Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sázka dvou bohatých gentlemanů zamává se životem spokojeného, chudého ale poctivého mladíka v centru Londýna. Dokáže milionová bankovka změnit jeho společenské postavení? Jistě! Ale dokáže to bez toho, aby byla byť jen z části utracena? A dokáže zažehnout i lásku? (Chegi)

Recenze (85)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to pohodovka. Ale vtipné to moc není. Peck je štramák, takže je na co se dívat, ale za srdce mě to nevzalo. A ženská byla fakt děsná, naštěstí tam moc není. ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát tři hvězdy, ale pak mi došlo, že spousta dnešních komedií stojí na podobném principu a vychází právě z Milionové bankovky. Ke všemu ten odkaz na Werichovské "Šaty dělaj´ člověka" a výborný Peck, to vše mě dotlačilo k té čtvrté hvězdě. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Rok 1954 jsem nemohl začít ničím jiným, než oblíbeným filmem mé mamky, která ho měla moc ráda a který jsem viděl jako dítě. Milionová bankovka je kouzelná komedie ze staré Anglie, vycházející z toho, že když obyčejný chudák dostane zdánlivě neproměnitelnou milionovou bankovku, i její vlastnictví mu zajistí lepší život. A funguje to kouzelně - obchodníci se můžou přetrhnout ochotou, je ubytován v nejlepším hotelu, uveden do společnosti, jeho jméno stačí aby akcie šly nahoru a potkává i lásku. A když to vypadá že bankovku nemá, zase ho všechno opouští. Zkrátka nádherná studie toho, jak peníze otevírají dveře a k tomu moc milý film s neselhávajícím Peckem. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Natočeno poněkud starosvětsky, ale příjemně si u toho člověk odpočine. Adaptace Twainovy povídky věrně zachycuje, jak vám majetek otevře spoustu dveří (a to nemusíte utratit ani vindru) a zajistí zájem a úctu na všech frontách, ale zároveň jak rychle se tenhle přístup změní, když to tam je náhle vaše jmění. P. S. Je zajímavé, že chudí muži dovedou mezi smetánku zapadnout přesvědčivě i bez důkladného výcviku, který potřebovala třeba Eliza Doolittlová. :) ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Typický výplod Hollywoodu své doby. A kdyby v hlavní roli nehrál Gregory peck, po filmu by dnes už nikdo ani neštěkl. Ale kvůli němu film za to stojí. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Krásná komedie podle literární klasiky, po celou dobu je to krásná satira na společnost, která je aktuální i v současnoti. Peckovi role sedla a po celou dobu jsem se bavil skvěle. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Jak já dlouho čekala až ten film budou dávat v televizi nebo vyjde na DVDa konečně vyšel. A musím říct, že to čekání na tenhle film stálo za to, je to stará dobrá komedie natočená podle povídky Marka Twaina ve vysokém tempu i stylu. Okouzlující Gregory Peck, podmanivá atmosféra Londýna let dávno minulých a především dokonalá satira a pravdivost o lidském chování a zejména o chování davu, aneb někdy stačí mít jenom papír, někdy jméno, někdy pověst a někdy stačí mít jen dobré oblečení. Nádherné zobrazení lidské povrchnosti i prchavosti lidského úsudku a náklonosti a to dokonale vtipným způsobem. 100% ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tuhle klasiku jsem miloval už jako dítě. Neodolatelný G. Peck je v Anglii bez peněz a klasická anglická náruživost v sázení mu dopomůže prožít měsíc v přepychu a získat půvabnou nevěstu. Mark Twain byl osobitým humoristou s humorem ne nepodobný svému anglickému protějšku Ch. Dickensi. R. Neame natočil skvělou komedii plnou osobitě britských zápletek, vše okořeněno romantikou - jak že se jmenovala představitelka té dívčí role - tady jsem ji nenašel... Menší roli si tu zahrál W.Hyde-White, známý především z My Fair Lady. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film o lidských soudech na základě nejprve šatu, později dokonce jen podle zdání. Úplně reálný tento příběh asi není, přesto je v něm velký kus pravdy. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je to trochu jako pohádka, je to předvídatelné, ale dívat se na to dá i po tolika letech a Gregory Peck byl velmi výraznou hereckou osobností, jeho hrdina je obdařen i díky jeho podání uvěřitelným morálním kreditem. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch starých filmů, který je zasazen do přelomu 19./20. století, kterýžto vykresluje velice půvabně - s drožkami, cylindry a šněrovačkami. Jsou to např. Hello, Dolly! (1969), My Fair Lady (1964), Mary Poppins (1964), nebo třeba Around the World in 80 Days (1956). Tenhle film také pěkně, i když trochu přehnaně, vykresluje jak mohou být obchodní vztahy ovlivněny kognitivním klamem tzv. haló efektem. S tím je protkaná i romantická příběhová linka, která už mi tak pravdivá nepřijde. Charakterový oblouk spanilé dívky totiž začíná jako jasná zlatokopka, která se později urazí a nakonec nevysvětlitelně končí jako z čisté lásky zamilovaná dívka bez předsudků - možná prvoplánově, aby sázka dvou bohatých gentlemenů, na které je to celé postaveno, nebyla tak jednoznačná. ()

Helmut02 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o žádnou prvotřídní záležitost, od toho máme jiné filmy. Ale každopádně lze Milionovou bankovku doporučit jako příjemný nenáročný film, který pobaví a rozhodně neurazí. Taková pěkná jednohubka, jež je zároveň krásnou satirou s (tradičně) vynikajícím Gregory Peckem. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Na to, jak je film starý, se jedná o skvělý počin. Zábavné, vtipné, dobré, docela i nadčasové, jen škoda některých takových těch otravných komediálních prvků ze staré kinematografie - třeba hon za bankovkou po ulici, kterou vždy provázek těsně před uchopením posune o kousek dál. ()

Chip89 

všechny recenze uživatele

Na rok, který to bylo natočeno, vydařený film. I když si myslím, že by tam šlo udělat mnohem více vtipných a podařených scén,takhle mi to nepřišlo jako komedie... Oddechovka na dlouhý zimní večer a pěkným nápadem až moc blízký realitě.... ()

Reklama

Reklama