Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyzbrojen názorem, že práva mají pouze lidé dbalí zákona, podepřeným smrtonosným koltem Magnum v podpažním pouzdře, vydává se inspektor Harry Callahan, zvaný Drsný Harry do pronásledování zločinců. Opět má problémy, tentokrát nejen s nadřízenými, kteří nesouhlasí s jeho drsnými vyšetřovacími metodami, ale také s mafií, která se ho rozhodla zlikvidovat poté, co je připravil o jednoho z bossů. Je uklizen do malého městečka, kde má vyšetřit brutální vraždu. Callahan se neochotně podvolí a odjede vraždu vyšetřit, pronásledován neúnavnou mafií, která mu nepřestává usilovat o život. Brzy dojde k dalším vraždám a Callahan se přes snahu místních policistů překazit jeho vyšetřování prokouše k pravdě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $67,642,693Tržby Celosvetovo $67,800,000║ Séria o drsnom Harrym sa mi začína čím ďalej viac páčiť, má to štavu, skvelého Eastwooda, svižný dej, dravú akciu a šikovné prestrelky ako z divokého západu. /80%/ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Další veliká změna stylu. Harry opět cedí hlášky, opět likviduje padouchy okamžitě jak mu příjdou do rány. Ale něco je již zkrátka jinak, doba se změnila, 70. léta Harrymu slušela mnohem více, nicméně Clint jako režisér se snaží jakýsi návrat ke kořenům. Jedná se jediný díl série, který Clint natočil. Divák se jinak dozví, že Harry kávu nesladí. Harry se obrnil hláškou "Ať mám šťastnej den." PS: Zamrzelo mě, že jsem se nedozvěděl, jak dopadl pes Pako. 70% ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Syrovost a ve své podstatě i lehkost sedmdesátek je ta tam, nastupuje těžkopádnost osmdesátek a je to znát i na v pořadí už čtvrtém pokračování Špinavého Harryho. Callahanovi přibývá vrásek, ale rozhodně neztrácí dech a hláškuje pořád jako za mlada, pravda tady už to přece jen nemá tu správnou šťávu, na druhou stranu krásný westernový konec tuhle drobnou vadu na kráse bohatě vyváží. Silná trojka, kterou zaokrouhlím směrem nahoru. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vlna filmov, ktorú v zásade odštartovalo Prianie smrti s Charlesom Bronsonom v úlohe nekompromisného osamelého svojvoľného mstiteľa a čističa veľkomesta od zločincov najrôznejšieho druhu, vo verejnosti zarezonovala.  Iste, nekompromisné metódy pri vysporiadaní sa so zločinom používal aj inšpektor Harry Callahan vo filme Dona Siegela Dirty Harry, ale ten bol stále zapojený v oficiálnych štátnych štruktúrach potierania zločinu. Divákom sa zapáčila predstava vzatia spravodlivosti do vlastných rúk, pretože oficiálne štruktúry a najmä súdne pravidlá umožňujú až príliš časté vykĺznutie zločincov spravodlivému trestu. Všetky tieto zdanlivo odvážne filmy však od začiatku len slúžili oficiálnej americkej režimnej propagande. Tá zdôrazňovala, že podstatou kriminality sú pouličné gangy, sfetovaní a nezvládateľní hipíci, agresívni znásilňovači - jednoducho lumpovia spoločenskej spodiny, sociálneho dna. Ak sa s nimi vysporiadame guľkou do hlavy, všetko bude ok. Nenápadne sa tak, aspoň dočasne, odvrátila pozornosť od zločinov ekonomicko-politických.  Náhly úder v ničom nevybočuje z tohto trendu. Azda ho len posilňuje spojením oboch línií - samozvaná trestajúca obeť znásilnenia sa tu spája s policajtom, nerešpektujúcim príliš mäkké oficiálne pravidlá vyšetrovania. Samozrejme, že je to divácky príťažlivé, odpudivé typy agresívnych násilníkov tu kapú ako muchy po daždi (ulice sú hneď bezpečnejšie!). Navyše Clint Eastwood nie je vôbec hlúpy režisér a tak prináša vcelku pozerateľný príbeh. Nič to však nemení na tom, že ide len o ďalší z filmov, pritakávajúcich pravicovo anarchistickým myšlienkam o svojvoľnej tvrdej spravodlivosti voči tým, ktorí fyzicky ubližujú. Spravodlivosti, ktorá trestá fatálne, konkurenčne, bez snahy o akúkoľvek solidárnu nápravu voči zločincom, ktorí sa dali na krivé chodníky, často len z dôvodu vyrastania v neutešených sociálnych pomeroch. Tento aspekt tieto násilnicky pomstiteľské filmy zámerne ignorujú. Raz zlý - navždy zlý. A dobrý je, len ak je mŕtvy. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý film s Harrym Callahanem se vymyká jakékoli realitě. Harry má co dělat, aby vůbec přešel ulici, protože z poza každého druhého rohu vyskakují jako čerti z krabičky po zuby ozbrojení mafiáni, různí zparchantělí výrostci nebo alespoň provinční zlodějíčci s úmyslem nepěkně Harrymu ublížit nebo alespoň vykrást obchod, naštěstí má Harry vždy při ruce přátelé Smithe a Westona a gauneři jsou po desítkách odesílání do věčných lovišť a před smrtí si musí vyslechnout nějakou suchou harryho hlášku. V druhé linii vyšetřuje Harry vraždy a kastrace pár příjemných chlapíku ze sousedství někde v kalifornském maloměstě. A i v této linii přijdou na řadu harryho přátelé, doplnění ještě o pana Magnuma, který předvede své kvality v závěrečné přestřelce. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (12)

  • Film sa odohráva v rokoch 1973 a v máji 1983. (westerns)
  • Jediný díl ze série o Harry Callahanovi, který režíroval sám Eastwood. (ClintEastwood)
  • I přes úspěch předchozího dílu z roku 1976 Eastwood několikrát uvedl, že postava detektiva Callahana je už vyčerpána, na začátku osmdesátých let však diváci chtěli další díl a v hlavní roli opět vidět Clinta Eastwooda. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama