Reklama

Reklama

Zelená zóna

  • USA Green Zone (více)
Trailer

VOD (1)

V roce 2003 se v okolí paláce svrženého diktátora Saddáma Husajna pohybují okupační vojska, snažící se stabilizovat vzniklou situaci. Velitel Roy Miller stojí v čele elitního armádního týmu a má za úkol najít zbraně hromadného ničení. Jejich údajná přítomnost byla hlavní záminkou k invazi spojeneckých sil do Iráku. Zpravodajská služba dodává Millerově jednotce souřadnice míst, kde se zbraně nacházejí. Jenže když vojáci dorazí k jednomu ze skladů, jsou překvapeni, že je prázdný. Je to již třetí místo, kam jeho oddíl dorazil a nic nenašel. Při poradě velitelů Miller upozorňuje, že informace od zpravodajců jsou špatné a naprosto nepřesné. Hned v zárodku je umlčen lidmi z tábora prozatímního šéfa irácké správy Clarka Poundstonea. Naopak jeho oponent, agent CIA Martin Brown, nabízí Millerovi pomoc. S přispěním poznatků novinářky Dayneové začíná Roy rozkrývat tajemné vazby vedoucí od vysoce postaveného generála irácké armády až k pohlavárovi Pentagonu, operujícímu v Iráku. (TV Nova)

(více)

Recenze (847)

Igwar 

všechny recenze uživatele

Keď som "Green Zone" prvý raz zaregistroval, vyradil som ho z okruhu filmov v mojej pozornosti. Nemal som záujem o vojnový film s hrdinami dobíjajúcimi Irak pod hrdou zástavou s hviezdami a pruhmi. No mýlil som sa, film nielen že nie je jediným svojim kúskom propagandou amerických úspechov v Iraku, ale je presným opakom. Matt Damon hľadá v Iraku zbrane hromadného ničenia (ZHO) a na informátorom vytypovaných miestach nachádza všetko ostatné, mimo iné sklad záchodov, len nie to, čo by tam malo byť a tuší, že niečo nie je v poriadku. Určite nie je spoiler, keď prezradím, že žiadne nenájde, pretože situácia si v Iráku ohľadne ZHO je všeobecne známa. Zhodou okolností, hneď na druhí deň ráno po mojom vzhliadnutí filmu (280710) sa na nemenovanej spravodajskej TV objavila správa, že inšpektor OSN Hans Blixx verejne vyhllásil, že spojenci vpadli do Iraku na základne chybných informácii a ZHO v Iraku neexistovali... Aj keď je Greeen Zone fikciou, príbeh je postavený na detailoch, ktoré sú veľmi reálne a veľmi verne popisujú situáciu v povojnovom Iraku. Najmä jedna zo záverečných scén, pohľad do davu irackých zástupcov "ľudu" zo všetkých frakcií, vzájomne prekrikujúcich sa a neschopných sa dohodnúť... Presne v takomto všeobecnom chaose skončil Irak po experesnej vojne.... *** SPOILER *** SPOILER **** SPOILER *** SPOILER *** SPOILER **** SPOILER *** SPOILER *** SPOILER **** SPOILER *** SPOILER *** Jedíné, čo možno filmu vytknúť sú občasné logické chyby, ako napr.: Miller (Damon) sa presúva so svojimi vojakmi nočným Irakom z miesta na miesto. Iba na základe takjeto bežnej záležitosti jeho oponenti okamžite zázračne vedia, že ide na schôdzu s generálom Al Rawim, pričom pred chvíľou ani netušili či sa s ním vôbec skontaktoval... Generál Al Rawi vždy perfektne dbá o svoju bezpečnosť, napriek tomu v závere si jeho ľudia vôbec nevšimnú, že sú sledovaný čriedou helikoptér, ktoré by svojim rachotom zobudili aj mŕtveho (a silent teda neboli, viď. scéna s výsadkom). Po útoku amerického komanda Al Rawiho vojaci spustia krik a streľbu, ale akosi opomenuli to najdôležitejšie ... okamžite o tom informovať človeka, ktorého chránia. A tak sa generál dozvedá o útoku až po dlhých minútach a takmer posledný... A na počudovanie, chýba mu aj doteraz vždy precízne pripravená záložná úniková trasa, náhradné auto... ()

st.lupen 

všechny recenze uživatele

Film trpí řadou typických amerikanismů a nedostatkem logických souvislostí jdoucích mimo děj filmu. Kratší stopáž by podle mého názoru prospěla. Jinak pěkné ()

engu 

všechny recenze uživatele

Téměř úplná ztráta času... Hned od začátku jakoby se tvůrci nemohli rozhodnout, co vlastně točí. Od každé myšlenky je tu kousek, každá dějová linka míří někam úplně jinam. Uprostřed toho tápe Matt Damon, až po kotníky v patosu. Scénář má díry. Pokud se zajímáte o válku v Iráku, zbytečně Vás to celé naštve v první půlce, aby to v té druhé příběhově ztratilo páru a překlopilo se do chytrého popkornu. Ani jedna půlka úplně nefunguje, zato jsou obě plné klišé. K dobru je tu výborná kamera a předvedení armádní techniky, plus slušné efekty (až na tu do očí bijící helikoptéru...). Nelíbilo se mi to. ()

Honzyg 

všechny recenze uživatele

Naprosto strhující podívaná. Matt Damon bravurně zvládá svou postavu a divák téměř nedostává chvíle k oddechu. Film nemá sebemenší problém s nesrozumitelností a nic mu nechybí. Autoři si naštěstí odpustili jakýkoli náznak lovestory (a dobře víme, že jiní by byli schopni rozvíjet například vztah Millera a Lawrie Dayne a film tím zabít). Milovníkům akce a dramatu je zde ale podávána hutná a výživná strava. Nelze než si pochutnat. EDIT: Napodruhé (po 8 letech) už mi to zas až tolik strhující nepřišlo, takže snižuji rating na 4* ()

Slavusko 

všechny recenze uživatele

Popravde som od filmu ocakaval ovela viac, takychto tu uz bolo mnoho... Ale asi je to tym, ze od Matta Damona ocakavam dalsie Bourna :-) Jedna sa o film, ktoreho dej sa odohrava priamo vo vojne v Iraku v roku 2006 kde hlavnym cielom istej skupiny vojakov na cele s Mattom Damonom, je nastolit - napomoct dosadit novu vladu po "pade" Sadama Husajna, samozrejme pod rúškom americkeho vladneho spinaveho politikarcenia... ()

vitrouš 

všechny recenze uživatele

Vcelku o ničem. Třeba s filmem Smrt čeká všude, který se taky odehrává v Iráku, se to nedá srovnávat. Škoda, na začátku to vypadalo docela slibně. ()

awerto 

všechny recenze uživatele

To co uz davno vieme, bolo vypovedane. Film nepriniesol nic noveho, da sa nan pozriet, ale vract sa k nemu nebudete. S predchadzajucimi filmami Damona je zbytocne zrovnavat... ()

ghostwo 

všechny recenze uživatele

A za 15 let, až to už taky nebude nikoho zajímat natočí film o tom, jak bylo 11. zaří podvrh..... Tím chci říct, že s tímto tématem přišli trochu pozdě. Navíc mě to moc nebavilo. ()

Marcel1975 

všechny recenze uživatele

Co říct ?Přemýšlel jsem proč dát filmu za 5,ale také proč za 5 nedat.Film samozřejmě uteče jak voda,kde nemáte šanci se moc nudit.Trošku mě překvapuje,že by si americký voják ,který se rozhodne jít trošku jinou cestičkou užíval tak dlouho velení bez nějakého postihu.Příležitostí jej vsadit do chládku,převelet nebo poslat domů je ve filmu dost.Nakonec, proč dávám za 4 ,je absence nějakého momentu,akce na ,kterou se nezapomíná.Takové to něco,kdy při vyslovení názvu filmu se ti vybaví nějaká scéna,která byla top. ()

clep 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemné překvapení, docela jsem se bál že film půjde ve šlépějích předchozích Greengrassových filmů, ale naštěstí se tomu nestalo, páč ten Bourneovský styl mi vůbec nesedí. Škoda docela nevyužitého B.Gleesona, moc se tam neohřál, ale i tak nadprůměrný politický thriller na pozadí invaze do Iráku, o hledání zbraní hromadného ničení a o nastolení pořádku v celé zemi, kdy si někdo myslel že to pude a někdo zase hned věděl, že to pujde do kopru. Dokonce i M. Damon mi nepřišel tak otravný. Po prvním shlédnutí 4*, uvídíme jak to dopadne napodruhé. ()

Calvus77 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy za pěknou akční podívanou. Ovšem za válečný film bych dal stěží tři. Vadou na kráse pro mě byl scénář. Zápletka je příliš vykonstruovaná, možnosti hlavního hrdiny jsou téměř bondovské (nebo bourneovské?). Tu nereálnost jsem prostě nezkous´ ()

Grahamea 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Greengrass si to dosť ulahčil tým, že hlavná postava už od začiatku pôsobí veľmi zodpovedne potom skor už len morálne zodpovedne, s jasnou kritikou vlady Busha zmyslom vojny v Iraku a stopercentou dynamikou to na mna posobi tak, že vytvára minimálny priestor pre diváka, ktorý má len sledovať naozaj vydarené akčné scený a veľké odhalenie, ktoré nakoniec nie je až také veľké. Po zhliadnutí filmu moje veľké nadšenie rýchlym tempom upadlo. ()

JUX 

všechny recenze uživatele

Neni to spatny, styl stejnej jako Bourne (aby ne - Greengrass), ale - od zacatku se vi, jak to skonci, protoze je to zalozene na realite. Jak moc to odpovida skutecnosti by me docela zajimalo. ()

Marlow2 

všechny recenze uživatele

Po profesní stránce výborně zvládnuté dílo, výborné akční sekvence a vše vypadá realisticky. I když víte od začátku jak to dopadne, film nepostrádá napětí. ()

Vitasex 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek válečnejcch filmů musim dát za pět. Tvůrci se nebojí trošku si pohrát s informacemi a naznačit, že v napadení Iráku nešlo nejspíš vůbec o zbraně hromadného ničení. Ale v tom se nemá cenu patlat, myslim že film je to vynikající, Matt Damon je skvělý a tak ani trochu nevadí že je to vlastně jediná výraznější postava, které ostatní dělají křoví. Pokud se někho baví válečné filmy, nebo se zajímá o situaci v Iráku, myslim že ho film musí zaujmout. Co se týče běžného diváka, tak si myslim že neohromí, ale ani nezklame. ()

woltrak 

všechny recenze uživatele

Krom person zde nevidim duvod proc srovnavat s agentem Bournem. Perfektne vyladene tempo, prehledna akce i pribeh. Greengrass je proste super remeslnik. A ze je filmu, ktere maji treba zajimavejsi zapletku, ale koukat se na to neda. Tady to proste odsypa. Kdo se chce vazne tema poddane tak, ze z nej nebude tezko, pak je toto ta spravna volba. ()

bertrand 

všechny recenze uživatele

Tak tedy: začíná to jako fajn army detektývka se zběsilým tempem, ze které v průběhu zůstane pouze to tempo a na konci se z toho všeho vyklube černobílá polopatická agitka, přicházející s křížkem po funuse. Greengrass zde kope argumentačně stejnou ligu jako jeho protihráč George Bush jr. a jeho poskoci. Ať raději kápne božskou, kam s Damonem ulili těch 100 mega, které tohle kamerové cvičení stálo. Hurt Locker byl 5 x levnější a vypadal úplně stejně, včetně toho, že byl vlastně o ničem.... ()

spaceCadet 

všechny recenze uživatele

Exkurze do Iráku. Původně jsem myslel, že budu mít problém s Mattem Damonem v hlavní roli. V těhle válečnejch filmech mám raději no name americký hrdiny, protože může kdokoliv umřít, kdokoliv vyhrát … když je to okoukanej ksicht tak je všechno dopředu jasný. Ale Damon fungoval, nevadil mi a americkýho vojáka jsem mu bez problémů věřil. Co mi trochu vadilo, byla rozklepaná kamera, ale nedokážu říct proč, protože naopak u bourna jsem to vítal. Celkově průměrná zábava na necelý dvě hodinky. ()

coma 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem Bourna v poušti ale byl to Indiana ve Stínadlech. Pár ucházejících bojových scén, Damon jednající na vlastní pěst, irácká vs. americká diplomacie, zbraně hromadného ničení - prostor pro využití tady byl ale akce a lá Bourne se zasekla po deseti minutách. Zbytek tvoří rozplizlá přetahovaná o tleskačův deník gradující do žabomyší honičky po nočních stínadlech, končící pádem do stoky a ztrátou ježka – bezmocí kterou chce Greengas vypumpovat na max příchutí vysoké hry patriotů... ()

Související novinky

Greengrass a Hanks versus piráti?

Greengrass a Hanks versus piráti?

06.06.2011

Paul Greengrass to i přes pověst kvalitního filmaře nemá v Hollywoodu lehké. Jeho poslední film Zelená zóna byl totiž propadák. A znáte to – prachy jsou až na prvním místě. Původně britský filmař si… (více)

Greengrass kašle na Bournea

Greengrass kašle na Bournea

03.12.2009

Nejdřív se říkalo, že Paul Greengass a Matt Damon jsou plní entusiasmu, pokud jde o čtvrtou akci „agenta bez minulosti“. Pak ale šly dobré vztahy Greengrasse a studia Universal do kompostu. Důvod?… (více)

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Herecké posily 2: Chlapi

Herecké posily 2: Chlapi

07.03.2008

My jsme vás varovali! Včera tady byla smršť ženského půvabu, dnes se budeme věnovat obsazování té ošklivější části herecké obce do rozjetých projektů. Ale nebudeme skrblit ani zajímavými novými… (více)

Reklama

Reklama