Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (387)

Botič 

všechny recenze uživatele

Dnes vaříme s Norou Ephron a jejími dvěma speciálními hosty Julií a Julií propojené spolu přes historický telemost a za pomocí tohoto snímku, který se snaží tvářit jako kulinářská hříčka o tom zda mohla reálně Julie potkat Julii. Julie and Julia je zvláštním snímkem snažícím se trošku nemotorně sdělit, že láska prochází žaludkem a na pomoc je povolána příjemná retro atmosféra, jenž prezentuje Streepová v konfrontaci s uspěchanou moderní dobou za níž kope Amy Adams. Podmanivý byť nevyvážený double-feature snímek spojený několika prvky, které by měly rádoby propojit oba životy v jeden osudový dotek. Ale daří se to jen napůl. Příjemné posezení u něhož zrazuje prázdný žaludek, který se přeci jen při odchodu z kina zaručeně ozve. 7/10 ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Hodnocení je možná nadsazené neboť píši hned po shlédnutí filmu a jak říká klasik: "jsem pln dojmu, ale něco malého by se do mě vešlo". I ta připálená vánočka, kterou jsem u filmu okousávala chutnala jako z kuchyně Julie Child. Osvědčená dvojice z filmu Doubt opět excelovala. Poslední dobou mi přijde, že se filmoví tvůrci snaží dokázat (a celkem úspěšně) že Maryl Streep není krásná jen s pomocí dokonale upravené tváře a vychytaného stylu /Prada/, ale i jako jeptiška /Doubt/ či bývalá státní úřednice a kuchařka z poválečných let s vizáží poplatnou své době - Julia Child. A byť chudák mluvila ve stejné oktávě jako ten nebohý humr snažící se dostat z horké lázně - stále byla dokonalá. Pasáže vyprávějící životní příběh Julie Child byly přeci jen lepší a zajímavější než příběh ze současnosti, ale kombinace obou se měnila v dokonalost (ale, no ale ta současná část mohla být o něco kratší). Je to prostě takový milý příběh o marném boji naučit Američany používat celý příbor a mezi něj vkládat opravdové, chuťově rozmanité a geneticky nemodifikované potraviny. Pozn.: Divím se, že Julia Powell neměla druhý den pod okny demonstranty obhajující humří práva. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Strašně natahovaný, ale fakt zbytečně. Ten příběh s prolínajícími dějovými liniemi by nemusel být tak k zahození, kdyby to nebylo všechno tak sterilní, povrchní a utahaný. Pro dívky a ženy to není film k zatracení, protože to v sobě mixuje Prostřeno, moderní romantický film a dobový film s francouzským šarmem. Já jsem se ale nebavil, takže za mě 2 hvězdy. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Mám velkou slabost pro "kulinářské a požitkářské" filmíky, kde se dobře vaří, stoluje a popíjí.... Hlavní hvězdný trojlístek Amy Adams, Meryl Streep (s příšerným nacvičeným hlasem) a Stanley Tucci odvádí velmi dobře svou práci ovšem velmi zdatně je doplňuje čtvrtý - Chris Messina. Fim nemá komplkovaný příběh, uchvátí ovšem svým poctivým přístupem a vystihutím atmosféry... 70% P.S. Myslím, že si napodruhé vychutnám film ještě víc.... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Čím to, že se Meryl Streep objevuje už jen v praštěných podřadných komediích? Kde je ta doba, kdy platila za hvězdu nejvyššího kalibru, které náležely hlavní role v těch nejlepších filmech? Nebaví mě sledovat Meryl "oh jak já zbožňuji Francii" s podivným akcentem, jak běhá po trzích a nakupuje přísady na vaření. No a nominace na Oscara? Ta už je spíše povinností, ale upřímně, Meryl nemá šanci vyhrát. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Paul Child byl o 10 let starší než Julie, nicméně ve skutečnosti je Meryl Streep (Julia Child) o 11 let starší než Stanley Tucci (Paul Child). (CliffLee)
  • Film zajímavým způsobem adaptuje a kombinuje dvoje slavné paměti: Julie & Julia od Julie Powell a My Life in France od Julie Child s Alexem Prud'hommem. My Life in France popisuje léta, která Child strávila v poválečné Paříži jakožto manželka zaměstnance ministerstva zahraničních věcí Paula Childa, kdy byla schopna proměnit svou vášeň pro francouzskou kuchyni v plnohodnotné poslání ve snaze rozšířit ji do amerických domovů. Poté, co se stala první Američankou, která vystudovala slavnou kuchařskou školu Cordon Bleu, popularizovala francouzskou kuchyni v Americe spoluautorstvím kuchařské knihy Mastering the Art of French Cooking. Popularita této kuchařky zahájila její kariéru televizní kuchařky, díky které se proslavila po celé Americe. Child se ze všech sil více než kdokoliv jiný snažila odradit Američany od konzumace konzervovaného a mraženého jídla a polotovarů a prosazovala přípravu čerstvých a chutných jídel. (Martin00x)
  • Meryl si Noru Ephron získala hned, když Ephron začala pracovat na scénáři. Potkaly se na Shakespearovských slavnostech, kde se Streep zeptala, na čem Ephron pracuje. Ta se zmínila o Julii Child, načež Meryl reagovala imitací slavného: "Bon Apetit!". A režisérka už měla jasno, kdo bude J. Child hrát. (Ernia)

Reklama

Reklama