Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

Falconica 

všechny recenze uživatele

Nemohla jsem se přestat smát. Je to překvapivě věrohodná adaptace knížky, přestože jsem předtim ani za mák nevěřila, že by se něco tak děsivě chaoticky exotního jako Pratchett dalo zfilmovat. Jediný, co mě teď napadá, co vážně film nenahradí, je "psychologickej" efekt Smrťovy CapsLockový řeči:-D Jinač já Smrtě vážně miluju, takže to byl perfektně vybranej kousek pro zfilmování. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na britskú televíznu produkciu prekvapivo výpravné a s viac než slušnými digitálnymi trikmi. Zemělocha naozaj ožila a väčšina postáv musí Pratchettových fanúšikov prinútiť, aby krochkali blahom (hlavne Smrť, Albert, Výsměšek a Nóblhóch sa vydarili, Časnačaj v bravúrnom podaní Marca Warrena je jeden z najdémonickejších záporákov posledných rokov). Bohužiaľ tá stopáž je premrštená a tvorcovia ju museli vypĺňať aj tým, čo bežného diváka nezaujíma. A tak medzi zaujímavou úvodnou polhodinkou a strhujúcimi záverečnými cca 40 minútami ležia skoro dve hodiny zbytočných dejových odbočiek, kľučiek a neraz kŕčovitých či vyslovene nudných scén. Navyše na obrazovke nefunguje striedanie viacerých dejových línií, ktoré Pratchett dokáže hladko prepletať a napínať čitateľa tradičnou fintou "odseknutia scény v tom najlepšom". Filmu sa to nedarí a snaha napodobiť to má za následok, že je to celkovo roztrieštené a "tak dáko divne zostrihané". Réžia je televízna - teda bez nápaditosti. Hudba je samostatne fajn, ale vizuálu nepomáha, pričom nejaká tá dynamizácia by občas veľmi pomohla. Napriek vymaznanej vizuálnej stránke preto zostáva na jazyku televízna pachuť. Fanúšikovia Zemělochy sú väčšinou nadšení, ale to je len radosť z malebnej rozpohybovanej ilustrácie. Terryho švih a humor sa zachytiť nepodarilo. Fakt, že sa občas potešíme "z tej starej dobrej hlášky z románu" ešte neznamená, že replika vo filme funguje a som si istý, že neznalému divákovi ktovieako vtipná nepríde. Tak či onak, na televízny projekt slušné. ()

Reklama

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Žít ve světě, kde rozdává dárky "santovským" způsobem Otec prasátek, tak bych snad i Prasečnice (Vánoce) začal mít rád, jelikož co si budeme povídat, ani Santa či český Ježíšek tomuhle tlusťochovi nemohou konkurovat. A co dodat na adresu nejcharismatičtějšího smrťáka? Podobného "antihrdinu" jsem ve filmovém světě také zatím neviděl..Ho Ho Ho. Heh..který opilec by nechtěl být pod dohledem Boha kocoviny?:) Prostě pecka, plná podivných (zábavných) postaviček, absurdních hlášek, které děti snad kolikrát nemohou chápat a příjemných (nedigitálních) masek a triků - tímto jevem jsem nadšen, která mi nabídla prozatím největší porci zábavy a uspokojení v rámci "dětského" fantasy žánru. 80% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Báječný film! Není to sice tak dobré jako knížka, ale to u adaptací bývá zvykem. Dlouhé čekání na zfilmování nějaké Zeměplochy se vyplatilo a ač jde o televizní produkci, není to na tom prakticky vidět. Kvalitu příběhu zaručuje předloha, na tom se nedalo nic zkazit, ale co se tvůrcům povedlo v oblasti triků, kostýmů, výpravy je nádhera. A herecké obsazení je taky poměrně slušné, nad Zuzanou jsem se přímo rozplýval, takhle nějak jsme si ji představoval :) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film ohodnotil čtyřmi hvězdičkami hlavně z důvodu hrozivé stopáže, po dnešním shlédnutí jsem musel hvězdičku přidat, protože tvůrci těch 189 minut potřebovali k tomu, aby vytvořili snímek, který by byl co možná nejvěrnější knižní předloze. Terry Pratchett patří dlouhodobě k mým oblíbeným autorům a jeho příběhy ze Zeměplochy se mi podařilo shromáždit všechny, takže jsem měl oproti lidem, kteří jeho knihy nečetli, výhodu v tom, že jsem si mohl ve filmu najít mnoho odkazů a souvislostí. Smrť byl naprosto dokonalý, Michelle Dockery jako Susan výborná a Marc Warren jako Čas- na- čaj démonický. Nejlepší bylo to, že se ve filmu z Terryho Pratchetta nic neztratilo a v žádném případě mi nijak nepřekážely ani polystyrénové kulisy, dokonce bych řekl, že mě potěšily, v záplavě digitálních triků to bylo příjemné osvěžení. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)
  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama