Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gavin je rozvodový právník a jednomu klientovi vypráví příběh svých známých, manželů Barbary a Olivera Roseových. Ti se spolu seznámili při aukci, kdy se přetahovali o stejný předmět. Oliver studoval na právech, Barbara tělocvik. Po čase se vzali, narodily se jim dvě děti. Oliver budoval svou praxi a Barbara se věnovala domácnosti. Barbaře se už rok líbil jeden dům a chtěla by ho koupit. Když majitelka zemřela, její dcera ho Roseovým prodala. Po šesti letech se stal Oliver společníkem firmy a Barbara se starala o krásný dům, který dokonale upravila a zařídila. Začala uvažovat o vlastním podnikání – vyráběla by paštiku, kterou jí všichni chválí. Oliver s tím souhlasil a sehnal Susan, paní na péči o dům, když bude Barbara zaneprázdněna. Barbara chtěla, aby jí Oliver přečetl smlouvy, ale on na to zapomněl. Stal se z něj samolibý chlap, hlavně když začal pracovat pro budoucího senátora... Jednou se Oliverovi udělalo velmi špatně, vypadalo to na infarkt, ale v nemocnici zjistili vysoké podráždění zažívacího traktu. Barbara za ním do nemocnice nepřijela, a když Oliver přijel domů, nebyla ani tam. Přišla později a pohádali se spolu. V noci mu Barbara řekla, že za ním do nemocnice jela, ale cestou si představila, že je mrtvý a cítila se šťastná, protože by byla volná. Řekla mu také, že chce požádat o rozvod, protože ho nesnáší. Sešli se pak u jejího právníka, kde se Barbara vzdala svých alimentů a podílu na Oliverově firmě. Chtěla ale, aby jí zůstal dům s veškerým vybavením. Oliver nesouhlasil. Poradil se s Gavinem a ten mu našel zákon, podle kterého může dál bydlet ve svém domě a Barbara ho nemůže vyhnat. Oliver Barbaře nabídl mimosoudní vyrovnání, pokud se vzdá domu. Ta odmítla, a tak rozdělili dům na část její, Oliverovu a neutrální. Jednou v noci Oliver omylem přejel Barbařinu kočku. Když to Barbara zjistila, zablokovala Oliverovi dveře v sauně, když byl uvnitř. Od té chvíle si začali dělat spoustu drsných naschválů, které vyústily až ve velkou tragédii... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (614)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Bergman - TOHLE je nejlepší film o manželství - od počátečního okouzlení a zamilování až po nenávist. Nejlepší je ten film proto, že takové vážné téma podává s humorem, ač humorem dost černým. Vlastně to mohl být i psychothriller (hlavně v závěru), mistrovství De Vita je v tom, že jde o komedii. Dokonale se zhostili svých postav Michael Douglas a Kathleen Turner. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Aneb když si manželé po nějakých osmnácti letech zdánlivě šťastného manželství vzájemně vyhlásí válku. Během rozvodového projednávání ale odmítají opustit společný dům a u rozbíjení nádobí to nakonec zdaleka neskončí. Pohřbívání lásky je o to skvostnější, že se děje mezi výtečnými herci a za kamerou téhle sarkastické podívané je Danny DeVito v nejlepší síle. Roseovi jsou možná karikatury, ale vzestup a pád jejich vztahu a zvrácenost jeho konce jsou prvky, kterým divák dokáže svým způsobem porozumět. O to víc je výsledek atraktivnější. V téhle kruté záležitosti ovšem zná válka jen poražených. Laskavá nenávist, výborné dialogy, řada nezapomenutelných scén. Pořád to funguje. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je mnoho takých manželstiev, kde sa partneri milujú a zároveň nenávidia. Ale toto mi prišlo už prehnané. Niektoré pasáže boli vtipné, no niektoré boli až smiešne, teda na posmech. Zničenie komplet domu, drahých vecí či áut a kúsance do penisu to zabolí každého chlapa. Obaja herci zahrali výborne, ale ich postavy šli do extrému, ktorému by uveril len málokto. Celé prehnané, vrátane záveru. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Leeson .. Rozvodový právník Gavin D'Amato vypráví dalšímu manželskému páru, který zažádal o jeho služby, jednu ze svých nejpeprnějších pracovních příhod. Poslechnout si tuto příhodu je povinností pro každého, kdo se na manželství chystá či už se do něj dostal. Danny DeVito toho moc režijně nenatočil, přesto se zapsal zlatým písmem do historie kinematografie a srdce mnoha filmových fanoušků. Pravda, hodně pomohl geniální scénář přeplněný ostře černým humorem a herci, odvádějící poctivý kus práce, ale režijní práce je neméně parná. Silně cynická zábava od růžového začátku do hořkého konce. Ženy jsou mrchy… ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Komorní černohumorný romantický rodinný psychothriller s akčními scénami, člověk se nestačí divit, kolik žánrů se může organicky překrývat. A řemeslně je ta žánrová podívaná výborná, učebnicově vystupňovaný teror, výborná kamera, ironická mizanscéna (hospodyně sledující pohled Roseových z okna), svižná hudba, výtečná práce s vypravěčem (poslední cigaretka, jeho odchod domů...)... Ale, ale... nakonec jen pouhá hříčka vyžívající se především v narůstající agresi dvou neústupných povah. Agresí, jež se obrací k nejzranitelnějším místům, neboť je protivníci dobře znají. Anebo pokus pana právníka nenaložit na sebe moc práce :) Slabé ****. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (20)

  • V nemecky hovoriacich krajinách sa ujal výraz "Rosenkrieg" ako označenie neľútostného súperenia o majetok a používajú ho dokonca i tí, ktorí film nikdy nevideli. (gogo76)
  • Když se natáčela scéna na lustru, režisér Danny DeVito (Gavin D'Amato) z legrace vyhlásil pauzu na oběd, zatímco hlavní představitelé stále viseli vysoko ve vzduchu. (don corleone)

Související novinky

Válka Roseových dostane novou verzi

Válka Roseových dostane novou verzi

02.04.2024

Připravte se na notnou dávku vyhrocených manželských hádek na velkém plátně, u studia Searchlight Pictures je totiž v přípravách nová adaptace knihy amerického spisovatele Warrena Adlera pod názvem… (více)

Reklama

Reklama