Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Než se stal Drákulou, byl Vladem III., vládcem malé zemičky jménem Transylvánie, která se krčila ve stínu mocné osmanské říše. Dobře věděl, že jakýkoli odpor proti silnému sousedovi by znamenal jeho konec. Když ho však sultán „požádá", aby mu poslal tisíc chlapců včetně jeho vlastního syna coby čerstvé rekruty do armády, rozhodne se neuposlechnout. Aby porazil zlo a odvrátil nevyhnutelné, spojí se se zlem mnohem větším. Stane se Drákulou. Nezničitelným démonem, který je schopný porážet obrovská vojska, ale který zároveň ztrácí ty, jež svým zoufalým aktem zachránil. Své nejbližší. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (32)

  • Skutečné jméno upíra (Charles Dance) od hory Zlomeného zubu, který princi Draculovi (Luke Evans) propůjčil temnou upíří moc, bylo Caligula, což byl neblaze proslulý římský císař, jenž měl dle filmové mytologie po svém sesazení uzavřít krevní pakt s démonem, který mu měl svými temnými silami pomoci zpět k moci. Ten ho ale zradil. (Nick321)
  • Vlad III. si sice ve své domovině vysloužil přezdívku Napichovač až po své smrti, nicméně Turci mu říkali už za jeho života Kazikli bey – kníže Narážeč. Toto pojmenování je doložené v kronice otomanského historika Tursuna Bega, který byl Vladovým současníkem. (ethnarwe)
  • Když se Vlad (Luke Evans) poprvé vydá do jeskyně, tak uvidí bičovce, bizarního pavoukovce. Když se tam vydá podruhé, tak lze spatřit sklípkana zlatopruhého (Grammostola pulchripes). (Inferion7)
  • Scény v traileru se neshodují s odpovídajícími scénami ve filmu. Například vchod do jeskyně na Broken Tooth Mountain a jeskyně samotná je odlišná, jiný je dále způsob předání krve Vladovi (Luke Evans). (Barrymore)
  • "Všichni jsme si mysleli, že Luke Evans byl magnetický ve filmu Rychle a zběsile 6 (2013) a to bylo to, co ho studiu jasně ohlásilo jako stoupající hvězdu," vysvětluje producent De Luca. "Nová tvář byla správná volba. Luke může být Vladem pro diváky bez předem vytvořených představ podle toho, koho hrál předtím." (Zdroj: CinemArt.cz) (Geriel)
  • Režisér Shore se k filmu vyjádřil následovně: "Je to příběh přeměny, dospívání, je to hloubkový průzkum myšlenky dějinného odkazu. Upírská mytologie je o dědictví, o předání něčeho dál, dalším osobám, ať už jsou to DNA, vzpomínky nebo odpovědnost. Cítil jsem, že myšlenka propojení mezi otcem a synem by mohla lidi oslovit a vzbudit jejich reakce. Stalo se to nejinspirativnější částí příběhu." Shore pokračuje: "Museli jsme zohlednit jak Vladův niterný život, tak jeho emocionální vazby k synovi a manželce." (Zdroj: CinemArt.cz) (Geriel)
  • Producent De Luca v rozhovoru přiznal: "Shore pojal celý příběh s velkou dávkou soucitu. Garyho vize toho, co by měl tento film zahrnovat, nás přesvědčila o tom, že je tou správnou osobou." (Zdroj: CinemArt.cz) (Geriel)
  • Gary Shore se ke scénáři vyjádřil následovně: "Nebylo to to, co jsem očekával. To, co mne zaujalo ve scénáři, byl fakt, že zahrnoval příběh Napichovače a zároveň poskytoval spojnici mezi ním a původní knihou od Brama Stokera 'Drákula'. Nikdy předtím jsem takové spojení neviděl." (Zdroj: CinemArt.cz) (Geriel)
  • Když na De Lucově stole "přistál" scénář týmu Matta Sazama a Burka Sharplesse, podnítilo to jeho představivost. Později v rozhovoru řekl: "Pomyslel jsem si, že je to geniální," oceňuje, "nevyřčený původní příběh a neznámá kapitola archetypálního charakteru, který všichni známe." (Zdroj: CinemArt.cz) (Geriel)
  • Producent Michael De Luca se ke snímku vyjádřil slovy: "Jako dítě jsem vždycky chtěl vědět, kdo proměnil Drákulu v upíra. Přemýšlel jsem: 'Byl první? Byly tam i další?' Bylo skvělé, hledat odpověď na otázky, které nebyly zmíněny ani v románu Brama Stokera."   (Geriel)
  • Slovo "upír" se v moderním jazyce slovanských národů poprvé objevilo až v 10. století. (Geriel)
  • Vladovo jméno zní Dracul. Koncovka "a" je přidána na znamení titulu. Jiné prameny zase vykládají jméno Dracula ve významu "syn draka" s tím, že Vlad III jméno získal díky svému otci Vladu II, který byl členem Dračího řádu císaře Zikmunda. Kniha "Dracula mezi mýtem a realitou" Stefana Andreesca naopak uvádí, že po smrti Vlada III. Draculea Tepese jej začal Valašský lid označovat jednoduše "Draculea". Koncovka "ea" se v rumunštině vyslovuje jako "a" a značí "mladší z rodu", nebo také "syn." Otec Vlada III. Draculea Tepese byl Vlad Dracul a jeho syn tedy Vlad Draculea. Jak se postupně rumunština vyvíjela, koncovka "ea" se přestala používat a zůstalo jen "a", tedy otec Vlad Dracul a syn Vlad Dracula. (BrianStorker)
  • Jméno Tepes, v překladu "napichovač", získal Vlad ve skutečnosti až po smrti. Jedná se o odkaz na jeho oblibu narážet hlavy nepřátel na kůl, které nechal vystavit do kruhu, v jehož středu nechal vystrojit obrovskou hostinu pro svoji rodinu a nejlepší generály a vojáky. (kubsov)
  • Ve filmu Dracula (Luke Evans) odvádí svůj lid před Turky do bezpečí hradu nad průsmykem Borgo. Je to narážka na román "Dracula" od spisovatele Brama Stokera, ve kterém je Draculův hrad umístěn právě na toto místo. Ve skutečnosti však v okolí průsmyku Borgo (anglicky Borgo Pass, rumunsky Prundu Borgoului) nikdy žádný hrad nestál. Jelikož však na toto místo díky románu "Dracula" jezdili turisté z celého světa a hledali Draculův hrad, nechala rumunská vláda hrad na tomto místě postavit. Jedná se o Hotel Castel Dracula, rumunsky Castelul Tihuta, který byl postaven přesně podle popisu Brama Stokera. Před hotelem tohoto světově známého hotelu-hradu stojí socha Brama Stokera. Hotel byl slavnostně otevřen v roce 1988, projekt schválil osobně rumunský prezident Nicolae Ceaucescu. Jedná se o jediný hotel v Evropě, který má recepci umístěnou v 1. patře. Návštěvníci z USA, Austrálie, Velké Británie a Německa zde každoročně slaví Halloween. (BrianStorker)
  • Ve filmu je Draculova (Luke Evans) manželka (Sarah Gadon) svržena tureckým janičářem z věže hradu nad průsmykem Borgo. Tato scéna má historický základ, neboť když byl Draculův hrad Poienari obléhán vojsky sultána Mehmeda II., Draculova manželka - Moldavská princezna, jméno je neznámé - než by upadla do zajetí, spáchala sebevraždu skokem z hradních věží do údolí řeky Arges. Proto se také řece Arges pod hradem Poienari říká "Princeznina řeka". (BrianStorker)
  • Ve filmu se hovoří o Vladu III. Draculea Tepesovi jako o vládci Transylvánského království. Ve skutečnosti byl však Vlad III. Draculea Tepes Valašským knížetem a Transylvánie (Sedmihradsko) byla sousední země. (BrianStorker)
  • Když se ve filmu Dracula (Luke Evans) stane upírem, předává svého syna k vychování mnichovi. Tato scéna má historické základy, neboť Vlad III. Draculea Tepes měl ve skutečnosti 3 syny - Mihneu, Vlada a jméno třetího syna je neznámé. Ví se jen to, že žil s biskupem z Oradey a zemřel bez potomků kolem roku 1482. (BrianStorker)
  • Jako první byl do role Vlada Tepese uvažován Johnny Depp, který absolvoval i kostýmní a maskérské zkoušky. Ze spolupráce nakonec z neznámých důvodů sešlo. Tehdy se o připravovaném filmu hovořilo jako Dracula: Year Zero. (BrianStorker)
  • Postava Drákuly se objevuje ve více než 400 filmech. (M.B)

Související novinky

Luc Besson chystá vlastního Draculu

Luc Besson chystá vlastního Draculu

18.02.2024

Je tomu už pár měsíců, co do našich kin dorazil zatím poslední snímek režiséra Luca Bessona (Leon, Pátý element) pod názvem DogMan, v němž si hlavní roli zahrál americký herec Caleb Landry Jones.… (více)

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

12.03.2020

Studia Blumhouse a Universal chystají nového Drákulu. Po nedávné minisérii od Netflixu a BBC a snímku Drákula: Neznámá legenda nebo dřívějších známých adaptacích se tak jedná již o několikáté… (více)

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

18.10.2018

Steven Moffat a Mark Gatiss (Sherlock, Doctor Who) se plánují znovu spojit pro novou seriálovou adaptaci Drákuly na BBC One a Netflixu. Bude se jednat o třídílnou minisérii, kterou producentské duo… (více)

Hororová monstra nebudou děsit

Hororová monstra nebudou děsit

16.11.2014

Šéfka studia Universal Donna Langley ví, jak vydělat peníze. Nejprve jsme se od ní dozvěděli, že nás čeká minimálně deset dílů Rychle a zběsile. A hned záhy dala na vědomí, že filmy z budovaného… (více)

Reklama

Reklama