Reklama

Reklama

Černá kniha

  • Nizozemsko Zwartboek (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a mladá židovská dívka Rachel se schovává na holandském venkově ve starém statku u sedláka. Jednoho dne nad statkem prolétne spojenecký bombardér, a protože je pronásledován německým stíhačem, odhodí svůj náklad – bomby. Statek je zasažen a skončí v plamenech. Rachel, která byla v té době u blízkého vodního kanálu, se zachrání. Mladík, který byl v tu chvíli s ní, ji ukryje v otcově skleníku. Úkryt se však ukáže nebezpečným. V noci se totiž ve skleníku objeví cizí muž a Rachel a mladíka varuje, že Němci o nich vědí a že si pro ně brzy přijdou. Rachel muže požádá o pomoc. Van Gein, jak se má muž jmenovat, slíbí pomoc. Tvrdí o sobě, že je členem hnutí odporu. Vskutku se díky němu Rachel setkává se zbytkem své rodiny a všichni mají za pomoci Van Geina přejít ještě s dalšími Židy, které Gein zkontaktoval, frontu do bezpečí. Cesta však skončí tragicky. Loď, na které Židi cestují, je přepadena esesáky a Židi jsou vystříleni. Rachel se však podaří včas skočit do vody, a tak uniknout smrti. Dívka je zachráněna příslušníky skupiny odporu, a protože nemá co ztratit a chce pomstít své blízké, sama se do odbojové činnosti zapojuje. Jednoho dne se při transportu zbraní seznámí s německým důstojníkem Ludwigem Müntzem, který na holandském území řídí zpravodajskou činnost. Jejího seznámení velmi brzy využije šéf její odbojové skupiny, Kuipers, který potřebuje získávat informace přímo z německého velení, a ve chvíli, kdy mu Němci zatknou i jeho syna Tima, má největší zájem na tom, aby mu Rachel, která teď vystupuje jako Ellis de Vriesová, tyto informace dodávala. Ellis tedy opět Müntzeho vyhledá a stane se jeho milenkou. Inteligentní Müntze však brzy přijde na to, že dívka je Židovka a že donáší hnutí odporu. Sám Müntze se však do Ellis zamiloval, a tak ji neprozradí. Dokonce dá na její vysvětlení a pokusí se nahlásit svému nadřízenému, generálu Käutnerovi, vraha Ellisiných rodičů, důstojníka Frankena. Ten se však z obvinění z okrádání německé říše (kradl pro sebe zlato zavražděných Židů) vykroutí a sám obviní Müntzeho z vyjednávání s hnutím odporu. Generál Käutner nařizuje Müntzeho popravu. Ellis také neunikne zatčení. Franken zjistil, že mu Ellis nainstalovala do kanceláře odposlouchávací zařízení. Franken jde však ještě dál. Právě díky odposlouchávacímu zařízení sehraje s Ellis v kanceláři malou scénku, na jejímž základě odbojáři dojdou k přesvědčení, že to byla právě Ellis, jež je zradila a je za neúspěchem akce, kterou zorganizovali na osvobození Tima a jiných vězněných odbojářů. Zdá se, že když Ellis nezastřelí Němci, zastřelí ji zrazení odbojáři... (TV Prima)

(více)

Recenze (592)

Lion438 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který dává diváku možnost smýšlet o nacistovi jako o normálním člověku. Proto, když to mu připočtu skvělý výkon Carice van Houten, pro mě 5 hvězdiček. ()

Bránolog 

všechny recenze uživatele

Spíše ***1/2. Vcelku zajímavé představení nizozemského odboje, jenom se mi tak zdálo, že hlavní hrdinka byla trochu moc velká klikařka. Charlotte Grey z Francie mne nadchlo trochu víc. ()

iamblichos 

všechny recenze uživatele

Pre mna prekvapivo putavy pribeh z obdobia WW2, kde aj prislusnici SD mozu byt dobraci /niektori/ a odbojari padousi /niektori/. Naozaj mozno doporucit, film je putavy, podla mna bez hluchych miest a zbytocnych reci. ()

bocy 

všechny recenze uživatele

Myslím, že najlepší film natočený podľa skutočnej udalosti z prostredia druhej svetovej vojny aký som zatiaľ videl. Napínavý a romantický zároveň. Iba odporúčam.:-) ()

towlee 

všechny recenze uživatele

Sakra milé překvapení. Od filmu jsem skoro nic nečekal a o to víc jsem byl po jeho skončení nadšen. Jasně, možná to bylo celé trochu (víc?) nadsazené a ze začátku mě ty všechny dějový veletoče celkem zarážely, ale po čase mě to začalo neuvěřitelně bavit, za což může taky skvělá atmosfera snímku, a já se do toho tak zažral, že mi ty dvě a půl hodiny utekly jako nic. Herecké výkony byli opravdu hodně dobré, herci do svých rolý naprosto zapadli, a hlavní hrdinka byla prostě kus, čehož režisér využil při docela hojném počtu postelových scén (aspoň na válečný film). Jinak nechápu komentáře (a hlavně komentátory) hlásající jak byl celej film průhlednej a jak už od začátku věděli jak to celý bude. Já osobně byl celou dobu napnutej jak kšandy a rozuzlení mě fakt překvapilo. Asi budu mít nějáký delší vedení či co, ale aspoň jsem si promítání o to víc užil : ) ()

RonnieR 

všechny recenze uživatele

Perfektné! Príbeh židovskej dievčiny, ktorá sa angažuje v holandskom protifašistickom odboji. Užíval som si tých skoro dve a pol hodiny dokonale. Film má spád, tempo, nestačíte rozdýchať jednu scénu už je tu ďalšia, ešte lepšia.Herecké výkony OK( že by sa zrodila hviezda? Carice van Houten?). Masaker na trajekte - ešte teraz mi behajú zimomriavky...! 90%. ()

funesfilm 

všechny recenze uživatele

Na európske pomery veľmi kvalitné filmové dielo. Neustále je dej v pohybe. Strhujúca hudba k tomu len pridáva. Kamera taktiež nezaostáva. Slabé okamihy sa dajú aj odpustiť. Hlavná predstaviteľka odviedla prácu vo veľkom štýle s pokojným výrazom i pohybom v jednotlivých scénach. Rozhodoval som sa medzi štyrmi a piatimi hviezdičkami. Napokon ma presvedčil vlastný názor, že film vytvorený ľuďmi európskeho kontinentu a ešte k tomu aj na jeho pôde, si zaslúži bodov čo najviac. I keď je pravda, že americké skúsenosti režiséra sa v tom určite v plnej miere prejavili. ()

Fujin 

všechny recenze uživatele

Verhoevenovy filmy mají povětšinou náboj, tohle je pouhé melodrama tažené jak babiččin štrůdl. A ten já moc nemusím. Proti chuti žádný ... ()

Pattrick 

všechny recenze uživatele

Drsné, nemilosrdné drama, ve všem promakané, rozdělené na několik úseků, kdy začínáme velmi poklidně a pak se všechno nabaluje a ukazují se pravé fašistické svině, zvraty a různé dějové kotrmelce.. 80% ()

Polda99 

všechny recenze uživatele

Válečný film, tentokrát trochu jinak. Paul Verhoeven se nebojí nahlížet na dějiny z trochu odlišné strany. Hlavní hrdinka židovka Rachel přichází o svou rodinu hned na začátku války, musí se skrývat nejprve v křesťanské rodině, což je vykresleno jako takové menší vězení. Následně po smrti rodiny, která ji ukrývala, se Rachel naprosto bezcitně posouvá dál v životě. Právě v celém filmu můžeme vidět určitou bezcitnost většiny hlavních postav, které si jdou tvrdě za svým – třeba i přes mrtvoly a to jen proto, aby dosáhli klidného domova válkou ničené Izraele. Film, který mě mile překvapil právě svým místy originálním pohledem na válku, byl příjemným zpestřením večera a na rozdíl od většiny ostatních válečných filmů z poslední doby na tenhle asi jen tak nezapomenu. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Dosti rozháraná režie, chápu že události v Holandsku na konci války se měnily jako na obrtlíku, přesto bych určíté části vyškrtl a jiné rozvinul víc. Blonďatá van Houten se mi hodně líbila. Je dobře, že se talentované herečky nerodí pouze za mořem. Bohužel u ostatních jsou herecké výkony už dost matné snad ještě Kobus. ()

charlie.sambora 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce co chce, mě se to líbilo. Válečné prostředí, kostými, krásná herečka. Nemám nic co bych tomuto filmu vytkla. A dialogi vůbec nejsou přiblblé! ()

swisto 

všechny recenze uživatele

Veľmi vyvážené rozprávanie príbehu.Ani chvíľku nudné,akurát akčné,dramatické,dobre vybratí holandskí herci,zlí SS vyzerajú zle a odpudivo a k dobrým si človek vytvorí sympatie.Okamžite som mal chuť si to pozrieť znovu.U mňa ako fanúšika vojnových filmov hlavne z 2.svetovej za 5* ()

Tomasson 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že pro válečná dramata mám slabost...Mám slabost pro Verhovena...a něco tak podmanivého jsem od něj vpravdě nečekal. Obsazení je velmi dobré, herecké výkony slušné, scénář i zápletka solidní. Pravda, občas je to trochu předvídatalné a některé scény mi přišly jaksi moc "nalakované", ale za těch 145 minut jsem se nenudil ani na chvíli. Obsadit do hlavní role Carnice van Houten byl vskutku "kauf". Nejenže se na ni dobře kouká, ale taky má co hrát, takže její roli osudové a zároveň velmi zranitelné dívky je opravdu působivá. Výraz tváře Carnice (Rachel) ve scéně, v níž přitahuje šrouby u rakve, aby zabránila úniku svého bývalého milence bere dech. Podobných scén však Verhoven Carnice "nadělil" ve filmu spousty a holka v nich dokazuje, že sakra umí. Občas to Paul krapet přežene s naturalismem, občas něco přikrášlí víc, než by bylo nutné, ale jako celek je film velmi zdařilý a velmi pohledný. Filmu zjevně velmi prospívá už fakt, že byl natočen v evropské koprodukci a tudíž má tu správnou míru vkusu, jakou si snímek z té doby zaslouží, a kterou tak často postrádají tyto filmy zámořské provenience. Rozhodoval jsem mezi 4-5* nakonec jsem zaokrouhlil směrem nahoru, jenžto můj celkový dojem byl velmi dobrý. Díky, Paule :-) ! ()

AndieCZ 

všechny recenze uživatele

Mám ráda snad všechny filmy odehrávající se za 2. světové války, ale Černá kniha mě nadchla snad ze všech nejvíc - pominu-li klasiky jako Zachraňte vojína Ryana a Nepřítel a spol, ve kterých se jen bojuje. Ani nevím, čím to bylo. Pravděpodobně tím, že tento film byl natočen z druhé strany - žádné boje, ale odboj. a možná tím, že Rachel - Elis i Minze mi padli do oka. Po celou dobu se film sledovala se zatajeným dechem a chvílemi mi lezl mráz po zádech. Jen konec mě trochu zklamal - mám ráda "happy endy" a mrzí mě, že Minzeho popravili vlastně už kvůli ničemu. Jenomže válečná dramata většinou šťastné konce nemívají.... Doufám jen, že je scénář poněkud nadsazený, protože bych opravdu nechtěla být v kůži ženy, která si tímto prošla. ()

KubaST 

všechny recenze uživatele

Tak tímto filmem mě Paul Verhoeven vskutku mile překvapil. Je to zkrátka svižná podívaná, která na relativně dlouhou stopáž ani na chvíli nenudí. Vhodný pro ty, co chtějí vidět film z období 2 světové války, ale zároveň nemají chuť na poněkud náročnější filmy typu Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana, Ponorka, apod. PS: Carice van Houten fakt kost a zahrála to skvěle!! ()

mmiri 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem si jen tak ledabyle vybrala Cernou knihu jako film na patecni vecer,moc jsem od toho necekala. Ted tady nad tim premyslim a rikam si,ze ikdyz ta dnesni doba je zla,nezoufejme lide se meli i podstatne hur. Mistrovsky natocene drama a zaporaka v podani exceletniho sebastiana kocha,budete milovat! ()

johnny371990 

všechny recenze uživatele

Vojnova drama, ktoru som si zabezpecil priblizne pred 4 rokmi a odvtedy som ju videl asi 5-krat a bez mihnutia oka si film pozriem znova. Len nerozumiem, preco europske filmy nemaju reklamy, ako tie odpady z ameriky (cest vynimkam). Kamery, herci, prostredie, dej atd atd bolo uzastne. Carice van Houten sa do svojej role absolutne vzila a netusim, kto by to zahral lepsie. Velmi by ma potesilo a myslim, ze nielen mna, keby sa podobnych filmov tocilo viac a viac-hlavne tu v Europe, kde druha svetova vojna zacala a mala aj najukrutnejsi priebeh. 5 hviezdiciek! ()

Související novinky

Verhoeven bortí koloniální nadvládu

Verhoeven bortí koloniální nadvládu

25.08.2010

Hollywood už o něj očividně nemá zájem. Paul Verhoeven proto natočí i další film doma v Holandsku, podle oblíbené domácí knihy a se scénáristickým krytím Gerarda Soetemana, který pro něj napsal i… (více)

Verhoeven opět erotický

Verhoeven opět erotický

11.09.2008

Po vstřícně přijatém válečném thrilleru Černá kniha, který Paul Verhoeven natočil doma v Holandsku, nastal čas vrátit se do Hollywoodu. Najít ten správný projekt však není vůbec jednoduché.… (více)

Verhoevenova aféra

Verhoevenova aféra

14.11.2007

Nečekejte žádná skandální odhalení. Holandský úchyl už dnes neplní stránky bulváru s takovou vervou jako kdysi, kdy se mluvilo třeba o nácviku erotických scén pro Total Recall v trojici s Arniem a… (více)

Zůstanu u fašistů

Zůstanu u fašistů

19.06.2007

...sténá blonďatá Holanďanka Carice van Houten, jíž dobová vizáž ve Verhoevenově Černé knize sedla tak výrazně, že se vrátí do časů 2. světové války i ve svém hollywoodském debutu. Ale kdo by si… (více)

Reklama

Reklama