Peter BergScénář:
Matthew Michael CarnahanKamera:
Mauro FioreHudba:
Danny ElfmanHrají:
Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Ashraf Barhom, Ali Suliman, Jeremy Piven, Richard Jenkins, Tim McGraw, Kyle Chandler, Frances Fisher (více)Obsahy(2)
V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)
Scénář: Matthew Michael Carnahan .. Peter Berg se moc nezměnil, ani nepolepšil. Sice si vzal na paškál ožehavé aktuální téma, ale to podání… Suprová je historicky-popisná úvodní titulková sekvence, následována politicky naléhavou zápletkou. Tu ale vystřídá heroický nástup čtyřech statečných agentů FBI do zasažené oblasti, kde se pomoci nudného vyšetřování, patetických rozhovorů s dětmi či místními prokoušou až k akčně laděnému rozuzlení. Tady má film alespoň nějaké grády, ovšem žádná oslavná óda mne nenapadá. Vždyť jde jen o pár, muslimy masakrujících, kulo/raket přestřelek. Tuto část lze oproti jiným přesto pochválit neboť je co sledovat bez náznaků ubíjejících situací. Berg (resp. Mauro Fiore) snímá dění současným stylově roztřeseným postupem, což v některých opravdu špatně podaných záběrech až irituje. Herci, kromě drsných výrazů, nemají moc co hrát, zato hudba Danny Elman hraje mnohde a výtečně. Výstižnost paralelní kompozice s poslední větou je jediným odvážným, smutně pravdivým momentem - klid zde bude asi až ropa dojde (jenže to pak nebudou mít za co kupovat vodu, že..!). ()
Berg nenatočil film, na který si po nějaké době vzpomenete nebo nad kterým byste hlouběji přemýšleli. V jednom momemtu je dokonce až nepříjemně klišovitý, ale...tento film naštěstí režíroval Peter Berg, který Královstvím definitivně potvrzuje svoje režisérské kvality. Necelé dvě hodiny vás udržuje napjaté a natěšené, co zase bude dál a kam se vyšetřování vyvine. Roztřesená kamera Bergovy sluší (i když na Greengrasse stále nemá) a díky kvalitnímu hereckému obsazení je pár momentů hodných zapamatování. A když už nic, tak úvodní a závěrečná řežba za to rozhodně stojí. ()
║Rozpočet $70miliónov║Tržby USA $47,536,778║Tržby Celosvetovo $86,658,558 ▐ Tržby za predaj DVD v USA $33,889,356 //počet predaných kusov 1,770,713║ Peter Berg chcel isť v šlapajách vyprávačov ako Michael Mann či Paul Greengrass ale darí sa mu to len polovičate, drama sa rysuje len povrchne, citovo nás moc nezaujme, príbeh nám nič nové nepovie, jedine čo mu vyšlo je akčný záver ale to už ako keby bol úplne iný film. Akcia tipu Vitajte v džungli mu skôr sadne. /videl v kine: 65%/ ()
Celou dobu jsem sledoval docela tvrdou, svižně upalující kriminálku, zabudovnou v kurevsky horkým a aktuálním tématu: vztahu americko-muslimských "světů ", abych se dočkal v závěrečných 30ti minutách špičkově provedené akce, která byla opravdu hodně na ostro a zcela nepřipraven jsem si na závěr vyslechl jednu stejnou větu z naprosto rozdílných úst, přes kterou nakoukla do filmu drsná realita. ()
„Amerika nie je dokonalá, to vôbec nie. Ale toto vieme dobre.“ Po KRÁĽOVSTVE je jasné, že zrejme nastala správna doba na to, aby bolo možné v hollywoodskych filmoch ukazovať bombové útoky a streľbu do Američanov v mene náboženstva. Tvorcovia, ktorí na sebareflexiu a pud sebazáchovy dosť fajnovo kašlú, nami manipulujú a nezdržujú nás objektívnymi zhodnoteniami. Radšej nám ponúknu SVOJE "objektívne" fakty a informácie. Dialógy sú plné agitky, detto konanie postáv. Ale to sme čakali. Kasting pôsobí dosť obskúrne (Jamie Foxx je ako šéf tímu OK, ale Chris Cooper? Jennifer Garner? Jason Bateman? Wtf??? Asi by sa dalo povedať, že čím menej slávny herec, tým lepší výkon.) a mimo akčných scén je to skutočne dosť veľká skúška divákovej trpezlivosti. Našťastie, len čo sa rozbehne akcia, je dosť poznať produkčný dohľad skúseného fachmana Michaela Manna (Heat, Miami Vice). Námet o špeciálnom tíme, ktorý v nepriateľsky naladenej a exotickej krajine vyšetruje brutálnu masakru "svojich ľudí" je super, ale prevedenie nepostačujúce. ()
- Film je zakázaný v Bahrajnu a Kuvajtu kvůli nepřesnému vyobrazení bombového atentátu na Khobar Towers (1996). (PanzerMTG)
- Jennifer Garner při teplotách přesahujících 46 stupňů celsia dvakrát zkolabovala. (HellFire)
- Pôvodne mal mať film dlhšiu stopáž (150 minút) a byť veľkolepejšieho charakteru s väčším rozsahom s priestorom pre hlbší vývoj postáv a viac dramatickejším podtónom. Režisér Peter Berg si veľmi želal tento zostrih vydať, štúdio Universal však rozhodlo zostrihať ho na aktuálnu dĺžku (110 minút) aj napriek jeho výhradám. (Real Tom Hardy)