Reklama

Reklama

Už od té doby, kdy byl Mike Wazowski jenom malé monstrum, snil o tom, že se stane úspěšnou příšerkou. A všichni přeci vědí, že ty nejlepší příšerky pocházejí z Univerzity pro příšerky. Ale hned během prvního semestru na univerzitě se začnou Mikeovy plány hroutit, když mu cestu zkříží příšerkovské eso James P. Sullivan, řečený Sulley, který je na strašení přirozený talent. Této dvojici se život na univerzitě i na koleji malinko vymkne kontrole a jejich soutěživost je dovede až k vyhazovu z elitního univerzitního strašícího programu. A aby to bylo ještě horší, Mike i Sulley si uvědomí, že budou muset spolupracovat, pokud budou chtít své průšvihy napravit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (48)

Trailer 1

Recenze (607)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Námet vrátiť hlavnú dvojku na univerzitu bol v skutku zaujímavý a dostatočne výživný. Prvých 40 minút sa bavíte, návrat do starších čias pôsobí fajn a užijete si hlavné duo, aj kamošov so skvelou animáciou. Potom zistíte, že Monsters University pôsobia dokonca ako iný žánrový film - vysokoškolská komédia. Sú tu rôzne spolky, pravidlá, archetypy z vysokej školy. Najmä snaživci a flákači zosobnení na hlavnú dvojicu a ďalšiu hodinu sa pozeráte na sled scénok, ktoré testujú ich možnosti a smerujú k priateľstvu. Je to kvalitná variácia, ale musíte mať kopu skúsenosti či napozeraných filmov, aby ste ich ocenili. Plne prístupná verzia ukazuje vnímanie rodinnej zábavy v Pixare - menšie deti sú radi, že hrdinovia sú späť, tínendžeri a ich rodičia si užijú skvelé gagy z univerzity. Obmieňanie tém zo študentského života je funkčné a na pomery animáku aj nečakané. Lepšie než Monsters a.s. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Tak mi tak přijde, že nám ty Pixarovky v poslední době ztratily duši. Jasně, druhé Příšerky jsou řemeslně zvládnuté skvěle, ale je to hrozná rutina bez jakékoliv přidané hodnoty. Tam, kde se dříve sázelo na odkazy a slovní humor (neříkám, že tady není vůbec), nyní převládá humor situační, aby se film co nejvíce zamlouval dětem. Je to příjemná jednohubka, ale to je pro mě na Pixar prostě málo. Přijde mi, že dříve chtěly Pixarovky i něco říct, teď už jim jde jen o to, aby se líbily a hlavně vydělaly. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodnocení mohlo snadno dosáhnout výše, pokud by tvůrci před finále nezlenivěli a přišli s jakoukoliv zábavnější akcí. Takhle z toho nakonec je jen celkem dobrý prequel výborného animáku. Návrat ke známým postavám totiž rozvýřil tolik emocí, zapoměl však na osudovější katarzi. Dětem může být jedno, že to slovo neznají... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Asi se shodneme, že největším překvapením na Univerzitě Pro Příšerky jsou myšlenkové pochody tvůrců, kteří nějak dospěli k závěru, že pro dějově zcela generický animák o "cestě outsidera na výsluní", o "nečekaném" přátelství a o "strastech a radostech univerzitního života" bude nejlépe po rovném tuctu let vzkřísit duo Wazowski-Sullivan. Mám sice všechny důvody pro to, abych mohl tvrdit, že MU jsou ty nejlepší iniciály pro univerzitu, ale nic to nemění na tom, že tahle konkrétní Univerzita reálně nemá co nabídnout. Tedy pokud vás neuspokojí pár slušných vtípků, jako třeba že pro příšerky představuje relaxační hudbu death metal. Pokud tomu tak je, tak good for you, velmi pravděpodobně vám pak nebude vadit ani to, že rozhodující dějový zvrat se děje přesně proti pravidlům dobrého fikčního světa, tj. vymyslelo se zcela haluzové "pravidlo", aby se něco mohlo nějak stát. Jediné, k čemu mi to bylo dobré, byla touha podívat se znovu na původní Monsters Inc. A abych jen nehaněl - teorie strašení byla víc než jen dobrá. Jo a dvanáct let technologického pokroku se tu projevuje mj. tak, že se mezi postavami hrdinů objevila druhá chlupatá příšerka, navíc s fascinující anatomií a nápaditým pohybem. Je to celé ale maximálně na 70% za solidní, ale poněkud bezkrevné řemeslo. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Popravdě jsem si snad celou první třetinu šlapala na vedení, páč jsem byla přesvědčená, že sleduju ratolesti Příšerek s.r.o. a ono prdík, film se vrací do minulosti a ukazuje, jak to všechno začalo. A co na to říct, začalo to teda naprosto suprově, film je celou svou stopáž neskutečně zábavný, párkrát mě i překvapil na to, že je předně pohádkou a závěrečná akce krásně prezentuje všechna klišé ze scary movies (teď fakt myslím žánr a né parodickou sérii). Druhý díl podle mě prostě nezůstal prvnímu nic dlužen, bavila jsem se královsky a těším se na 3D verzi. Nejzábavnější pixarovka od dob Toy Story 3. Edit: Po shlédnutí musím říct, že 3D: * je v tomto případě trestuhodně nevyužité, působí jen jako o malinko prostorovější 2D. Prostě jen nálepka na blu ray disku, která má tentokrát asi stejnou hodnotu jako když na nich bývalo napsáno "znáte z tv reklamy". 90% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (33)

  • Ve scéně na stadionu je celkem 5000 postav, což ve své době vytvořilo v rámci animovaných filmů rekord. (jenik71)
  • Celosvětová premiéra proběhla 5. června 2013 v londýnském kině BFI Southbank. (Varan)
  • V scéne, keď Sully (John Goodman) vojde do Mikeovej (Billy Crystal) a Randallovej (Steve Buscemi) izby, môžu diváci nad Randallovou posteľou vidieť motivačný plagát s nápisom "Winds of Change: Shh... Can you hear them?". Je to odkaz na vetu, ktorú Randall povie Mikeovi vo filme Příšerky s.r.o. (2001). (Dado)

Související novinky

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Reklama

Reklama