Reklama

Reklama

Baccano!

(seriál)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Autor novely "Baccano!", Ryohgo Narita, ju voľne preložil ako „hlúpy zmätok“ („stupid commotion“). Príbeh je rozprávaný v štýle Pulp Fiction, kde viacero príbehov postupne do seba zapadá. Píše sa rok 1711 a skupina alchymistov hľadajúca večný život sa zíde na lodi aby vyvolala „démona“, ktorý pozná toto tajomstvo. Démon im dá čo chcú - elixír života, spôsob ako ho pripraviť a ako ukončiť život nesmrteľného. Nasledujúcu noc začnú alchymisti miznúť potom, ako sú „zjedení“ jeden druhým. Keď si uvedomia akou sú pre seba hrozbou, rozpŕchnu sa po svete. O viac ako 200 rokov neskôr sa nesmrteľní opäť stretnú a začína „hlúpy zmätok“. (NeosinneR)

(více)

Recenze (59)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Baccano je ze začátku celkem dost složité na pochopení, a to jen kvůli neustálému přeskakování děje z jednoho roku do druhého. Ono na začátku se toho ani moc zajímavého neděje... tedy až na pár nesmrtelných gangsterů. Druhá polovina je už ovšem něco úplně jiného. Jestli budete v první polovině uvažovat, zdali se podívat na další, tak posléze už budete hltat každou vteřinu.... proto ovšem nemůžu dát plné hodnocení. Co se postav týče, tak ty jsou, jak už je v anime většinou zvykem, velice výborně napsané a dabéři také odvedli svou práci na jedničku. Animace a kresba je na celkem dost vysoké úrovni, takže oko by rozhodně znechuceno být nemělo. Celkově vzato je tento kousek rozhodně věc nadprůměrná, ovšem první polovina se celkem táhne a může leckoho odradit.... mimochodem, má nejoblíbenější postava je rozhodně "Rail Tracer"! ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Za dvě velmi povedené postavy, Isaaca a Mirii, volím vyšší hodnocení, avšak ten samotný zmatek, který byl vytvořen neustálým přeskakováním mezi jednotlivými časovými liniemi a také množstvím nedostatečně rozlišených postav (člověk se s nimi trochu dokáže sblížit až v posledních dílech, což je hodně velké negativum), by si zasloužil hodnocení nižší. Nicméně jde o velmi zajímavý nápad, který by si zasloužil více prostoru... ()

Reklama

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Mňam, to je přesně ončo! Stylovka, která nenechává mozek a jeho pozornost usnout, aby se mu v závěru patřičně odměnila. Vskutku, je to vše takový kontrolovaný bordel nebo puzzle, který stavíte od oblohy. Shodneme se asi všichni, že těch postav je tu jak důchodců v Kaufu, když je sleva a možná už mi taky mysl tak neslouží, ale nemůžu se zbavit přesvědčení, že jsme ne všechny potřebovaly. Než ty přeskakující časové linie mi dělalo problém si zapamatovat jména a role, kdo patří do jaké rodiny a kdo všechno patří k těm "nadaným". Jakmile se ale dostaneme do vlaku, obrátky jedou na maximu, tady litry krve, támhle litry krve, sem tam nějaký řezník, ubulenec, děcko a spousta způsobů, jak někoho zabít. Yesssss! A ani trochu mi nevadí, když uprostřed mysteriozně-masakroidní statě se zjeví komický aspekt v podobě roztomile vyšílujícím a štěstěnou políbeným duem Isaaca a Mirii, protože bez nich by pro mě Baccano! asi nefungovalo. Fígl s ukradenými dveřmi od muzea je něco, co má bránice absolutně nečekala. Scénář jednoduše tuší, kdy je vhodné podusit, kdy zase odlehčit, kdy zafilozofovat a nezadrhne se i přes drsný nápor dění stejně, jako Flying Pussyfoot. Kresba témeticky sedla, hudba je ale teprve bonbonek. Solidka, lepších 4* ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé rozprávanie a odkrývanie dôležitých súčastí príbehu. Z dôvodu takéhoto rozprávania príbehu, pre mňa Baccano začína byť zábavné, až ku koncu a nie od samého začiatku. Spôsob rozprávania je unikátny a podobný anime Durarara!!. Teda lepšie povedané v Durarare je to podobné ako tu, pretože toto vzniklo skôr. Durarara je pre mňa v porovnaní s týmto lepšie dielo (viac ma bavilo, lepšie postavy). No Baccano si teda hrá s príbehom tak, že na diváka stále vybaľuje niečo nové a ten si postupne dokladá kúsky príbehu ako pomyselné puzzle. Veľká časť príbehu sa odohráva vo vlaku, čo je veľmi dobré a dynamické prostredie kedže vo vlaku Flying Pussyfoot sa nedá kam ujsť. Je pravda aj to, že Baccano je jednoznačne jazda od začiatku až do konca a ani jeden diel nie je slabším na to totiž nie je čas. Postavy ma veľmi nenadchli až na dve v podstate najvtipnejšie a to "dvojka" Isaac a Miria. Ono je to zrejme tým, že je tu výrazné sústredenie na tempo a kvalitu príbehu. Preto jednotlivé postavy nedostávajú až tak veľa priestoru. Veľmi dobrý a melodický opening. Hudba je veľmi kvalitná po celý čas anime, výrazne a veľmi dobre dopĺňa jednotlivé situácie. Baccano! je dynamické a kvalitné dielo, ktoré sa dá pozrieť na jeden dych avšak, nie je možné pri ňom vypnúť svoju hlavu, kedže to vôbec nie je oddychovka. ()

mandelbrot 

všechny recenze uživatele

V kontrastu s tím, že Baccano! má jen třináct dílů, obsahuje opravdu značné množství postav a dějových linií. Kvůli neustálým skokům mezi jednotlivými částmi příběhu působí seriál zpočátku trochu roztříštěně, ale odrýváním dalších informací začne do sebe všechno postupně zapadat. Zajímavá je také žánrová nevyhraněnost, chvílemi sledujeme komedii, chvílemi gangsterku, jindy fantasy, nebo takřka až horor. Autorům se to ale kupodivu všechno nerozpadlo pod rukama, a přes komplikovaný způsob vyprávění mi nepřišlo, že bych se v ději ztrácel. Jen je škoda, že kvůli nízkému počtu epizod zůstávají další osudy mnohých postav nejasné, ale třeba to spraví nějaké pokračování. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama