Reklama

Reklama

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 083)

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodně zkombinovaná akce s krásnými záběry Afriky a tamního života, někdy i docela drsnými. Film kolísá mezi akčním a dobrodružným žánrem, místy lehce pokulhává logika, ale to se dá odpustit. Ve finále jsem celou zápletku pochopila, i když jsem se v průběhu trochu ztrácela. Co se týče hereckých výkonů, nemám co vytknout a co se týče hudby můžu také jenom chválit. Chvíli jsem váhala, ale nakonec si film zaslouží plný počet ;) 85% ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Jsou témata, která rozšíří naše povědomí o světě, zde je dosti přesně vysvětleno, jak neprůhledný řetězec obchodu s diamanty vypadá. U filmů odehrávajících se v Africe se však nedokáži ubránit dojmu, že ta slouží jen jako až příliš barvitá kulisa a herci jako by nevěděli, zda hrají ve filmu nebo točí dokument. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Člověk nemusí být žádná citlivka na to, aby se z toho všeho (nejen) euroamerického pokrytectví jednou za čas nepozvracel. Tento film nabízí onu ne zrovna vzácnou příležitost. Už začátek nevěstí nic dobrého. Scéna, v níž se máme dozvědět, jak jsou afričtí vesničani mírumilovní a z posledního se snaží, aby jejich hodné děti mohly chodit do skvělých evropských škol. Idylka jak od Martina Friče. Pak přijedou dva náklaďáky plné hřmotných banditů a už se africké realitě dostáváme trochu víc pod kůži. Boj dobra a zla, žádné z nich ale nikdo nereprezenetuje. Ach Leo, ano. Trochu pompéznosti do toho umírání (jako vždy doslova). Koho jiného najmout na roli všemohoucího frajera, který zemře. Je v tom skvělý, i když jeho patos působí občas komicky. Těžko k filmu zaujmout nějaké stanovisko. Je to taková celkem poetická a místy filozofická hra základních instinktů. Asi tak jako vyretušovaná obálka časopisu GQ ;) Černobílý svět je jednoduchý a je ideálním prostředím pro výměnu několika granátů a střel. Střílečka je zpestřena dojemnými záběry, například dvou "bratrů v triku" běžících přes most při západu Slunce, nesmí chybět ani zvuk peruánské flétničky (Svěráku, díváš se?). Dobro se pojí se zlem, aby se z ústřední dvojice stali soudruzi na život a na smrt, a hlavně na diamant. Potácíme se od jednoho naaranžovaného prostoru pro boj o "svědomí" k druhému - tak nějak v duchu Škvoreckého - hlavně ten patos podat lidově, aby se prodával. (jako děvka). Stejně jako ve známém vtipu o žárovkách se můžeme ptát, kolik lidí musí zemřít, aby někdo ze země vyhrabal kus šutru. V tom ovšem film reflektuje realitu. Čím více se přibližujeme k závěru filmu, tím se jeho kvalita zlepšuje. Vpodstatě lze říci, že jakmile se Leo s Djimonem vydají na cestu, lze mluvit o určitém spádu a vývoji. Konec je prediktabilní, to mě ale zase tak nepobouřilo. Celé je to prázdné nákladné aranžmá, kdyby však jen několik málo lidí přivedl film k tomu, aby si o špinavé práci otroků v diamantových dolech zjistili něco více, je vše odpuštěno - a za to jsou i mé dvě hvězdičky. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

"Takže si dáme lekci disciplíny.". Danny Archer ze Severní Rhodesie je pro mě jedna z nejoblíbenějších filmových postav, takže plnou palbu musím dát z principu. Film samotný je sice vyzněním typicky humanistický, ale taky plný dost nekorektních a kouzelně drsných dialogů. Hlásí dětští bojovníci, hlásí žoldáci ("Seru na to kdo tam je, všechny je vybijte!") a libově sází především Leonardo, včetně toho, co byste od víceméně kladného hollywoodského hrdiny fakt nečekali ("Stáhnu ti ten černej xicht z hlavy!", "Vás černý taky poznám podle smradu..."), takže rozhodně žádná dietní limonáda pro otylé študenty, zachraňující svět z zpoza PC a norských grantů. Pro mě snímek ideálně namixovaný jako Vepřo knedlo zelo, akce špičková, snad jenom finální řežba mohla být přehlednější a ta Howardova hudba...asi nejlepší soundtrack na africké motivy, co znám. O hereckých výkonech škoda mluvit, Leonardo se mi tím dostal definitivně pod kůži. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu jsem Leovi přišel na chuť a musím se přiznat, že jsem nevěděl, že v tom hraje on. Ano, až tak mi byl v jisté době ukradený. Moc se mi líbí nastínění problémů v té africké zemičce a nápad umístit tam děj byl skvělý stejně jako příběh. ()

LordBeeDoO 

všechny recenze uživatele

Nejde si plést význam tématiky s kvalitou filmu jako takového. Příběh dost pokulhává a když dá člověk na stranu různé srdcervoucí záběry, z filmu jako takového toho moc nezbyde. ()

Va55ago 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film me hodne prijemne prekvapil ... cekal sem nejakou "chujovinu", ale bylo to opravdu velmi .... jak to jen rict. No, dve hodky utekly jak voda a jak sem DiCapria nesnasel, tady se mi fakt libil :o) Asi si na to zajdu jeste do kina ... ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Leonarda Di Capria v nově zpracovaném Romeovi a Julii, říkal jsem si, že věrohodněji už hrát neumí. A vida, opět mě překvapil. Tahle role “hajzlíka“, který se snaží za každou cenu získat diamant, mu opravdu sedí. Až do závěrečných scén jsem si myslel, že s nálezem uteče, ale jak to tak vypadá, tak mu během posledních chvilek života cosi dojde..cosi o životě a o tom, jací mají lidé být a jak se mají chovat k druhým. ()

Joll 

všechny recenze uživatele

Působivý pohled na Sieru Leone.Film má svižné Tempo i když bych si ho dovedl představit o 10 minut kratší a vizuální stránka je na výbornou.Dobrodružný film s realistickým pohledem na bezútěšný stav této země a na doslova krvavé diamanty. ()

petrrr 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě dostal ! A to hlavně ze strany efektů a výborných herců. Bohužel scény, které měly díváky dojmout byly tak umělý, jak prsa Pamely Anderson . ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný film , ktorý veľmi výrazne poukazuje na súčastné problémy Afriky, samozrejme len hollywoodskou optikou. Di Capriovi úloha pašeráka sadla a náležite si vychutnal aj záverečnú srdcervúcu scénu. Štandartne dobrý soundtrack James Newton-Howarda. ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Natočit film o relativně nedávném dění v Sierře Leoně tak, aby byl komerčně úspěšný a přitom aby seriózně a komplexně poukázal na tamnějších problémy, je velmi obtížné, snad nemožné. Zwick se o to pokusil, dle mého neúspěšně. Sorry, Edy, tahle látka byla, je a bude pro někoho zkušenějšího a/nebo více zainteresovaného. Více se o tom rozepisovat nehodlám, snad jindy a jinde. K filmu: potěšilo odbourání některých hollywoodských klišé, kamera a akce. DiCaprio se držel svého standardu, Jennifer jsem viděl po delší době -- čas jí na kráse neubral, ovšem herectví moc nepředvedla. Kombinace sociálního dramatu ze země třetího světa a akce mi příliš nesedla, ale zase to nebyla žádná pěst na oko. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Celkově vydařené dílko, i když si některé scény mohli odpustit. Smutný příběh dítěte, kterému zabijí rodiče a proto se stane vojákem, zabíjení opice, kterou nepotřebovali, protože ve skladu zádob nakrad mraky potravin, rozdělávání ohně ve dne, kdy by je i slepej a bez nosu dokázal vystopovat. Dojemný závěr, při kterém hrdina neudělá posledních pár kroků... Na druhou stranu je zde hezká reportérka, dobře propracovaný bojový scény, celkem věrohodně zobrazená dětská armáda a vše okolo, hlavní hrdina kladně záporný, sem tam prolítně i nějaká hlubší mylšenka k zamyšlení, hezká krajina... Jen nechápu, že se tam neukáže nějakej záškodník, kterýmu vyvraždili před očima celou vesnici, tak by se třeba moh vzepřít a postřílet velitele, ale to bych toho chtěl asi moc :-). No a nakonec mě potěšil závěr, ve kterém řekli, že se prakticky nic nezměnilo a lidi se stále honěj jen za lesklejma kamínkama a penězma, kam ten svět spěje, ještě že ste si neoblíbili hovínka bource morušového :-) ()

robo7773 

všechny recenze uživatele

**** (82 bodov zo 100) Film Leonarda, su celkom fajn, tento ukazal odvratenu tvar krasych diamantov. V tomto pripade krvavych diamantov a ludi, ktorí si musia vytrpiet mnoho, aby si bohaci na zapade mohli dopriat luxusne sperky. Film pekne ukazal co by nas malo trapit a kde ma svet slabsie miesta. Perfektna ukazka a snimka ktorá stoji za pozretie. ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama