Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Agent CIA Cross, který už opustil aktivní službu, je v podezření, že prodal Rusům některá z důležitých tajemství. K této domněnce vedou šéfy CIA vztahy stárnoucího muže k ruskému agentovi Žarkovovi. Proto je rozhodnuto, že jako možná hrozba pro zájmy americké bezpečnosti musí být odstraněn. Muž, kterému je tento úkol přidělen, je Crossův bývalý žák a chráněnec Jean Laurier, jehož kódové jméno je Štír. Ani dlouholeté přátelství, které oba muže spojuje, nezabrání chladnokrevnému Laurierovi ve splnění úkolu, což se ovšem ukáže být mnohem obtížnější než zabít vlastní dívku, která se ukázala být nepřátelským agentem. Cross totiž naučil Jeana řemeslu, ale za ty roky ve službě má v rukávu dost triků, aby si dokázal chránit kůži a bez váhání je používá. Žarkov se Crosse pokouší přesvědčit, aby emigroval, ale ten odmítá. Chce zůstat ve své zemi a nelítostně vyrovnat některé staré dluhy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

Han22 

všechny recenze uživatele

Starý špion je označen za zrádce a jeho mladý žák ho má na rozkaz CIA zabít. 60letý Lancaster je tu ve vynikající formě a Delon má konečně jednou v americkém filmu důstojnou roli odpovídající jeho francouzským krimi klasikám. A je to úplně jiný typ thrileru, než by člověk čekal. Žádná strhující podívaná - i když je tu parádní naháněčka na staveništi. Spíše pečlivě plánovaná šachová partie dvou profíků, hutná, nedivácká, složitá, ošklivá, odehrávající se povětšinou v oprýskaných kulisách Vídně. Je to cynický svět, kde se před vrahy neschováte nikde na světě, kde šéfové CIA jsou zmrdi a kde jedinou sympatickou a slušnou postavou je ruský špion a komunista - idealista. Tomu cynickému světu odpovídá několik nečekaných zvratů, úmrtí a naprosto depresivní konec. Nemůžu říct, že mě to 100% strhlo, je to opravdu spíše pomalější s otravnou hudbou, ale v jádru je to poctivý špionážní film, který si 4* rozhodně zaslouží. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Opravdu veliká nuda, libující si v málo uvěřitelném polidšťování sovětských agentů, jisté démonizaci CIA a nejasném scenáristickém záměru. Pocta Burtu Lancasterovi moc nevyšla; napsat mu akční scény bylo velikou chybou, mělo zůstat u zkušenosti nahrazující svaly. I proto Alain Burta znatelně zastínil. Kdyby byl víc rozveden přece jen překvapivý závěr a motivy jednání jednotlivých postav se jím po celý film řídily, bylo by to o fous lepší. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Štír je krycí jméno pro agenta Jeana Lauriera (Alain Delon), nasazeného na svého přítele a bývalého učitele Crosse (Burt Lancaster), kterého CIA podezřívá z prodeje tajných informací ruskému agentovi Žarkovovi. Laurier je odhodlán zadaný úkol splnit a nebere ohled na nic kolem. Velmi netypický snímek se špionážní zápletkou, příjemnou změnou oproti různým francouzským kriminálkám je výběr tématu a také spolupráce Delona a Lancastera. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Starosvětsky vyhlížející film, kde špiona identifikujete v davu ve zlomku sekundy podle pichlavých očí, upřeného zachmuřeného pohledu a zlověstného tónu, který zazní v momentě, kdy na něm spočine pohled kamery. Sledovačka je nenápadná jako ruční granát na talíři ve školní jídelně, tajní agenti nemají pomalu nic jiného na práci než po sobě střílet a 60letý Burt Lancaster s vážným zraněním bez problémů svižně překonává po žebříku několik pater a poté vyřídí výrazně mladšího protivníka. Takovou fyzičku bych mu záviděl i ve třiceti. Štír je naivně zakonspirovaný kousek, který sází na hvězdné obsazení a k vrcholům žánru vzhlíží z úctyhodné vzdálenosti. Na druhou stranu ale neuráží zjevnou tupostí a fanoušek žánru by s ním neměl mít zásadní problém. Celkový dojem: 60 %. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Osobně proti štírům nic nemám. Naopak! Jsou to vcelku sympatická zvířátka. S napětím jsem tedy očekávala jak to asi bude vypadat, když si jednoho takového štíra střihne Alain Delon v dobách své největší krásy, kdy měl charisma a šarmu na rozdávání. Bohužel to tak nějak nebylo ono. Ta pověstná jedovatost štírů a sexeapel Alaina se jaksi rozplizly do ztracena. Delonovi to sice v tomhle filmu slušelo, ale to je na špionážní thriller fakt dost málo. A frajer Burt to teda taky nevytrhl. Lehce promarněný čas. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Burt Lancaster (Cross), ktorý bol kedysi akrobatom v cirkuse, zvládol všetky kaskadérske kúsky bez zastúpenia dablérom. (m.a.t.o.)
  • Bill Nagy (zahral si malú rolu majiteľa obchodu) zomrel ešte predtým, než bol film uvedený do kín. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama