Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neil Marshall a jeho průměrné představení. Krví se tu opět nešetří, příběh je přímočarý, herci charismatičtí, ale v podstatě nic navíc. Při sledování mi to příliš nevadilo a bavil jsem se slušně, ale později v podstatě není nic, kvůli čemu bych si film měl pustit znovu nebo si na něj jen vzpomenout (snad jedině úvodní/závěrečné titulky?). Je to škoda, Marshall má rozhodně na víc. PS: Docela by mě zajímalo, proč, po filmu navazujícím na odkaz levných post-apokalyptických sci-fi, zvolil zrovna souboj zbytků římské legie proti divochům. Uvidíme, jak mu pomůže finální rip necelý měsíc před premiérou v kinech:) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Smerom ku mne typicky Marshall. Je to drsne, spinave, rubacky maju patricnu stavu, ale mam tu zas rovnaky problem ako pri Marshallovych predchodzich filmoch. Neprehladny strih a nadvaznost. Viacere sceny su sami o sebe minimalne remeselne dobre zvladnute, ale to ich vzajomne prepojenie skripe horsie ako loziska, ktore nevidel olej uz peknych par rokov. [EFM 2010] ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Já bych chtěl dát čtyři hvězdy, vážně bych chtěl. Za to, jaký je Centurion nadupaný film, za to, jak se v něm (skoro) pořád něco děje, za to, že (skoro) nenudí a má plno sympatických postav, za to, jak nekompromisně se v něm seká, kuchá, řeže, krájí a bůhvíco dalšího, za Marshallovu divokou režii, za Eshkeriho hudbu, za (pro mě) překvapivou Olgu Kurylenko.... Jenže kvůli odbyté finální konfrontaci, čarodějce a kvůli víceméně hloupému závěru nemůžu. Škoda. A velká. Dávám tedy lepší tři hvězdy s tím, že mi nebude dělat problém se na Centuriona někdy podívat znovu, což je určitě taky plusový bod. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vrchovatě naplněná očekávání. Centurion je akční přehlídkou drsného římského života řadového vojáka. Žádné minimalistické béčko tu nehrozí už jen díky výborné hudbě a jakž takž povedené, dusivé atmosféře. Souboj několika mužů s jejich pronásledovateli a samotnou přírodou se prostě povedl. Kurylenko působí ve většině scénách, kdy je to záměrem, kupodivu opravdu hrozivě a záchvaty smíchu jsem při jejím "herectví" netrpěl. Nejlepší výkon podává pochopitelně West, jeho kamarádský generál s prořízlou pusou je bezvadný. Fassbender se trochu ztrácí, nicméně to přisuzuji autentičnosti ztvárnit co nejlépe obyčejného centuriona v davu :-). Na film se určitě podívám co nejdříve znovu, je to taková akčnější, tupější verze Valhally Rising. A konečná bitka ruluje. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

krvavý běh napříč skotskou divočinou, vlci a vlčice lovící ubohé bezmocné přeživší, a hlavně jedna z teorií na to, co se stalo se slavnou a ztracenou 9. legií. V režii typického Marshalla, který si jako obvykle z ničím nedělá těžkou hlavu, a servíruje nám historii tak, jak opravdu vypadala. špinavou, krvavou a hnusnou. Jen přidává démonické divoké pikty pod velením vlčice v lidském těle, Olgy Kurylenko. Ta tu jednak vypadá naprosto k sežrání, na druhou stranu bych se s ní zde chtěl jen velmi nerad potkat. Na kusy porcuje totiž mnohem větší a silnější chlapáky než mně. Potěší ve dvou rovinách se odehrávající úvod, který po chvíli ale splyne v jeden děj, a pak jsou to čistokrevné jatka. Nejde nenajít podobnost s Doomsday, někdy to je dokonce na můj vkus podobné až moc, no celkově na mně film působil pozitivně. I když to koneckonců bylo jenom béčko.. Po technické stránce paráda, až na občas méně přehledný střih, jinak hudba i vše ostatní funguje jak má. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Zobrazení vlci jsou aljašského nebo kanadského původu a nikoli evropského. (Hal_Moore)
  • Kmenový vůdce by v žádném případě neměl oholenou hlavu. Dlouhé vlasy a vousy byly totiž považovány znakem síly a vůdcovství. (Hal_Moore)
  • Děj filmu se odehrává v roce 117 za vlády Julia Agricola. Ten ale zemřel už v roce 93. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama