Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Snímek jak ze starých velkofilmových časů. Velký životopisný příběh o snech a hledání v dobách, kdy svět ještě neměl pevné hranice a mazání bílých míst na mapách se vykupovalo krví a potem dobrodruhů a objevitelů. Až bych skoro nevěřil, že dnes ještě někdo něco takového natočí. Za poslední roky to bylo snad jen Kon-Tiky a Revenant. Silný příběh s charismatickým hrdinou v krásném exteriérovém provedení bez zbytečných počítačových efektů a diváckých pozlátek. Krásný zážitek. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Zoufale nefunkcnich 140 minut. Celou dobu mi bylo lito hercu a myslel jsem pouze na to, jak se reziserovi mohlo podarit tak extremne prazdny kus vytvorit. Dej prenasi na divaka emoce asi stejne jako atmosferu Antarktidy fotka polarnika v holesovicke pivnici nad utopencem a pivem. A je to skoda. Jedine vousaty Pattison me bavil, ale byl zbytecne upozadneny, jako ostatne vse v tomhle bijaku. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Podčasový Indiana Jones, který těží ze své velkoleposti a scénériemi. Nebo si to alespoň myslí. Skvělý námět i potenciál nepochopitelně natažen do přemrsklé stopáže. Neohraní herci vás sice vtáhou do děje, ale každou přibývající minutou vás nemají ničím překvapit, protože všechno viděné se opakuje. Scéna z války sahá na kvality Ryana, je výborná, nicméně v celém časoprostoru uplně zbytečná. Pattinson mě velice překvapil, ale přitupělý výraz mi prostě nejde přes oči. Skvělá dobrodrožná podívaná v produkci HBO ano, ale celovečerní trhák z jungle určitě ne. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Fajne spravene; celkom dobre zobrazene, ako neuveritelne nezmyselne je, ked si tatko rodiny a milovany manzel, ide plnit svoj dobrodruzny chtic dakam do pralesa, aby akoze "zmenil svet". Co tym celym akoze dokazal? Nestaci, ze mu 3x dal Boh sancu prezit dzunglu a prizabitie v zakopoch svetovej vojny? Ini pomreli, tento vzdy unikol, temer uz post-mortem? To musi kazdy postpubertalny magor riesit zivot systemom "koza doji krev"? Chudak ta jeho manzelka.. Ta si zasluzi metal a nie ten kon lesny. Nakoniec nutne stratila muza i syna a mohla si zvysok zivota vsugerovat, ze im je fajn. Mesto Z; to je jak to rajske jablko. Vzdy taka leskla hovniva ponuka, clovek sa zapreda, jak taky indian za flasu rumu a zrkadielko. Za spracovanie 4*, ale toho vola by bolo vhod nakopat v rit. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Něco najdou,anglická vědecká obec se směje,tak tam jedou znova a už se nesměje.Kolikátá že to je výprava?Od doby kdy A.C.Doyle ztratil svět?A naznačen latentní homovztah,to už taky dávali. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

O ničem. Ale velmi mě překvapilo, jak to Hunnam zahrál. Fakt ho nemusim. Ale tady to zahrál velmi dobře. To mě dostalo. Přiznávám. Toť jediné pozitivní. Pozn. redakce: Vydat se mezi neznámé divochy do neznámé krajiny úplně nejištěný nějakou vojenskou podporou, může jen debil. Hájili své území ... kdo tam vkročí, už se nevrátí. To bylo jisté. To nebyla výprava za poznáním - to byla sebevražda ... ()

burton 

všechny recenze uživatele

Ha ha....soráč..musim se smát :D :D :D. Právě jsem totiž dočetla koment od verbala a připadá mi, že je daleko zajímavější si přečíst ten. Taky mě napadá, samozřejmě, že má fuck pravdu. A taky mě napadá, že ten jeho koment není až tak , hm....úchylněmachovskychlapskej, jako jindy..... . Hele, je možný, že ten chlap je někdo úplně jinej....... A tak dobře. Já teda něco o tom Ztraceném městě řeknu: Je to smutný. Super příroda. Neuvěřitelně zkostnatělý kokoti v "tom pluku" a v "tý nějaký královský badatelský a cestovatelský společnosti". A neuvěřitelně emancipovaná a přitom pokorná a trpělivá manželka. A vzteklej syn. Zmetek. Synáček. Zmetek.... Ale zase nechci moc bojlerovat. Takže - je to krásný, krásný...smutný film a to proto, že od začátku víte, jak to skončí. Takže - verbal má pravdu. A podivejte se. PS: jo a Homopýr, alias Robert Pattinson - ha ha ha - vážně - podle mě je super :D. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Pro mě byl tenhle film spíš než o samotném hledání a nalézání o touze a nemožnosti jí odolat. Za mě dobře zpracované i zahrané, nemám co vytknout. ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Áno, príbeh je zvláštne rozprávaní, ako keby sme uviazli v takej zacyklenosti, a vždy pred vrcholom cyklu (ktorý by bol vrcholom tak ako pre hlavného hrdinu, aj pre diváka), boli vrátení na začiatok. Vrámci toho sú rozpracované motívy, ktoré sú práve dôsledkom cyklu - manžel a otec často nie je doma, alebo sú len podružné, respektíve čiastočne závislé aj na výpravach - zamyšľanie sa nad (ne)dôležitosťou hodností a vyznamenaní, spolu so statusom, ktorý prinášajú vs reálny charakter ľudí. Trochu v úzadí, ale nie príliš sa pojednáva aj o rovnoprávnosťi "divochov" s "bielym mužom", o kolonizačnej politike, šetrnost vs ničenie kultúr a prírody, a dokonca aj otázka pohlavia (sme si rovný duševne, nie telesne, poznamenáva rozumne hlavná postava). Všetko smeruje k výbornému koncu v čiastočnej, "kompromisnej" syntéze rodiny a výprav do džungle. Nepriznaný prequel k "Apocalypse now". Fakt škoda slabého prijatia. ()

Kulda24 

všechny recenze uživatele

Dle mého dost přehlížený a podceňovaný film. Mně se to líbilo a docela dost. Možná trochu přepálená stopáž a někomu to může připadat opravdu dlouhé, ale pro mě zrovna v tomto případě problém nebyl. Charlie Hunnam i Pattinson mi přišli velice dobří a bylo zjevné, že si to natáčení užívají. Z pohledu Hunnama to je určitě výrazný krok dopředu, jelikož po tomto jeho výkonu může počítat s dalšími zajímavými rolemi v budoucnu. Kamera byla v dobrých rukou a spolu s neskutečnou výpravou tvořili pilíře filmu. Za mě velice slušných 80%. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Spíš priemerne zvládnutý film, kde však okrem malej vojnovej scény nič silnejší a grandióznejší nenájdete (ani z hľadiska mimoriadnych hereckých výkonov).Vyrovnaný výkon od Ch. Hunnama a nenápadne dobrý R. Pattinon, ktorému rola H. Costina sadla parádne. PS.: Záverečná scéna, kde slečna S. Millerova ide dole po schodoch a ona a jej zrkadlový obraz sa vyberú odlišným smerom (tá druhá do džungle), je veľmi kreatívna. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Pravdivý příběh o britském průzkumníkovi plukovníku Percivalu Fawcetovi, který zmizel při hledání tajuplného města v Amazonii ve dvacátých letech minulého století. Příběh je rozvinutý do dvou a půl hodin stopáže a vše podstatné lze v ději najít. Hlavní postava všeho dění je mladý dělostřelecký důstojník snažící se urovnat hraniční spor mezi Bolívií a Brazílií, aby během toho na svých cestách objevil znaky naznačující možnost ztracené civilizace. Každé odvětví děje je natočeno s naprostým respektem k události, takže to nejen po vizuální stránce nabírá na zajímavosti. Místy však přeci jen některé úseky vypadají zbytečně natahovaně, tudíž nuceně nudně, ale síla je hlavně v dialozích než v činech a podle toho se na to také musí vzhlížet. Konec už i tak vypadá zvláštně, ale i zde záleží na úhlu pohledu. Námět na zfilmování je dosti složitý, avšak tvůrci se s tím poprali jak jen mohli. Snímek sice nezaujme každého, ale stoji za zhlédnutí. ()

SpeedyCZ 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem si o Fawcettovi před pár dny četl v časopise. Jedná se víceméně o artovku, ale v džungli. Na můj vkus bohužel až příliš pomalou. Ale pěkně to obsadili (Hunnama mám rád) a s koncem se poprali celkem se ctí. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Pro některé velké překvapení, že realita není Indiana Jones v Avatarovi. Prostě Britské impérium. Přišli, viděli, zvítězili. Nebo dostali šípem do zad a zvítězil někdo příště. Film beru jako oslavu hrdinství, rozvážnosti a cílevědomosti. Mužských vlastností, kterých se v dnešní době nedostává. Asi to bude tím, že málokdo musí napravovat "špatnou volbu svých předků". ()

aslavey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem očekával dalšího Indyho nebo třeba Tomb raider. To, co přišlo ale předčilo všechna očekávání. Ještě jsem snad neviděl takhle postavenej film, kde se všechna očekávání najednou překlopí úplně jinam, zdánlivě bez pointy a než člověk dojde do konce, tak snad i bez smyslu. Ale je to ten typ příběhu, kterej si vychutnáte až u piva po promítání. U tichyho piva. Ačkoli na spoustě lokacích, stále komorní drama. Ačkoli plný střelby a mrtvých, nikoli akčňák. Ačkoli plný kanibalskych indiánů, žádný Apocalypto. Ačkoli si myslíte o Hunnamovi co chcete, herecký výkon jak Brno. A je to tu už někde psaný, ale očividně si producent Brad Pitt najima dvojnika nebo náhradu. Já ho v Charliem chvílemi i viděl. Ale trochu i Karla Rodena. Nicméně se jedná, až na pár mušek, o film jakožefaktdobrej. Jinej. A to je právě ono. A jestli je, nebo není based on True stories, vem čert. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Dobrodružstvo zo starých časov síce neohúri no má to v sebe to starosvetské čaro. Charlie tomu udáva tón a Sienna zas šaramanciu.. ()

barcisz 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nechápu, kde tenhle film vzal přes 70%, protože Ztracené město Z byla pro mě spíše Velká ztráta času. Námět by byl zajímavý, ale to zpracování? Dlouhé táhlé dialogy, celkově roztahaný film a tak nějak žádný pocit, kromě znuzeného. Žádné napětí, emoce, soundtrack také nezajímavý (skoro jsem ho ani nepostřehla),snad jen očekávání, kdy už se to konečně dobere konce. Jednu * dávám jen pár zajímavým momentům, jinak velké zklamání. ()

Corbinian 

všechny recenze uživatele

Ztracené město Z řadím k těm filmům, které mě svým stylem úplně minuly a dokonce si je dovolím označit jako pro mě naprosto zbytečné a nic nepřinášející. Pokud se pak nezajímavý obsah zkombinuje ještě s přemrštěnou stopáží, pak mě bohužel ani dobrá kamera či slušné herecké výkony nemohly udržet zaujatého. Dějová osnova mi nepřišla ani tak zajímavá, jako spíš iritující a s obsahem dost neslučitelná. Snímek si bere na paškál široký časový záběr, který se právě tímto stylem vyprávění snaží nějak vměstnat do jedné linie příběhu. Což zaručuje, že film absolutně postrádá napětí, protože jakákoliv zajímavá vzniklá situace je přeťata změnou lokace. Do žádně části příběhu se neponoříme, jen povrchní dotek jednotlivých problémů nechává diváka chladného a díky dalším devalvačním faktorů, bohužel i znuděného. Žádná úroveň filmu se tak vůbec nevyřeší a nepředá divákovi vůbec nic nosného, zvláště v rozporech Fawcetta s rodinou je ta povrchnost velmi znát a zrovna tady v divákovi vyvolá silné antipatie a nechuť pokračovat ve filmu dál. Rozhodně nechci tvrdit, že se každý film musí zaobírat filozofickými otázkami o smyslu bytí, ale pokud film neposkytuje ani akci, ani napětí, ani humor, ani nic jiného, co by přitáhlo divákovu pozornost, tak není rozhodně dobrý nápad proplouvat životem dobrodruha jenom tak z rychlíku, aniž bychom se ponořili trochu hlouběji (např. do jeho vlastního charakteru). Očividně se našlo spoustu lidí, který tento přístup považují za osvěžující, nebo snad v lepším případě vidí film z jiného úhlu. Já se k nim ale zaručeně nemohu přidat. Ani řemeslně si film nevedl nějak oslavně. Ač chápu, že Rio Verde je řeka rovníkového typu, i přesto si nemyslím, že je možné hledat pramen po proudu řeky (několik takových scén tam bylo opakovaně). Nehledě na to, že spousta scén, ať už svojí vizualizací či dialogy, sklouzávala velice silně ke kýči a působila uměle a nepřirozeně. Takovéto scény pak byly nezřídka kombinovány s dalšími, tentokrát nelogickými. Jako omlouvám se, ale jak dostali doprostřed džungle koně, když se tam plavili po lodi a celou dobu tam nebyl vidět, to jsem jako moc nepobíral. A tak, ač se zdálo, že se tvůrci striktně drží reálného příběhu, chvílemi to na mě působilo, jako jeden velký výmysl. Pár dobrých herců a několik hezky nasnímaných záběrů mi ale k zážitku nestačili a já v kině trpěl jako už dlouho ne. Od této chvíle mi už definitivně bude Robert Pattinson dělat alarm, na jaké filmy do kina rozhodně nejít. Objektivně bych film možná hodnotil o hvězdičku více, ale můj subjektivní pohled tady mohu nechat, s čistým svědomím, převážit. A to musím dodat, že jako fanouška historických i životopisných filmů mě to hodně mrzí. |20%| ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama