Reklama

Reklama

Ve stylu dramatu 9. rota natočili ruští tvůrci neméně akční válečný film, který v hodnocení po celém světě boduje dokonce ještě víc, než zmíněný snímek. Čtyřdílný seriál se soustředí na osudy roty nadporučíka Alexandra Doronina, která je v průběhu 90. let odvelena na Severní Kavkaz. Skupina, kterou tvoří také mladí nezkušení vojáci, dostane za úkol bránit Průsmyk smrti. Právě sem se stahuje největší ozbrojená síla čečenských bojovníků chystající proti rotě zdrcující úder. Krutá válka, ve které nechybí nejmodernější těžká technika a ve které přijde o život tisíce lidí, může naplno začít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

gumli 

všechny recenze uživatele

No teda,málo chýbalo a bol by som dal za päť.Tento film je vlastne venovaný "Pskovským výsadkárom "ktorý padli pri obrane kóty 776.Tomuto filmu môžeme vytknúť ruskú propagandu proti "zlým Čečencom",ale ktorý vojnový film nie je propaganda?Američania si robia svoju propagandu,Rusi svoju a nakoniec tu môžem spomenúť film z bývalého Československa "Kráľ Šumavy" alebo "Drsná planina",to bola zase komunistická propaganda v bývalej ČSSR.Výborný ruský vojnový film,samozrejme aj s chybami.Dokonca oveľa lepší ako väčšina amerických vojnových sračiek,napr.veľké množstvo filmov z vojny z Vietnamu,samozrejme až na výnimky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Na oficiálních místech v Rusku seriál asi dělá radost, přesto nejde o záležitost s vlajícími prapory a proslovy "bojuji za svou vlast". Tady se prostě bojuje o kejhák. Slovanskej přístup k věci je zkrátka jinej a mně bližší. Bitevní scény jsou povedený, celkem slušně špinavý a reálný. Navíc se překvapivě do seriálu podařilo dostat i trochu toho negativního jako šikana (v porovnání s tím, jak to v ruský armádě asi stále ještě vypadá je to ovšem selanka), vystavení vojáků nebezpečí "pro větší dobro" a podobně. A Ekaterina Krupenina je celkem kus ženský, no tak tomu 4* dám, i když s odřenejma ušima. ()

Reklama

liskam 

všechny recenze uživatele

Tak první díl zamnou,klasické seznamování s hlavními postavami, příprava na boj, lehkovážnost mladých vojáků a vznikající napětí z budoucí akce. Zatím 75% a jdeme na další díl. Tak dvojka za mnou. Mnoho věcí se začíná vyjasňovat, a je také o dost akčnější. 90% jdu na trojku. Nemám čas psát, rovnou jdu na čtyřku. Tak je to už za mnou.. uf. A byla to docela síla. Ještě se vrátím ke třetímu dílu... Ten byl z mého pohledu naprosto dokonalý 100% čtyřka jela v dokonalých kolejích třetího dílu, dokud nedorazili dolší ruští vojáci a hlavní hrdinové nebyli samozřejmně zachráněni. V zápětí nemocnice, metály,president, rodiče/přítelkyně, zachráněný velitel... už se z tohozačínal stávat americký happy end, ale poslední scéna to naštěstí trochu zachránila. čtyřka tedy "pouze" 80% Jako celku dávám pěkných 5 hvězd za tohle válečné drama. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ruskému Alamu na Kavkaze dávám o hvězdičku víc než zde stále skloňované 9.rotě, protože v Průsmyku smrti je v kombinované rotě několik docela sympatických týpků (zvláště major průzkumníků Jegorov, jehož představitel vypadá přesně jako Ray Stevenson ze seriálu Řím). Jinak klasické ruské válečné motivy (sebeobětování, palba do dezertérů, velící důstojníci jako vzory pro floutky, z nichž teprve válečné běsnění udělá chlapy s charakterem) a technicky nešťastně řešené flashbacky z civilu. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rota nadporučíka Doronina se poprvé dostává do ostrého boje. Jejich mise je zpočátku velmi jednoduchá, ubránit vcelku nepodstatný kopeček před čečenskými povstalci, kterých se v okolí (dle prvních průzkumů) několik desítek potuluje. Ještě než ale stihnou na kopci vytvořit pořádnou obranou linii, Čečenci, kterých nakonec není tak málo, zaútočí. Bez ohledu na vlastní ztráty postupují vpřed, a jediní kdo je může zastavit, jsou Doroninovi muži... Tak za prvé je třeba se oprostit od toho, že tento _ruský_ seriál, bude mít snahu ukazovat jednotlivé události rusko-čečenské války nějak objektivně (stejně jako americké filmy ukazují válku ve Vietnamu). Takže tu vidíme hrdinné Rusy, a proti nim polobarbarské kmeny Čečenců (a podobné havěti), i když skvěle vyzbrojené. Jinak se mi tato minisérie docela líbila, hlavně třetí a čtvrtý díl, kde se konečně začíná něco dít, a děj není tak často přerušován flashbacky jako první dva díly. Tyto flashbacky jsou opravdu hodně rušivé, a navíc nepřidávají žádnou přidanou hodnotu - sice víme proč se který z vojáků do armády dal, ale to je vzhledem k dalšímu ději úplně nepodstatné. A taky mne hodně iritoval ten Šach - ač Čečenec, tak byl jedním z tahounů ruské strany, a možná by byl schopen celý kopeček ubránit sám... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení se konalo v blízkosti lázeňského města Gelendzhik, v údolí řeky Janet v Aderbievke a v obci Praskoveevka. Po natáčení se lokace stala turistickou atrakcí. (Dragoni)
  • Při obraně Kóty 766 padlo 84 z 91 vojáků na ruské straně a více jak 500 bojovníků na čečenské straně. (Dragoni)
  • Vo filme sú použité na podporu palebnej sily a pohyblivosti jednotiek pásové vozidlá pechoty BMD, ktoré boli pôvodne navrhnuté pre výsadkové vojská a v roku 1979 boli hlavnou zbraňou sovietskych vojsk pri vstupe do Afganistanu. (andykovac)

Reklama

Reklama