Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volné televizní zpracování stejnomenného klasického sci-fi románu Johna Wyndhama vypráví příběh Billa Masena, který se jednoho dne probudí do světa, kde většina lidí oslepla. Zkázonosnou příčinou oslepnutí se stal záblesk z meteorického roje, který Bill Masen nemohl sledovat z důvodu nehody na trifidí farmě, při které přišel krátkodobě o zrak. Trifidi, živé rostliny, které byly původně pěstovány jen pro olej, si přisvojují vlastnost chodit a komunikovat mezi sebou, a díky jejich žahadlům plnými jedu se stávají hrozbou pro lidstvo, které se tak ocitá tváří v tvář zákeřnému nepříteli. Bill Masen ale není jediný, kdo nepřišel o zrak. Rozplétají se zde i osudy reportérky Jo Playton, majora Cokera i zrádného Torrence. Začíná tak válka nejen s trifidy, ale i s maniaky a pomatenci z řad lidí. Postapokalyptický svět se probouzí a již nic nebude takové, jako bylo dřív. (rodo)

(více)

Recenze (219)

nash. 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem vidět věrnou adaptaci jednoho z mých nejoblíbenějších sci-fi románů? Ani ne. Nic nového by totiž nenabídla, jen by nabourala mou představu. Britská televizní minisérie naštěstí není adaptací, spíše volnou modernizací, která do 21. století přivádí nejen kulisy v nichž se odehrává, ale také samotný příběh, vystavěný znovu podle současných trendů a vypravěčských postupů. Postavy stejně jako příběh jsou akčnější, atmosféra apokalypsy je ponurá a temná, filmové zpracování využívá slušných digitálních triků, barevných filtrů i dalších současných filmařských nezbytností, i když, na druhou stran, také řady současných klišé. Navíc příběh, který se po úvodu, poměrně věrném předloze a na televizní poměry docela působivém, začíná postupně od originálu odklánět až ke zcela novému příběhu, nabízí možnost podívat se vše z trochu jiného úhlu, když se soustředí na boj Masena s moci chtivým psychopatem Torrencem a na různé komunity přeživších a mechaniky jejich fungování. Přes skepsi, s níž jsem k novému Dni trifidů přistupoval, jsem byl nakonec spokojen, těch několik lapsů a nedostatků jsem v pohodě zkousl a ten zbytek si užil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

A tak skončily dny lidstva a začal DEN TRIFFIDŮ..... Nejlepší bude, když k seriálu přistoupíte tak, jako by neexistovala románová předloha. Vyplatí se to, stejně jako u Kmenu Andromeda. Dále je třeba si uvědomit, že se jedná o film pro televizi, čemuž odpovídá triková stránka – tedy investice. Příběh není špatnej, něco je zbytečně uměle natahovaný, ale přidávám se na stranu pozitivních ohlasů, které toto zpracování, jenž jde svoji vlastní cestou, chválí. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** Víte že? Pod scénářem je podepsán Patrick Harbinson, mmj. tvůrce …... ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Je fajn, keď sa Dougray Scott občas upíše britským televíznym filmom (DIPLOMAT). Lenže sfilmovanie SF klasiky dopadlo rozporuplne. Ako dvojfilm to nefunguje. Buď to mali preškrtať na klasický film, alebo rozpracovať vedľajšími zápletkami na klasický seriál. Začína to zaujímavo, ale postupne je to trochu až otravné, k záveru to opäť naberie na obrátkach, ale tvorcovia dosť málo vysvetlia a finále vyznieva vlastne wtf (jed trifidov). Tému hromadnej slepoty lepšie spracovala BIELA TMA (Slepota), tému invázie napríklad INVÁZIA (film z roku 2005 alebo seriál z roku 2007) alebo INVAZE ZLODEJU TEL... Technické spracovanie slušné, ale príliš z toho cítiť románovosť predlohy... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

3 hodiny otřesné režie, stupidních dialogů, mizerných triků a omšelých herců. Do toho ještě strašlivý dabing. Knížku jsem nečetl, ale podle komentáře zasvěcených, je toho ve filmu spooooouusta navíc. Bohužel méně by bylo více a tak se naprosto vytratí duch nějaké zajímavé scifi. Pár minut před koncem jsem to už vzdal, protože jsem už nevydržel trpět. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Jako zpracování knihy strašné - všechno, co je v knize, je ve filmu stonásobně zramatizované, bohužel naprosto zbytečně. Kniha je strašidelná a uvěřitelná, film je typická apokalypsa s rodinnými hodnotami a záchranou na poslední chvíli. Škoda, protože o vraždících kytkách toho moc natočeného nebylo - a to, co bylo, stojí za prd (viz Stalo se). ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Film je inspirován knihou „Day of the Triffids“ od anglického spisovatele Johna Wyndhama. (StrYke)
  • Scény v sídle náboženské společnosti se ve skutečnosti natáčely v Nemocnici svatého Kříže ve Winchesteru. (Terva)
  • Dům Billa Masena (Dougray Scott) je ve skutečnosti sídlo Groombridge u Tunbridge v hrabství Kent. Stejný dům byl využit i při natáčení snímku Pýcha a předsudek (2005). (Terva)

Reklama

Reklama