Reklama

Reklama

V Saúdské Arábii dojde k teroristickému útoku, při kterém zemřou desítky zaměstnanců ropné společnosti. FBI vyšle do akce svůj nejlepší tým, vedený energickým agentem Ronaldem Fleurym. Na vyšetření celé události mají pouze pět dní. Saúdskoarabská realita jim všem ale uštědří tvrdou životní lekci a představu o snadné misi rozbije napadrť. Navzdory tomu, že nechápou kulturu, v níž jsou nuceni dočasně žít, a přes všudypřítomnou nenávist a neochotu úřadů spolupracovat se jim nakonec podaří zdánlivě nepolapitelným teroristům dostat na stopu. Otázkou zůstává, zda nebude tato teroristická buňka pro čtveřici agentů a pár jejich místních kolegů příliš velkým soustem. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (617)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cena barelu ropy na světových trzích, špatný výklad Koránu a nenávist plodící další nenávist - tak v těchto třech faktorech je odjakživa zakopán (nevěřící) pes vztahů Blízkého východu a Dobrého západu.. Bergova saudsko-arabská mise v investigativní části svižně odsýpá, najde si čas na vtipné vsuvky a ve své apolitičnosti se nesnaží o nějaké moralizování, či vynášení soudů. A hlavně, připraví si půdu pro závěrečnou akční řežbu, kde na americké neprůstřelné trio agentů pálí křížovou palbou ze střech, balkónů i RPG a oni, se žvýkací gumou za škraní, všechno s nonšalancí zvládnou, protože i když Jennifer drží samopal jak prase kost, musí být všem jasné, že s pozitivním přístupem světového fízla v kovbojském klobouku nemá kolem hlavy omotaná utěrka na nádobí žádnou šanci. Ano, tahle akční scéna měla v jednoduše pojatém Království své místo, ale u následného sladkobolného finále už si tím nejsem tak jist. Jak to říkal ten Richard III.? Oil! My Kingdom for the Oil..!? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nesdílím v našich končinách uměle vytvářený kult kolem Petera Berga. Považuji ho za solidního rutinéra, který si rozumí s technickou stránkou a umí dát filmu tempo nikoli však již vtáhnout do dění. Ovšem jméno producenta budí pozornost. Posuďte sami - Michael Mann. To již slibuje mnohé, že? Království není akčním filmem a již vůbec není filmem "hamburgerovsky americkým", tedy v rámci mezí jak jen potencionální blockbuster může být. Neříká tak, ani tak. Člověk lehce uvěří, že to jak se věcí dějí v tomto díle, tak tak nějak by asi probíhaly i ve skutečnosti pokud by tým FBI skutečně asistoval při vyšetřování v arabské zemi. Naštěstí se to nezvrtlo ve velkorozpočtovou epizodu CSI s naivními domorodci a neomylnými, skvělými američany. Vše od politických kliček přes rozdělení pravomocí až po rozdíl kultur, je zde zpracováno celkem realisticky. Přesto má Království jeden zcela zásadní problém. Nejsou jím však herci, kteří jsou výteční a obvzláště ti arabští v čele s Ashrafem Barhomem v roli Faríse Al Gházího. Ten problém je násilně a zcela zbytečně naroubovaná závěrečná akční vsuvka. Nechápejte mě špatně ona je vynikající, syrová a strhující... Jenomže pouze sama o sobě. Působí jako patnáctiminutový sestřih toho nejlepšího z Black Hawk Down, jen prostě zcela ničí vyznění celého snímku a zapadá do něj jako... No prostě vůbec. Což je škoda, protože dobrá je, pouze měla být ve filmu zcela jiného ražení. Alespoň, že poslední dvě věty Království dojem napraví a příjemně předešlé dění "vypointují". ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na scénáři oceňuju, že vyjma titulkové sekvence (zde měly pochvalné ohlasy projednou pravdu) se celkem vyhýbá politické rovině středovýchodních záležitostí. Pátrání po teroriskech tak zůstává více méně v kriminalistické rovině. film jako takový je napínavý, dobře nasnímaný, ozvučený, děj rychle odsýpá a celé to doprovází dynamická hudba. Potud vpořádku. Ovšem co tolik v pořádku není, je docela dost oslích můstků, šťastných náhod a nějaká ta WTF situace (neříkejte mi, že saůdská policie neumí sejmout otisky, ale to by u toho pak nemusela asistovat Jennifer Garner, která se při zajišťování důkazů tváří jak protagonisti v libovolné epizodě CSI). A při finální scéně s lízátkem, kuličkou a Abů Hamzou jsem si nemohl odpustit ironický úšklebek. Škoda, scénář docela dobře pracuje s postavami, stejně dobře už ale nezvládá samotný děj. Lepší, ale stále jen tři *. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Před projekcí Království jsem si též kladl otázku, co na tom Bergovi někteří tak mají. A jasnou odpověď jsem nedostal. Schématická historka, kterak se agenti FBI vydali mezi Araby vyšetřovat jeden masakr, přičemž jim tam samozřejmě byly zpočátku házeny klacky pod nohy, je zpracována po většinu filmu veskrze standardně (s vydatným přispěním ruční kamery) a tyje především z exotického a díky muslimským fanatikům nebezpečí plného prostředí. Byly by to silné tři hvězdy, kdyby od výbuchu na dálnici Berg nenavázal na povedený začátek a nezahájil menší lítou městskou řež, která i prostřednictvím užití obligátních RPG evokuje frenetický Black Hawk Down. Slušné, ale že by mě to nějak válcovalo... 7/10 ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Modlím se, aby to nebyl nový filmařský trend a napadá mě otázka: "Opravdu si odteď budou všichni neúspěšně hrát na druhého Paula Greengrasse?". Z duše mi mluví slova jednoho zámořského filmového kritika, který napsal, že si Berg k obsluze kamery přizval "permanentně tančící opici". I ve statických záběrech chaotické švenkování kamerou ze strany na stranu, nahoru a dolů, které, sedíc zhruba 10 m před velkým plátnem, vedlo k bolení očí a po půlhodině získání pocitu, že by nějakej Kinedryl opravdu bodnul. Greengrassovi je tenhle filmařský způsob vlastní, dokonale zmáknutý a Bourneovi dodal zajímavý šmrnc. Ale ve Vašem případě, Petere Bergu, bylo to skutečně nutné? Protože jinak herci v čele s charismatických Foxxem byli znamenití, saudskoarabské reálie fantastické a závěrečná akce místy dechberoucí. Jestli Berg nabyl přesvědčení, že svým pseudodokumentaristickým přístupem s kamerou "utrženou ze řetězu" dokáže diváka více vtáhnout do děje, tak v mém případě se to totálně minulo účinkem. Velkým kladem budiž dvě poslední vyřčené věty filmu - prostinké a přitom tak výstižné pojmenování nikdy ne(s)končícího boje mezi západním světem a tím islámským!! Mimochodem, poprvé v životě jsem zažil, že jsem v celém kinosále seděl ÚPLNĚ SÁM. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (25)

  • Produkčný tím chcel pôvodne natáčať priamo v Saudskej Arábii, avšak politická a logistická situácia skomplikovala celú situáciu. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

Wahlberg se prostřílí z Afghánistánu

07.03.2012

Wahlberg a Berg spojí síly. Po Bitevní lodi, jasném kandidátovi na popcornový výplach roku, se Peter Berg pokusí o něco vážnějšího a realistického ve stylu Království. Před časem se osobně seznámil s… (více)

Foxx se šťourá v rasových vraždách

Foxx se šťourá v rasových vraždách

30.10.2007

Jamie Foxx se ožehavých témat neleká. Po vyšetřování bombových útoků na Blízkém Východě se opět spojí se scenáristou Království Mattem Carnahanem, aby se tentokrát popasoval s rasovými problémy.… (více)

Reklama

Reklama