Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednotka parašutistů se vydává do Japonci okupované Burmy na nebezpečnou, ale důležitou misi: najít a zlikvidovat radiostanici. Po splnění úkolu je čeká návrat zpět na základnu, ovšem mezitím jsou obklíčeni Japonci a místo přímého odletu musí podstoupit dlouhou a těžkou cestu džunglí okupovanou nepřáteli. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak ve své pamětnické misi jsem shlédnul první film z Errolem Flynem o kterém jsem zatím tak maximálně slyšel v souvislosti s jakým si pirátem sedmi moří no a musím konstatovat, že tenhle film je vcelku vydařené válečné drama z dobrou atmosférou a velice solidním technickým zpracováním. Není to žádnej mega válečnej spektákl, všeho všudy jsou tu dvě větší akční scény. Je to spíš naháněčka jejíž úvod mi kdo ví proč připomněl predátora hlavně tou scénou kdy vojáci prochází džunglí, okolo řvou zvířata a do toho jede velice atmosférická hudba. Pak jednotka celkem v pohodě splní svůj hlavní úkol, ale to nejhorší na ně čeká až potom. Sice je tu nenahání lovec z vesmíru, ale horda zdivočelých ťamanů kteří jsou v jasné přesile a asi celkově ta podobnost bude jenom čistě náhodná, ale kdo ví jestli se u některých scén z tohoto filmu tvůrci predátora lehce neinspirovali, ale to je pouze můj dojem. Jak jsem uvedl technicky je film na slušný úrovni a ta atmosféra neustálýho ohrožení je tu dobře použitá. Pravda chvilku mi trvalo než jsem se do toho dostal. První půlhodinka je čistě na rozjezd a taky je u mě trochu složitý koukat na takhle starý filmy i z přihlédnutím k faktu, že nikoho z těch herců neznám a tak se mi vlastně na obrazovce producíruje skupina pro mě neznámých ksichtů a já pořádně nemám komu fandit, ale za všechny ty pozitivní aspekty co jsem tu zmínil tomu ty 4* dám i za spokojenost s faktem, že Errola Flyna jsem poznal i jinak než hláškou : Errol Flyn je mrtvej ty kreténe! která zazněla v jednom nejmenovaném céčkovém akčním filmu s Jeffem Wincottem.70% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Velká paráda. Slibná paragánská capture-the-jungle mise se mění až v escape-the-jungle beznaděj. Zatímco sadistický japky číhají neznámo kde kolem, Walsh výborně buduje a drží napětí. Narozdíl od pozdějších konfliktů tu ještě máme ten hezký duch boje za dobrou věc a jednotka je old schoolově plná srandistů, dobráků a sympaťáků, vedený tím největším z kapitánů správňáků (Errol Flynn). Poctivá práce v úplné topce tehdejších válečňáků. Vypadá skvěle, zamrzí však nebarevnost, zde by vzhledem k prostředí velmi prospělo. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečný film, kterému byla zjevně věnována velká podpora i ze strany amerického ministerstva války. Soudím tak alespoň podle prvotřídní produkce. Film šel do kin ještě v době kumulujících válečných střetů, tudíž je pochopitelná a lehce omluvitelná glorifikace vojáků na té "správné" straně barikády. On kdo by taky neglorifikoval Errola Flynna? To je neskutečný frajer a sympaťák :-) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pokud se tetelíte strachy, zpoza kterého keře na vás vyskočí Japonec anebo přiletí kulka z letitého samopalu, je vše v pořádku. Obdiv tvůrcům, kteří v roce 1945 dokázali takhle natočit film. Technicky předběhl svou dobu, kamera je skutečně úžasně ostrá, světelnost na výbornou. Přestože film trvá přes dvě hodiny, nudit se nebudete. Tisíckrát napínavější než Private Ryan, a to se ve filmu s ohledem na dobu (rok i okolnosti) prakticky neobjeví krev ani explicitní masakr. Errol Flynn nebyl jen otravný pirát, lučišník a milovník, byl i skvělý kapitán. Japonci sice vypadají trochu jinak, kde ale před koncem války vzít takový kompars, že? Jeden z významných válečných filmů, které rozhodně stojí za to vidět, opravdu se nenechte odradit jeho stářím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kapitán Nelson ( opať vynikajúci Errol Flynn ) a jeho skupina výsadkárov dostane za úlohu zneškodniť japonskú rádiostanicu v barmskej dźungli. Rozkaz je splnený do bodky, ale to horšie čaká jednotku na ceste spať... Klasický vojnový snímok skúseného režiséra má však v sebe niečo zvláštne. Nejde o žiadny masaker, či divoké prestrelky, aj tak má snímok správne napatie až do konca. K skvelému zážitku prispieva aj skvelá kamera a vynikajúca hudba. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na tehdejší poměry dokonalý válečný film, který nepůsobí nijak zastarale ani dneska. Rozhodně skvělá podívaná z druhé světové války, která i přes poměrně dlouhou stopáž v žádném případě nenudí. No a Errol Flynn v hlavní roli samozřejmě nezklame. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Působivý válečný film, který je natočen ještě, když na některývh místech probíhala válka. O to více je reálnější. Američtí parašutisté seskakují do okupované Burmy, aby zneškodnili radiostanici. Poté se vydávají na místo vyzvednutí. Ale nakonec je čeká neskutečně dlouhá, vyčerpávající cesta burmskou džunglí. Výborné herecké výkony v čele s Errolem Flynnem. Působivé válečné střety jako z dobových filmových týdeníků a zvuky džungle, jako bych se tam nacházel. A naprosto úžasný konec, kdy se bojuje o kopec. Možná by ale neuškodila kratší stopáž. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Více než jen průměrný váleční snímek. Výborná taktická a technická bitva v čele s charismatickým sympaťákem Flynnem. Jeden z nejlepších válečných co jsem doposud viděl. 90% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Raoul Walsh /White Heat, Sedma kavalerie/ natocil vskutku uchvatny film, v ktorom jedna vojenska divizia parasutistov musi celit nielen nepriatelskej dzungli, ale aj militantnym Japoncom zrejme pocas Druhej svetovej vojny. Errol Flynn /Captain Blood 1935, Wellesova Dama ze Sanghaje/ bol sympatak, ktory film dobre tahal a slo aj o kvalitneho herca. Jo, samozrejme ze to bol sympatak, jelikoz nejsem bukvica a zaroven prudko sa tiez distancujem od vsetkych prudkych heterakov. Namiesto akcnych scen sa tuna poctivo buduje taziva atmosfera, hoci 2 akcnejsie sceny sa urcite najdu. Napatie je vybudovane teda fakt genialne a ja som sa len nechal unasat kvalitnou filmarskou jazdou od reziserskeho maga Raoula Walsha. 95 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Z dokumentárneho hľadiska mapujúceho autenticitu druhej svetovej vojny v Indočíne sa jedná o pozoruhodné dielo vykresľujúce vojnové akcie Američanov takmer do dokonalosti. Druhú stránku tvorí ale prevedenie do filmovej podoby, ktoré trochu pokrivkáva - monotónosť prechodu džungľou, hluchšie miesta a premrštená stopáž. V akčnej konfrontácii s Japoncami trochu pôsobí ako propaganda - japonský vojak nie je človek, je to bezcitné zviera - opica, a práve tak aj Japoncov celý čas nazývajú. Errol Flynn v hlavnej postave je netypicky vo veľmi vážnej roli, ktorá mu síce až tak nesedí, napriek tomu ju zvláda s prehľadom. Zaujímavé scény sa naskytnú v závere filmu, kde vidno pristávať i odlietať vojenské klzkáky prepravujúce ťažký náklad i vojakov - to som s výnimkou dokumentov nevidel asi u žiadneho vojnového filmu. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Jinak vždy usměvaví s dvojkou v krvi Errol pro tuhle roli musel zvážnit, ale přišlo mi, že tam nebylo až tak co hrát, kapitán musí bejt prostě tvrdej a suše vydávat rozkazy. Btw v džungli je pořádnej randál, kluci pořád pálijou žvára a když mají 10 minutovou pauzu na odpočinek, tak mezi sebou hážou hlášky, že jsem se i fakt zasmál: - "Co uděláte jako první až se dostanete domů?" - "Políbím svou milovanou jako nikdy." - "A pak?" - "Pak si sundám padák." ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Výpravná pecka, která tenkrát musela brát dech. Hlavně jsem oceňoval autentické záběry strojů, zbraní, vybavení a podobně. Scénáři se přeci jen dá leccos vytknout, některé pasáže filmu vypadají značně improvizovaně a kromě super kapitána Erolla Flynna nikdo ani moc nezaujme, ale napínavé to je dostatečně a exotika z toho vysloveně tryská. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Skutečně dobrý válečný snímek, který byl natočen ještě před skončením války v Pacifiku. Erol Flynn zase zabodoval a válečné scény jsou natočeny neuvěřitelně věrohodně, zejména na tehdejší dobu. Škoda, že takhle dobře byla natočena pouhá malá epizoda ve velké válce. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Po nudě jménem Byli obětování jsem se dalšího prastarého válečného filmu bál, ale zbytečně. Operace Burma je neskutečně moderně natočena. Žádné vedlejší záplekty, žádné dlouho dialogy, po úvodním seznámení se situací a postavami seskočíme v parádní scéně se skupinou vojáků doprostřed Barmské džungle a z té se již nehneme. Skupina vojáků zničí ve skvělé čistce radarovou stanici, ale pak je čeká náročná cesta domů. Japončíci jsou všude kolem, stejně jako hrozba nákazy, únava, nedostatek zásob. Postavy jsou sympatické v čele s překvapivě slušný Flynnem, kterého jsem si jako vojáka neuměl představit. A když už dojde na akci, tak je to solidní taktický boj, vojáci se nechovají jako pitomci, ale plíží se, kryjí, chystají pasti a režisér se nevyhýbá ani mrtvým. Vrcholem je fantastická noční obrana kopce - na dobu vzniku opravdu bomba. Válečný film roku 1945. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Skvele natoceny vojnovy film a spravne vyvazeny akciou a osudmi putujucich americkych vojakov do cielovej oblasti. Film je uz dost stareho datumu vyroby, ale to mu vobec neubera na napati od nepriatelov, ktory sa prikradaju dzunglou ku americanom, hlavne na tom kopci, kde sa branili amici pred japoncami. Toto je jeden z najlepsich vojnovych filmov, ktore doteraz vysli pre mna. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Skvělý válečný film. Nejepší ve své době a jeden z nejlepších amerických válečných filmů minulého století. Errol Flynn opět podává vynikající výkon, ale ani ostatní herci za ním nezaostávají a rovněž přispívají filmu svými skvělýmy výkony. Příběh je samozřejmě celkem ohraný, natočeno je to však skvěle. Atmosféra Burmské Džuingle je výborně zobrazená a bievní scény mají také co nabídnout. Film bych rozhodně doporučil všem fanouškům válečných filmů, neboť se se mi zdá že se mu nedostává takové pozornosti jaké by si jistě zasloužil. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku perfektní válečný film, sice trošku delší, ale když se to rozjede, stojí to za to .. Pěkný scény, super nasnímáno ... A jako ženská tu Erolla prostě žeru .. je to hrdina každým coulem ,-)) "Na základnu to máme 350 km ..." "Hm, to je sakra dálka .. Pojďme si dát vitamíny..." ,-D ()

Reklama

Reklama