Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Literární předloha je výborná, ale tento film za ní poněkud pokulhává. Inu, však je to jen volné televizní zpracování. S olejnatými rostlinami to není jednoduché. V Asii se znehodnocuje půda, získaná žďářením pralesa, pěstováním olejové palmy, na našich polích se přemnožila řepka olejka, ve filmu straší trifid olejnatý, var. lidožravý, který má na svědomí též obecně známý problém ochlazování planety. Celá západní civilizace vznikla díky využívání fosilních paliv a jakmile se jich lidé jednou vzdají, budou v hajzlu. Tady je to názorně vidět. Ne nadarmo se říká, že lepší ropa a zemní plyn od Rusů nežli trifid z Bruselu. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Sci-fi romány a povídky patří k mému oblíbenému čtení. Den Trifidů patří k tomu nejlepšímu, co bylo v oblasti sci-fi napsáno. Nevěřil jsem proto témeř svým očím (asi jsem byl taky dočasně oslepen Trifidy), co dokázal režisér natočit za paskvil podle tak skvělého románu. Jedna hvězdička za snahu herců. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Zbytecna adaptace o kterou nikdo nestal a nechtel. 3. verze genialniho romanu a ja navzdy, volim c.2.😉 Kvalitni obsazeni, to nezachrani. V tomto pr., ne. EdaS to vystihl. Sympatické je aspoň to, že všechny 3 verze jsou britské a kdo jiný by měl právo si to podělati v 1. a 3.př., než oni svého autora? ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Hodně volné zpracování mého oblíbeného románu. Jenom škoda, že jsem se chvilkami i nudil. Občas se sice povedla budovat atmosféra, pak ale přišlo nějaké to klišé, náhodička atd. a šlo to zase do kopru. Konec je trošku úsměvný, ale zase nemohu upřít autorům trošku své invence. A trifidi se mi celkem líbili, i když s těmi románovými neměli moc společného. Takže za ně o hvězdičku víc. Seriál BBC z roku 1981 se mi ale líbil o trochu víc a byl také víc podobný knižní předloze bez zbytečných pomocných berliček navíc. Mimochodem, nepřipomínal Vám Torrence herce Jana Kanyzu? ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, jak je poslední dobou poměrně časté, své původní knižní předlohy se tento televizní film věrně nedrží. A je rovněž pravdou i to, co zde napsali mnozí: původní knižní předloha je mimořádně kvalitní a dnes již klasikou sci-fi. Nicméně, odhlédne-li člověk od toho požadavku a shlédne-li film jako „dílo inspirované a trochu předělané“, jde o normálně koukatelnou věc. Osobně mě nijak neurazila, i když jsem velkým fanouškem původní knižní předlohy. Kdo se přes to ale přenést nedokáže a vyžaduje nutně dodržení pův. předlohy, asi by se dívat neměl. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)
  • Joely Richardson, která hraje Jo Playton, je ve skutečnosti dcera Vanessy Redgrave, představitelky Durrantové. (pavlikv)
  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno