Reklama

Reklama

Počas dňa je Arthur Poppington iba prostoduchý stavebný robotník, ale v noci si oblieka elastický kostým a brázdi ulice kriminalitou prežratého veľkomesta ako samozvaný strážca práva zvaný Defendor. Nemá žiadne superschopnosti, jeho zbrane pripomínajú skôr inventár kreslených grotesiek pre deti než sofistikované prostriedky pre boj so zločinom. Niet pochýb, že Arthur je psychicky chorý. Ale v skazenom reálnom svete môže byť naozajstným hrdinom iba cvok. V okruhu jeho známych dominujú len dve osoby - psychiatrička a mladá prostitútka, s ktorou sa spriatelil počas nočného pátrania v uliciach. Ale pozor, nepodceňujme nikoho, najmä nie tých, čo majú permamentné nutkanie konať dobro. Čo ak sa napokon stanú skutočnými hrdinami? (TV Wau)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (486)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Od superhrdinů přes obyčejného člověka po retarda. Tolik k spletitému vývoji superhrdinského žánru, který před časem uzavřel Defendor. Zlatý věk komiksu spustil ve třicátých letech nezničitelný Superman. Uběhl nějaký čas a nezničitelnost odstavila zpola kacířská, zpola láskyplná dekonstrukce superhrdinského mýtu ve Strážcích. Moore sejmul z hrdinů božský status a přiblížil je lidem, protože kdyby na to přišlo, zařvali by v éře sužované hysterií z atomové války skuteční lidé, ne okostýmované postavičky. Zlom přišel se Spider-Manem, který zavedl rovnítko mezi superhrdinu a obyčejného člověka. Proto nesnáším Spider-Mana, protože Peter Parker není ani spasitelským komplexem postižený excentrický multimilionář, ani smradlavá, ustrašená veš, dnes nazývaná nerd. Je to obyčejný kluk, patnáctiletý středoškolák, jakých najdete ve flísové mikině a nemožné košili po průmkách tisíce. Od teď to šlo s komiksovými hrdiny od desíti k pěti. Jestliže si doposavad vyžadovala funkce superhrdiny vlastnosti o třídu lepší, než jakými disponuje obyčejný člověk, Kick-Ass a Scott Pilgrim navlékl superhrdinský dres lidem o třídu horším, nerdům a třasořitkám. Odčlověčení a přerod k infantilní regresi završil retard Defendor, zrcadlově věrný protějšek Supermana. Hrdinský model zero to hero se otočil, démoni se zmenšili na mechanické hračky, kruh se uzavřel – z Lois Lanové je feťačka a děvka, z Clarka cvok, co má v jedné scéně v pazourech ceduli „slow“, protože je slow a žije ve světě, v němž se z předvčerejšku rodí zítřek, na rozdíl od Clarka, který plive krev v ódě na starou žurnalistickou pravdu, že není nic staršího než včerejší noviny (proto je nesmysl porovnávat kritické studie ze čtvrtletníku Film a doba s deníkařinou, kde se odevzdávají dva texty denně), a ze Supermana se stala přinejmenším srandovní figura z burlesky. Moc jí nepřispívá, že se drží ideálů, ač se jí to postavy ve filmu snaží rozmlouvat. Mohlo by se domyslet, kam dál tenhle vývoj superhrdinského žánru povede. Může být něco méně než retard navlečený do kostýmu? Může - samotný tvůrce retarda, jeho obhájce, komiksový scénárista hrající si na hero boye. Hodně o tom pověděl Resnais v Prozřetelnosti, kde prodělává hořečnatý sen umírající spisovatel. V mnohém tahle dekonstrukce hrdinů a jejich pád připomíná také vztah západní civilizace k Bohu. Na jeho svržení jsme potřebovali bezmála dva tisíce let. U komiksových hrdinů se to odbylo za pár desítek. Ruku v ruce to jde s překotným vývojem společnosti, kde lineární růst přerostl v exponenciální. Na co dřív stačila hodina, na to je třeba dnes minuta. Za pár let to bude sekunda. A pak jen její zlomek. To jen poznámka pro ty, kteří budou zase překvapeni zítřkem. Každopádně, věci jsou v pohybu. A to je vždy dobrá zpráva. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku tohoto filmu jsem nemohla nevzpomenout na podobný skvost z korejské dílny "Syupomaeniottdeon sanai". Začínám mít pocit, že k tomu, aby byl člověk spravedlivý, ohleduplný a slabším pomáhající, musí být totálně na hlavu. A to nejen v dnešní době. Doufám, že mě teď místní pravověrní neupálí, ale během studií jsem došla k "překvapivému" závěru, že lidé, kteří se jali pomáhat druhým a přiklonili se buď k Bohu nebo prostě jen k Dobru obecně, učinili tak po nějaké tragické události v jejich životě a nebo byli poněkud "jiného" smýšlení. Za tu druhou kategorii buďme všichni vděčni. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Jak neočakávané a odvážne zlúčenie. Jednému až nebere ako tomu udať vymedzené mantinely aby sa to nevymklo kontrole a nováčik Stebbings túto syntézu dotuje takou krehkosťou, že ju niet čim ohraničovať. Nač by krotil niečo, čo si priam žiada byť neskrotené. Skrátim to, parodizovanie má vynovený akcelerátor, ktorý poľahčujúcemu striafaniu sa do vyzývavých cieľov (preoblečený nesmrteľníci, netrvanlivé/sílené celebritky, poverenci z ľudu-záchranci našej i inej planetárnej sústavy) vstrekuje nedostižný výkon, je ním sám "Defendor" čo by ďalší záchranca nízkorozpočtových produkcií. Silnejšie 4*. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

86. hodnocení, 17 komentář: takže, tenhle film sem se zajmem sledoval uz od prvnich ukazek, tusil sem, ze to bude velice levne (tedy jak by nekdo rekl male), ale zato city narvane a taky hodne komedialni dilo.. Nakonec se to posledni uplne nevyplnilo, ale vse ostatni ano. Hlavne po té emocionální stránce se to muze rovnat mnoha hvezdne obsazenym a drahym filmům od renomovanych rejzů.. Výkon Woodyho lze porovnavat s vykony Rourkea ve Wrestlerovi ci dalsimi s dalsimi herci hrajicimi takove comebacky.. Ten Harelsonův se da pocitat jako doslova monstrozni, ani v jednom filmu nezahral spatne, byl nominovany na oscara a nakonec nam prisel vypravet posledni pribeh muze, ktery zije ve svem imaginarnim svete, muze, ktery je sice trochu pomalejsi, bojuje se vsudypritomnym zlocinem a hlavne je uprimny jako male dite.. proste sem ho zral, proklinal sem vsechny, co mu ublizovali a dekoval vsem, co s nim soucitili.. (u te Kat to bylo rozdeleno napolovic :-)) opravdu skoda, ze se tenhle filmek nedostane na oscary, protoze pokud hlavni cenu nedostal za Messenger, za tohle by ji uz dostal.. Skvele az Nolanovsky vykreslene mesto, hlavne ty zabery zhora jsou fajn, taky je dobre, ze reziser vzdava poctu komiksovym hrdinum (a to, ze je to takhle netradicne, je jen a jen dobre). A ta podobnost s Kick-ass je mozna, ale urcite tam nemela byt, prece jen Kick-ass je o necem uplne jinem, neni to zadne drama, spis zabavna popkulturni brutalni jizda.. Na konci mi ukaplo i par slz. SUMA: Stebbings prisel s pribehem o netradicnim superhrdinovi z rad obycejneho lidu, ktery ma o pet kolecek navic, mysli si, ze mu neublizi kulky a hleda jakehosi kapitana industryho. A Harrelson slavi stoprocentni uspech. Kdo by to od takovehoto skromneho pocinu, temer bez jakekoliv kampane, s parodickym dejem cekal.. Ale prekvapeni se nastesti vzdy najdou a tohle je jedno z nich. Cistych 5 ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Ač sám veliký fanda komiksu, nesdílím všeobecné nadšení nad tímto kouskem. Parodie je sice pro tento subžánr celkem běžnou formou, tady ale působí trochu rušivě. Místo abych s Woodym sympatizoval, byl mi většinou protivný, místy jsem ho litoval, a občas mu to i přál. Ostatní postavy byly značně nevěrohodné, ploché a leckdy zbytečné. Škoda, pro mě celkem slabota. Zkusím to ještě jednou, jestli to nebude lepší, ale nevím, nevím:-) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Přestože má Defendor (Woody Harrelson) na plakátu k filmu plášť, ve filmu se s pláštěm neobjevuje. (7ynek)
  • Během příprav filmu se uvažovalo o obsazení Ellen Page. Ta si později zahrála ve snímku s podobným tématem Super (2010). (MeanWhile)
  • Natáčelo se v Torontu a Hamiltonu v Ontariu. (HellFire)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 v Praze

Fresh Film Fest 2010 v Praze

28.07.2010

Letošní sedmý ročník Mezinárodního festivalu debutů a studentských filmů Fresh Film Fest proběhne od 25. do 29. srpna v Praze, kam se přesunul z Karlových Varů. Pětidenní filmová přehlídka se… (více)

Reklama

Reklama