hůř. Je rozdíl mezi tím, když Curtis s Atkinsonem opečovávají každý záběr a scénář prokládají důmyslnými a do důsledku vypointovanými skeči a tím, když se na hloupé rodinné trampoty navěšují osvědčené, ale v tomto použití o to trpčí grimasy. Rowanův gumový obličej má ale i po tolika letech pořád mnoho do sebe a když se dočkáme nového fórku, stojí to za to a při etudě u reprobedny nebo útěku na motorce jsem se zase vrátil o mnoho let zpátky, kdy jsem tohle dokonalé nemehlo viděl poprvé. Ty díly si totiž budu pouštět pořád, ale dívat se, jak se z dokonale vyčůrané postavičky snaží scénář dělat téměř nemocně se chovající individuum, už nebudu. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Asi tak 3x jsem se pousmála... A to je bohužel všechno. Pokud je nějaký film komedie, měl by asibýt aspoň trochu vtipný. Jenže Bean není vtipný ani trochu. Většina fórů už tu 10x byla (ústřice - tentokrát ovšem "vylepšené" o humry atd.), Bean se pitvoří víc než obvykle, ale to bohužel ničemu neprospívá - když se absurdnost dovede do absurdnosti, je fakt moc. Navíc když se dovede k té absudrnosti naprosto trapným způsobem, podpořeným děckem a (nečekaně) ztracenými doklady a penězi, vznikne jedna obrovská nuda. Ještě že byl film zakončený na festivalu v Cannes, kde mi promítání ohromně "uměleckého" filmu a následný Beanův příjezd umožnilo dát Beanovi aspoň ne-zcela-potupné 2*. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Beana mám rád a Největší filmovou katastrofu dokonce moc. Ovšem Prázdniny, to je úplně jiná liga... a ano, nejzajímavější je až promítání v Cannes. (BTW, u Dungeon Siege jsem se pozastavoval nad A Uwe Boll film, directed by Uwe Boll... tady byla "umělecká onanie" Willema Dafoe ještě tvrdšího ražení, když se jeho - a jen jeho - jméno objevilo v titulcích snad čtyřikrát po sobě...) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zasmial som sa celkovo 3krát, čo je množstvo, ako pri priemernej americkej komédii. Pri seriáli je to zhruba 10krát za tých cca 20 minút. Takže sklamanie. Snáď sa pochlapí aspoň Willem Dafoe a po vzore Rodrigueza a jeho rozhodnutia natočiť Mačetu nám za pár rokov predstaví svoj umelecký art film. Určite by to bolo zábavnejšie ako tento kalkul. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (27)

  • Scény z červeného koberca sa natáčali na skutočnom filmovom festivale v Cannes 2006. Willem Dafoe neskôr potvrdil, že skutočná premiéra na červenom koberci bola pre film Juventude em Marcha (2006). (Arsenal83)
  • Druhý celovečerní film, navazující na seriál Mr. Bean (od r. 1990), se během prvního víkendu promítání (30. 3. – 1. 4. 2007) dostal na první příčku v 21 z 24 zemí, kde se promítal. Jeho výdělek 34,2 milionů amerických dolarů mu zabezpečil první místo v žebříčku tržeb mimo USA, kde měl premiéru až o několik měsíců později. (imro)
  • Atkinson sa v roku 2022 zamyslel nad tým, že keďže nebol ani športovcom, ani cyklistom, považoval cyklistickú sekvenciu za najťažšiu vec, akú kedy ako Mr. Bean urobil. (Arsenal83)

Reklama

Reklama