Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

Thomick 

všechny recenze uživatele

Wow, takhle slabýho Gervaise bych nečekal ani v tom nejzlejšim snu. Jako ... on je docela rozdíl říkat pravdu (což mělo bejt ono "prokletí" celýho lidstva) a sypat ze sebe úplně všechny sračky, co vás zrovna "tížej". Na tom přitom vesměs všechno stojí a padá - na urážkách, ničim nepodmíněný upřímnosti. Takhle jsem si to nepředstavoval. A námět má ještě jeden tlustej háček (s pršinosem, samozřejmě) - hrozně rychle se ohraje, de facto ze svý podstaty. Tupý kupení jedný lži na druhou, s takřka nulovou sebereflexí a ještě nulovější zpětnou vazbou, to sis moh schovat pro nákej krátkometrážák, Ricky, ne s tim lidi otravovat celou hodinu a půl. Druhá půlka filmu takhle byla doslova strašidelná. A jedinej opravdu plusovej skeč, kterej si teď vybavim, je reklama na colu hned ze samýho úvodu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Většina komentářů tvrdí, že film je výrazně lepší ve své první polovině a potom upadá do bezradnosti. Vidím to přesně naopak, první řeknemě třetina snímku se snaží o komedii a ždímá vlastně jediný pořádný nápad (pochopitelně nikoliv originální) o světě, který nezná lež a přetvářku. Jenže ten vtip je často jalový a patří spíš do podprůměru. Až jsem si říkal, že pro baviče světového formátu, za jakého je Gervais obecně považován, je tahle prácička nedůstojná. Ještě ke všemu ten svět je nedotažený, vzpomněl jsem si, kolik týdnů, ba měsíců, času potřebovali Monty Pythoni k napsání svého Života Briana, tady se scénárista moc nenadřel. Ve druhé třetině, kdy se náš hrdina naučí lhát, se film vyšvihne do vyšších obrátek, protože po první lži se záhy zrodí co jiného než náboženství. Na druhou stranu i tady je potenciál nepoměrně větší, než na co se tvůrci zmohli. Je to jakobyste získali milionové dědictví a bavili se tím, jak bankovky hážete do kanálu. Zatímco komediální rovina nefunguje, přinejmenším ne tak, jak by člověk očekával, film je mnohem pevnější v kramflecích v žánru romance. Ta v poslední třetině graduje a i když ani tady nejde o nalézání zbrusu nových konceptů, tak můžu říct, že romantická linie u mě plně obstála, přestože si umím představit lepší herečku než veskrze průměrnou Jennifer Garner. Obecně platí, že čím vážnější polohu tenhle kousek během své stopáže zvolí, tím líp funguje. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá idea, chutné kameá filmových hviezd a ako obvykle civilne dôveryhodný Ricky Gervais. Ale nezanechalo to vo mne celkovo prevratný dojem. Tempo po úvode spomalilo až tak, že som premýšľala, o čom to ešte chce byť. Neskôr sa znova rozbehlo, ale už sa pohybovalo len vo vodách klasických romantických komédií. Až na hru na "božieho proroka" iba klišé. Odporúčam na víkendové popoludnie, aby na večer zostal čas na nejaký lepší film ;-) ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Lehce cynický nápad o vynálezu lhaní, který by byl výborný jako komediální skeč (postavy ostatně nejenže nedokážou lhát, ale nedokážou ani držet hubu). Ale těžko se na něm staví americká romantická komedie. První polovina je díky krutě upřímným výstupům postav fajn, druhá polovina je natahovaná, neupřímná a hloupá. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První půlka patří k tomu nejzábavnějšímu, co jsem v posledních pár letech viděl. Nápad se světem, kde se nelže, je výbornej a totálně cynickému Žervému naprosto sedí. Svět, kde si lidé vzájemně nepředstírají ani běžnou slušnost, to je prostor, kde se totálně vyřádil. Film se zlomí mesiášskou myšlenkou, ale po ní bohužel zklouzává spíš do romantiky, což je škoda. U Rickyho bych naopak uvítal, kdyby ke konci přitvrdil.... Asi holt úlitba US produkci. Nicméně i tak hodně povedená záležitost. Propříště doufám, že bude mistr tvořit na rodných ostrovech. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • J.J. Abrams prohlásil po zhlédnutí snímku, ještě před jeho premiérou, že si ho zamiloval a jde o jednu z nejlepších komedií, kterou kdy viděl. O filmu napsal: "Ricky Gervais znovu dokázal, že je mistr. Nejen komedie, ale také sociální studie. Film je zároveň vtipný a trefný, velmi originální, ale také překvapivě dojemný. Pokud existuje označení jako "vlivná či významná komedie", tak pasuje přesně na tento snímek. Běžte všichni na film ´The Invention of Lying´. (don corleone)
  • Ricky Gervais sponzoroval v rámci propagace filmu online soutěž, jejímž cílem bylo upravit ve Photoshopu plakáty ke známým filmům, protože tvůrci na nich častou lžou obecenstvu. (HellFire)
  • Aby režisér, scenárista a představitel hlavní role Marka Bellisona, Ricky Gervais, dostal do filmu pro roli Jima Philipa Seymour Hoffmana, poslal mu tento email: „Drahý Philipe, zahraješ si prosím v mém novém filmu? Máme hodně nízký rozpočet, protože jsem utratil všechny peníze za nové implantáty varlat, ale nedívej se na ně jako na moje varlata, dívej se na ně jako na naše varlata." (HellFire)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama