Reklama

Reklama

VOD (1)

Biografické drama HBO vypráví o pozoruhodné ženě, u níž byl v dětství diagnostikován autismus. Temple Grandinová však dokázala překonat osudové překážky a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání autistů. V hlavní roli Claire Danes.  „Nejsem jako jiní lidé. Já myslím v obrazech.“ To jsou slova Temple Grandinové, jejímuž osudu je věnováno biografické drama z produkce HBO, které režíroval Mick Jackson. Tato pozoruhodná žena, u níž byl v dětství diagnostikován autismus, dokázala s pomocí své matky, tety a učitele překonat všechny osudové překážky a proměnit svůj zvláštní dar v jedinečnou dráhu vědkyně, spisovatelky, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělávání lidí, kteří též trpí autismem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (165)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ach ne, další film, který si schválně pohrává s Vašimi city, každou minutou se snaží zapojit Vaše emoce a věří, že slzy diváků v poslední scéně mu přidají v ratinzích. A ono to sakra funguje, Vy se tomu příběhu prostě radostně oddáte, trpíte a skáčete radostí společně s Temple i jejími blízkými. Přitom na autismus už sázelo tolik snímků, nejen Rain Man a Forrest Gump. U pojetí Micka Jacksona oceňuji hlavně ten pohled na pocity rodiny postiženého člověka, na jejich zmatek, bezmeznou snahu pomoci, jež zůstává často bez odezvy, bez pochopení. Absolutně nezapomenutelné zůstanou i herecké výkony snad všech účinkujících i skvělé animace přibližující myšlenky Temple. Jen desetinu hvězdičky bych strhla za to, že se příběh zdaleka vyhýbá faktu, že většina autistických dětí bohužel takhle dobře nedopadá. Ovšem to už je třeba výzva pro jiný snímek... ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Jak píše larelay, film se vám bude líbit podle toho, jak moc se dokážete ztotožnit s hlavní postavou a to se u mě prostě nedá popřít. Nebudu se tady rozepisovat proč, prostě mám rád tyhle postavy a filmy o nich, protože s nimi dokážu neskutečně souznít a vcítit se. Přidám-li k tomu moji lásku ke zvířatům, která tady hraje také velkou roli, nemohu jinak, než Temple jako filmu i Temple jako člověku dát plné hodnocení. Zlatý Glóbus a Emmy pro Claire naprosto zasloužené. Škoda, že se nemohla dočkat nominace na Oscara. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Temple Grandinová je výjimečná žena, což tenhle film výborně zprostředkovává. Claire Danes předvádí opravdu parádní herecký výkon, a vytáhl se i režisér. Jedna z knih titulní hrdinky, podle kterých byl film natočen, se totiž jmenuje „Myšlení v obrazech“. A přesně to divákovi za použití kinematografických postupů dopřává. Takže narozdíl od Rain Mana můžeme opravdu pochopit, jak vlastně autista uvažuje. Pozoruhodné dílo (90%)! ()

wendelin9 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem byla velice překvapená a musím říct, že se mi film vůbec nelíbil. Po 20 minutách ale tento pocit opadl a já se nechala vtáhnout do děje a prožívala každý okamžik s mladou Temple, která se i přes svou nemoc (a hlavně díky snaze své matky) snaží žít normální život mezi zdravými lidmi... Další snímek, nad kterým si člověk uvědomí nejen to, jaké má štěstí, že je zdraví ale také fakt, že i nemocní lidé mohou s trochou pomoci žít normálně a přispět svým dílem společnosti... a také další snímek, který vás i přes happyend rozpláče. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tahle žena to neměla nikdy jednoduché. Do čtyř let vůbec nemluvila, nesnášela lidské objetí, neprojevovala skoro žádné emoce a měla prostě svůj svět, naprosto odlišný od toho našeho. A i když byl u ní diagnostikován autismus, dokázala to, co je s touto nemocí skoro nemožné. Zařadit se do společnosti, vystudovat univerzitu, vymyslet spoustu zlepšovacích návrhů a v rámci možností vést plnohodnotný život. Temple Grandinová v podání skvělé Claire Danes nás za těch zhruba 100 minut trvání tohoto filmu přesvědčila o tom, že i když Vám osud přichystá nejednu těžkou chvíli, skoro vždy se s tím dá něco udělat. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Ve skutečném životě Temple (Claire Danes) při promoci odkazovala na „Nikdy nepůjdeš sám“, ale ona slova spíše vyslovovala, než aby je zpívala. (Nathaniell)
  • Temple Grandin si původně myslela, že ji bude hrát Sigourney Weaver; což není překvapivé vzhledem k tomu, že ve Snow Cake (2006) hrála Weaver autistku a je spíše brunetkou jako Grandin než blonďatá Claire Danes. Je také podobné výšky jako Temple. (Nathaniell)
  • Video z iluze místnosti, které sledují na internátní škole, bylo stejné, jaké Temple (Claire Danes) viděla v reálném životě. (Nathaniell)

Reklama

Reklama