Reklama

Reklama

Volba povolání může člověka přivést do různých míst, třeba i do malebného belgického městečka. Po nepodařené akci v Londýně jsou zabijáci Ray a Ken „uklizeni“ svým šéfem Harrym na pár týdnů do Brugg, aby si trochu zchladili hlavy. A tak se z těchto dvou svérázných Irů ve městě gotické architektury a vodních kanálů stanou turisté. Ray, který se nemůže vzpamatovat z krveprolití v Londýně, Bruggy nesnáší, ale Ken je z jejich středověké krásy unesený. Čím déle čekají na Harryho telefonát, tím bizarnější setkání zažívají. Když jim šéf konečně zavolá, jejich dovolená se změní v boj o přežití... Britský dramatik Martin McDonagh pojal svůj autorský celovečerní debut jako gangsterku plnou černého humoru a absurdity. Vytvořil stylovou a politicky nekorektní podívanou, úchvatně balancující mezi tragikou a komedií. Ve scénáři jsou patrné divadelní vlivy, zejména v proměnách postav, které si i přes svoji pokřivenou morálku získávají sympatie. Komornímu ladění snímku odpovídá atmosféra města, jehož genius loci má pro jeho vyznění stěžejní význam. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta jeho uliček a kanálů přidává nepředvídatelnému ději nádech tajemnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 651)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příběh od začátku do konce se k tomuto filmu prakticky absolutně nijak nerozvíjí a to je poněkud zvláštní. Na druhou stranu vládne výbornou dvojkou Farrell - Gleeson a dokonale britským suchým humorem, kterým si Bruggy opravdu zamilujete a taky se určitě rádi poučíte. Takže až příště pojedete do Brugg tak si řeknete, tady Colin Farrell stál a řekl, jak toto město nenávidí, a vy vlastně kvůli němu právě tady uprostřed města skutečně stojíte a řikáte si, jakej je to frajer, že si to o takovém městě vůbec dovolil říct. Samotný film není nic originálního, i když jak nad tím vším přemýšlím, jsem spokojený, protože nic podobného jsem neviděl, ale nejde o samotný příběh, ten je prakticky nulový, nebo tedy jeho kostra, hlavní je tedy to, jak si to ubytování v nejstarším městě Belgického království ti dva naprosto rozdílní chlápci užijí. A oni určitě užijí, otázka je, jestli si to tak budou chtít užívat i diváci, a musím se přiznat, že já jsem si to užíval opravdu pořádně až do samotného konce. --- Bruggy jsou prdel světa. - Bruggy nejsou prdel světa. - Bruggy jsou prdel světa. - Teprve jsme vylezli ze zasranýho vlaku. Nenecháme si ty soudy na pozdějc? Až něco kurva uvidíme? - Vím, že to bude prdel světa. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Bruges, Bruges, fucking Bruges, takové krásné gotické město. Ne však pro Colina Farrella, který toto místo nesnáší snad ještě více než my Uwe Bolla. Ve filmu najdeme pěkný mix černého humoru - už samotná úvodní scéna v kostele se vzkazem nebohého chlapce, tomu se říká opravdu bad luck, byla lehce tragikomická. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta belgických uliček a kanálů přidává filmu určitý nádech tajemnosti. Ralph Fiennes si svou skoro až psychopatickou roli gangstera pěkně užíval a já také. Hudba Cartera Burwella navíc slušně přispívá k vtáhnutí diváka do tamějšího prostředí. Uvidíme, jestli nám Martin McDonagh za rok či dva, až si trochu ošoupe botky cestováním po světě, nadělí další porci filmové zábavy, já bych byl rozhodně pro. (8/10) ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najmilší film o nájomných vrahoch. Ak máte už po krk besných videoklipových gangsteriek v štýle Guya Ritchieho (nič proti nim!), toto vás svojou atmosférou príjemne prekvapí. Skvelý Colin Farrell a Ralph Fiennes v úlohe muža, ktorý by Voldemorta naporcoval na kúsočky. P.S.: Bonusy na DVD obsahujú čarovnú vystrihnutú scénu, v ktorej Fiennesova postava jedným šmahom zabije istého Pottera. Konečne!!! :-D ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Zajímavé drama, pozvolna se rozjíždějící mě hned od začátku nechytlo. Nepochopila jsem, že se nájemnými zabijáky mohou stát takoví nekňubové. Ovšem, když se do příběhu prolnuly vzpomínky na nepodařenou akci v kostele v Londonu, přehodnotila jsem svůj závěr. Odprásknout někoho není jen tak, na to musí mít člověk žaludek, horší pak je, když vás dožene svědomí a vy se snažíte od něj utéct s nabitou zbraní u spánku. Celé to zní jako šílená dráma, ale při pohledu na ty dva jak se jeden z nich (Alastor Moody) nemůže nádhery starobylého belgického města dostatečně nakochat a druhý tímto nuceným pobytem zde neskutečně trpí, je fakt vtipný. Celé to vkusně doplňují "Fleur Delacour či Ten jehož jméno se neříká". ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Za posledních 12 měsíců je to vedle animované Persepolis můj nejsilnější filmový zážitek, který je o to příjemnější, že byl prakticky neočekávaný. Velmi dobře vypointovaný scénář, zajímavý casting, výborné herecké výkony, velmi - a nejen na svůj žánry - dobře napsané dialogy, kde se objevuje i řada výborných hlášek, které mají šanci stát se kultovními. Film, který se zřetelně odlišuje od žánrového mainstreamu a přitom dokáže být divácky atraktivní. Černý humor, několik napínavých soubojů a nečekaných zvratů. Pro mě daleko atrativnější než mnohem více komentovaný Americký gangster. Nemám prakticky žádné výhrady. Celkový dojem: 100 %. Svou roli ve filmu hraje i ryze evropská atmosféra starobylého města plného památek, rozdychtěných turistů a maloměšťácké mentality. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (46)

  • Výběr místa natáčení hlavní představitelé nemohli vynachválit. Ralph Fiennes (Harry) si užíval kontrast mezi krásným městem a drsnějším příběhem, Brendan Gleeson (Ken) zase poděkoval starostovi za "postavení kulis", protože město na něj působilo jako opravdu uměle postavené speciálně pro film. (don corleone)
  • Ve skutečnosti se z dotyčné věže seskočit nedá, jelikož její úplný vrchol není veřejnosti přístupný - a navíc je oplocený, nejspíš pravě proto, aby někoho nenapadlo skočit dolů. (Steve_Zissou)
  • Šlo o zdaleka největší filmový projekt, jaký se kdy v městečku Bruggy natáčel. Stovky obyvatel se zúčastnily coby komparz. (don corleone)

Související novinky

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Hvězdy jako psychopati?

Hvězdy jako psychopati?

11.11.2011

Režisér příjemného překvapení V Brugách Martin McDonagh (foto) začne příští týden v Los Angeles natáčet novinku Seven Psychopaths. Sehnal do ní spoustu zvučných jmen, ale neobešlo se to bez problémů.… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama