Reklama

Reklama

Alita: Bojový Anděl

  • USA Alita: Battle Angel (více)
Trailer 6

Svět vzdálené budoucnosti není ideálním místem k životu, přesto v něm žijí lidé, kteří nezištně pomáhají jiným. Tak třeba kyberdoktor Ido (Christoph Waltz) prolézá skládky, aby našel funkční součástky, které může implantovat lidem, co o část těla přišli. Takhle objeví Alitu (Rosa Salazar), poničeného kyborga se srdcem a duší dospívající dívky, a vrátí jí život. Po probuzení Alita vůbec nic neví. Nepamatuje si svou minulost, nepoznává svět kolem sebe, ale okamžitě nasává nepřeberné množství nových informací. Se životem vrstevníků Alitu seznamuje Hugo (Keean Johnson), mladý rebel s motorkou, který ji od prvního setkání mimořádně imponuje. Díky své zvědavosti pozná Alita i odvrácenou stránku města Iron City, v němž s doktorem Idem žije. Fyzickou konfrontací se zdejším podsvětím v sobě objeví mimořádné, smrtící schopnosti. V tu chvíli se dostane do hledáčku skupiny nájemných zabijáků, kteří terorizují město, ale teď dostali jediný úkol – najít a zničit Alitu. Z obyčejné kyberholky se stane bojový anděl. A konečně si vzpomene, jaké je její poslání. (Cinemart)

(více)

Videa (38)

Trailer 6

Recenze (843)

POMO 

všechny recenze uživatele

Svižně vyprávěná akční sci-fi pohádka se srdcem. Jejím tahounem je digitální Alita, překvapivě nejživější z postav. Supercute! Hodný tatínek Waltz taky moc fajn. Ostatním postavám bych věnoval více času, filmu by to pomohlo v komplexnosti, která mu malinko chybí. A nemyslím jen prohloubení charakteru super-milf Connelly a obdobně důležitých postav, ale i prostor pro vtipné vedlejšáky jako kovboj Fahey. Ve scénáři měl určitě více prostoru. Každopádně, emoce film střídá jako na horské dráze s efektní akcí, a bitky s přerodem křehkého děvčátka v ultimátní bojovkyni berou dech. Za mě spokojenost a v Atmosu nebo IMAXu klidně opakovačka. Japonci budou nadšení. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Alita posunuje počítačové herectví na novou úroveň. S pomocí příběhu, jehož přímočarost a naivita (nejbolestivěji vyvstávající do popředí při rozvíjení extrémně jalové romantické podzápletky) mají své kouzlo, které ale na dvě hodiny nevystačí. Předlohu bych spíš než na japonský cyberpunkový manga komiks tipoval na young adult román amerického autora, který má hodně rád japonskou kulturu a filmy Jamese Camerona (minimálně to druhé na Jamese Camerona, který napsal scénář, vlastně nejspíš sedí). Christoph Waltz s krumpáčem na raketový pohon, popisování bojového umění jménem Panzerkunst, filozofování o tom, zda může člověk milovat kyborga a Mahershala Ali jako Blade moc nepomáhají. Rodriguez nicméně už dlouho nevyprávěl tak soustředěně. Ještě lépe než na trpělivém budování (resp. odkrývání) světa od nejnižšího patra je to vidět na přehledných akčních sekvencích s hodně komplexní choreografií (nebál bych se srovnání s Ready Player One). Nepřekvapí mě, pokud to bude takový propadák, že už se dalšího dílu nedočkáme, ale zároveň bych byl rád, kdyby pokračování vzniklo. 65% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Z Roberta Rodrigueze jsem měl trochu obavy, ale jméno Jamese Camerona je opatrně vyvažovalo, předlohu neznám a mangu obecně příliš nemusím, nicméně upoutávky se mi líbily... Takže na Alitu jsem šel s tím, že může dopadnout jakkoliv. A ona dopadla tak skvěle! Největším trumfem je rozhodně hlavní hrdinka, protože ať divák nebo divačka, do Ality se musí zamilovat snad úplně každý. Animace je tak dokonalá, jak jen může být, a ačkoliv jsem na ni zpočátku zíral s pootevřenými ústy, postupně jsem ji přestal vnímat a Alitu bral jako úplně normální postavu, jejíž digitálnost se jen tu a tam něčím připomněla. Věřil jsem jí každou emoci, každé pousmání nebo zamračení, vztek i smutek - vážně se to musí vidět, je to snad ještě o malý stupínek výš než digitální postavy v Ready Player One. A na mnohých dalších postavách se trikaři vyřádili podobně - třeba z Eda Skreina zbyl v roli nájemného lovce jen obličej přimontovaný na "terminátorské" (ehm) tělo... A ani na chvilku to nepůsobí zvláštně. No jenže co by to všechno bylo platné bez dobrého příběhu, že, a dobrý příběh tady naštěstí také je. Bavilo mě postupně odhalovat, co se v tom neznámém a novém světě (26th Century Fox) děje, co se mu stalo a proč, líbila se mi otcovská postava Christopha Waltze a motorball mě strhl jako svého času závody kluzáků ve Star Wars. Příjemné bylo, že scénář nepotřeboval otrocky vysvětlovat úplně vše a spoustu si toho schoval do dalšího dílu. A já doufám, že pokračování bude, protože jsem ho už dlouho žádnému novému filmu (nezaběhnuté značce) tak moc nepřál. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Přehnané obavy nejsou na místě. Rodriguez s Cameron adaptaci Ality nepokazili, přestože se primárně zaměřili na to, co je podle mě z nabízeného světa nejméně podstatné – krásný vizuál. Ten dává vzpomenout třeba na loňský Ready Player One či předloňského Valeriana a město tisíce planet. Takže si ony technické hody asi dokážete představit a právě ty ve spojitosti s povedenou akcí dokáží udržet pozornost i tehdy, kdy příběh viditelně skřípe. Což je docela často – proměnlivá motivace postav, občasná zkratkovitost, trošku nepochopitelná milostná linka i (záměrné) opomenutí spousty reálií potenciálně velmi zajímavého prostředí, to všechno může mrzet. Ta poslední poznámka podle všeho souvisí především s budováním otázek do pokračování, jehož budoucnost je však podle prvních tržeb hodně nejistá. Osobně bych si ho ale představit dokázal, takže Alitu mezi průšvihy určitě řadit nechci; nejen díky líbivému kabátku, ale i velmi příjemným hercům ve vedlejších rolích a nenásilně popové variaci na kyberpunk. Prostě docela v pohodě podívaná. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Na můj vkus až příliš hřejivá cyberpunk pohádka, která rozhodně má svý momenty, a to v podstatě všechny akční scény, má dokonce i pár zajímavých postav, ve výsledku to ale prostě není taková přelomová událost, jakou bych si od toho asi přál. Což je trochu divný, vzhledem k tomu, jak byly před filmem moje očekávání na nule a pak je CGI Rosa Salazar se svýma potuněnýma hnědýma kukadlama vystřelila až někam na Měsíc. V žánru je toho ale málo, a hláška "It's all or nothing with me" je hodně deserving. Solidních 7/10. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (61)

  • Natáčení probíhalo od 17. října 2016 do 9. února 2017 v Austinu a Dallasu v americkém státě Texas. (ČSFD)
  • Všechny čtyři díly komiksové předlohy vyšly v České republice, vydalo je nakladatelství Crew. (Ratemus)
  • Symbol na dveřích továrny nejspíš znázorňuje samotný Salem. Dokonce i sloup, který vede zkrze Salem od povrchu až po vesmírné město Jeru, je z doby před Zánikem. Tento sloup můžeme vidět ve třetí Alitině (Rosa Salazar) vizi: útočí na něj lodě Spojené Marťanské Republiky. Sloup je vlastně orbitální výtah, který vedl od povrchu – přes Salem až do Jeru. (GejmronCZ)

Související novinky

James Cameron možná nenatočí další Avatary

James Cameron možná nenatočí další Avatary

05.07.2022

67letý režisér James Cameron (Titanic, Terminátor) čerstvě maličko překvapil filmový svět, když v posledním rozhovoru na téma Avatar prozradil, že nutně nemusí být režisérem čtvrtého a pátého filmu.… (více)

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

Dočkáme se pokračování Ality na Disney+?

03.01.2021

Režisér Robert Rodriguez zakončil rok 2020 poměrně úspěšně. Jeho epizoda Star Wars seriálu The Mandalorian sklidila samou chválu, následně jsme dozvěděli, že bude produkovat (a nejspíš i částečně… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Třetí drak letí k rekordním ziskům

Třetí drak letí k rekordním ziskům

25.02.2019

Třetí a závěrečný snímek trilogie Jak vycvičit draka o minulém víkendu konečně přistál v kinech a jak už je nyní jasné, bude z toho rekordní rozlučka. Jak vycvičit draka 3 totiž za víkend v Americe… (více)

Reklama

Reklama