Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Agent CIA Cross, který už opustil aktivní službu, je v podezření, že prodal Rusům některá z důležitých tajemství. K této domněnce vedou šéfy CIA vztahy stárnoucího muže k ruskému agentovi Žarkovovi. Proto je rozhodnuto, že jako možná hrozba pro zájmy americké bezpečnosti musí být odstraněn. Muž, kterému je tento úkol přidělen, je Crossův bývalý žák a chráněnec Jean Laurier, jehož kódové jméno je Štír. Ani dlouholeté přátelství, které oba muže spojuje, nezabrání chladnokrevnému Laurierovi ve splnění úkolu, což se ovšem ukáže být mnohem obtížnější než zabít vlastní dívku, která se ukázala být nepřátelským agentem. Cross totiž naučil Jeana řemeslu, ale za ty roky ve službě má v rukávu dost triků, aby si dokázal chránit kůži a bez váhání je používá. Žarkov se Crosse pokouší přesvědčit, aby emigroval, ale ten odmítá. Chce zůstat ve své zemi a nelítostně vyrovnat některé staré dluhy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Štír je krycí jméno pro agenta Jeana Lauriera (Alain Delon), nasazeného na svého přítele a bývalého učitele Crosse (Burt Lancaster), kterého CIA podezřívá z prodeje tajných informací ruskému agentovi Žarkovovi. Laurier je odhodlán zadaný úkol splnit a nebere ohled na nic kolem. Velmi netypický snímek se špionážní zápletkou, příjemnou změnou oproti různým francouzským kriminálkám je výběr tématu a také spolupráce Delona a Lancastera. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Studená válka v plném proudu a špionážní služba víc než plné ruce práce. Žák má za úkol odstranit svého učitele, bývalého agenta CIA pro podezření, že prodal důležité informace Rusům. Dokáže to? O tom je celý snímek, který poukazuje na fakt, že jakmile se člověk stane agentem, je jím už napořád a je stále v něčím hledáčku. Zpočátku je snímek velmi komorní. Dnes nudí, ale když se divák zaměří hlavně na děj, ono zívání překoná. Akční sekvence jsou povedené a zcela v režimu špionážních filmů. Dlouhá honička Alana Delona a Burta Lancastera je vrcholem celého snímku. Zakončení příběhu jsem trochu předvídal, ale jinak se vše pohybovalo v hezkém průměru. Příběh je zajímavý, jenomže za tu dobu od natočení značně zestárnul. Nezaškodil by remake. ()

Reklama

Belmondicek 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý špionážní old school thriller režiséra Michaela Winnera (Přání zabít). Jean Laurier, jehož krycí jméno je Štír, zabiják ve službách CIA, se pověsí na svého bývalého učitele Crosse. Cross již odešel z aktivní služby, ale je podezřelý z dvojnásobné špionáže na základě svých vztahů k sovětskému agentovi Žarkovovi. Přátelství, které oba muže spojuje, však nezabrání Jeanovi splnit svůj úkol... Ze začátku to má pomalejší tempo, když se seznamujeme s dějem a hlavními postavami, ale potom se to slušně rozjede. Takové parádní kousky se dnes už bohužel netočí, ale nudné předigitilizované bláboly s hereckýma dřevama bez kouska charismatu, po kterých za pár let ani pes neštěkne! Dějem prosakuje místy stísněná až paranoidní atmosféra. Filmu nechybí skvěle natočené a sestříhané akční scény a přestřelky, které nepostrádají napětí. Výborní Burt Lancaster a Alain Delon ( předposlední zakázka v Hollywoodu ), jako obyčejně natáčeli všechny akční scény bez použití kaskadérů ( vidět je to zejména při výborné honičce na té stavbě )! "Jediné pravidlo je zůstat ve hře!" ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

první třičtvrtěhodina je docela toporná a nudná ( ale pro další vývoj a celkové vyznění filmu je nutná)...místy působí i nedůvěryhodně - ne z hlediska realistické uvěřitelnosti, ale z hlediska uvěřitelnosti v ranku daného žánru, jeho vypravěčské koherence řekněmež...jako by se scénárista i režisér tak nějak hledali...ale jakmile se film přesune do Evropy ( dobře využitá Vídeň), začne šlapat a konečně působit jako dospělé dílo ( evokuje mi Forsythovy romány )...finální twist a vyustění jsou nejen překvapivé, ale značně deziluzivní a až existenciálně tísnivé... ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Muž zrozen v jeho znamení svými klepety /a nebyly to štiplavé klevety/ scvaknul ty, kteří si štípli jízdenku oním dvojím směrem. "Americký" Delon v D. C. jako stín, v rakouské metropoli, v rozestavěné dráze podzemní, krokem gepardím, šlape na paty svému učiteli Burtu Lancasterovi. Zvětšeninou prozrazeno, byl zrazen. Nebezpečný informační hybatel zasažen, zastaven. Smolný den s dominovým efektem. Nebezpečí číhá z okýnka auta za rohem. Alaine, pozor na kočky toulavé. Mohou být návnady zrádné. Jedno pohlazení a jak to dopadne... ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Burt Lancaster (Cross), ktorý bol kedysi akrobatom v cirkuse, zvládol všetky kaskadérske kúsky bez zastúpenia dablérom. (m.a.t.o.)
  • Bill Nagy (zahral si malú rolu majiteľa obchodu) zomrel ešte predtým, než bol film uvedený do kín. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno