Reklama

Reklama

Pět lidí, kteří se navzájem neznají, nastoupí do výtahu, který se zasekne mezi patry. Pokojná nálada v malém uzavřeném prostoru nevydrží moc dlouho. Závada, která se zpočátku zdála být jen okrajovým technickým problémem, se mění v nevysvětlitelný problém, s nímž si nedokážou poradit technici ze správy budovy, přivolaní hasiči a ani policisté. Detektiva Bowdena sem původně přivedlo vyšetřování pádu člověka ze střechy, záhy ho čeká mnohem větší případ. Lidé ve výtahu totiž začnou postupně umírat. Tím se sice zužuje seznam podezřelých, jenže před každou smrtí záhadně vypadne světlo. V Bowdenovi navíc sílí podezření, že pětici lidí do výtahu nepřivedla náhoda, ale rafinovaný plán, jehož součástí je i on sám. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (797)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je Ďábel vynalézavý, a že rád hraje hororové hry s hříšníky, než je odsoudí k nekonečné robotě v Pekle. Nejvíce úsměvná je na celém snímku skutečnost, že to celé vymyslel Shyamalan: za kamerou v poslední době jeden propadák za druhým, na papíře skvělé příběhy. Líbilo a bavil jsem se, jen herci byli otřesní a konec měl přijít dřív. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je mi líto Johna Ericka Dowdleho. Vynikající Pásky z Poughkeepsie nikdo nezná, Karanténa je nejzbytečnější film desetiletí a Ďábla zabíjí Shyamalanova tvůrčí krize. Samotný Dowdle má ale řemeslo v ruce a jednou natočí pořádnou žánrovou pecku, alespoň doufám. No nic - věnujme se Ďáblovi. Inverzní úvodní průlet nad městem za zvuků skvělé hudby navnadí dokonale, ve zbytku stopáže to ale jde od desíti k pěti. Technicky je to v pohodě, ale těch pět uvězněných, detektiv, sekuriťáci - prostě všichni do jednoho jsou neuvěřitelně nesympatičtí, chovají se nevysvětlitelně a občas vypustí z úst slova, jež jsem v daném momentě naprosto nechápal. Když k tomu připočteme fakt, že herecký ansámbl hraje dosti bídně, dostaneme se k závěru, že ten film prostě nemůže fungovat. A kromě momentů, v nichž nikdo nemluví, opravdu nefunguje. Pointa sice dává odpověď na otázku "kdo je ďábel?", proč však ďábel činil to, co činil, to pro mě zůstává záhadou. Závěrečnou morální apel vznášející scénu radši ignoruju úplně, jinak bych snad musel jít v hodnocení ještě níž, což pro námět, technické kvality, pár mrazivých chvil a hudbu dělat nechci. 6/10 ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Krásny príklad komorného filmu, kde si Diabol pohráva s uväznenými ľuďmi vo výťahu, hucká ich proti sebe a strážnici spolu s policajtmi sa len môžu prizerať čo sa pred ich monitormi odohráva. John Eric Dowdle konečne zabodoval, aspoň u mňa určite. Atmosféra je hororová od úvodných titulkov (mesto hore nohami skvelý nápad), s výberom hercov som bol tak isto spokojný (nejednoznační (ne)sympatickí) a záver rovnako nemal chybu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Lidi tady píšou, jak se nebáli, jak všecko očekávali včetně pointy, jak ani efekty jim nepřišli nijak zajímavý a jak je atmosféra nudila tak, že si museli na pětkrát zkontrolovat čas, a to i přesto, že film má sotva 80 minut. A já se ptám proč...proč se tohle tady musí řešit každý horor. Já sám horory v lásce nemám, ale když se nějaký zajímavý nápad objeví, rád se na něj podívám. A Ďábel je přesně to, co jsem od tohodle filmu očekával. Já si teda popravdě nedokážu představit, co by mohlo, například v takovém kině, navodit lepší atmosféru než tma a nejistota, co se v té tmě děje s pocitem, že určitě nic dobrého, protože zvuky z ní rozhodně nepřipomínají zvuky včeláka sbírajícího med z květu pampelišky. O co těm lidem pořád jde. Co od těch filmů očekávají? Ví to někdo? Já to zřejmě nikdy nepochopím. Pro mě osobně byl tenhle horor jedním z nejlepších za poslední dobu. Proč? Protože právě nabídl neskutečně jednoduchej nápad natočený naprosto perfektním způsobem. To mi stačilo k tomu, abych nad tím přemýšlel právě takhle. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Pět lidí v kabině a jeden z nich je Debil. Ten má nabiflenou "Teorii výtahů" a umí jej nejen zastavit, tak, že hasiči musí rozřezat půl mrakodrapu, aby se k němu dostali, ale navíc si nadrttil i vyhlášku padesát a tak si jako obvykle z elektřiny dělá papírové čerty... Noční Šajlamalajn nám unyle servíruje jednu ze svých indických bubu bajek, kde pravda a láska zase zvítězí nad lží a nenávistí a logika se zřítí do výtahové šachty, jen co pasažéři naklepou poschodí! A poučení? Zcela katolické! Ať uděláte cokoliv, stačí pár Otčenášů ve španělštině, hezky se omluvit a jste sp(r)aseni! ()

Galerie (58)

Zajímavosti (8)

  • Budova se sochou na věži, kterou můžeme vidět na začátku filmu, je radnice města Philadelphie, tuto budovu se sochou jsme také mohli vidět například ve filmu Ctihodný občan (2009). (Koldyn)
  • Skladba hrající ve výtahu stále dokola se jmenuje „Don't Sit Under The Apple Tree“. (Linkyc)
  • Ve filmu je několik odkazů na „ďábelské“ číslo 666: číslo budovy je 333 (666/2), číslo výtahu je 6 a výtah zastaví na patře 23 z celkových 42 (2*3=6, 4+2=6). (becki_tu)

Související novinky

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

Shyamalanovy filmy bez Shyamalana

20.10.2009

Jeho pověst posledními filmy značně utrpěla, nápadů však má pořád na rozdávání. Klidně vymyslí každý rok nový thriller. Režírovat je však nestíhá, a tak založil produkční společnost The Night… (více)

Reklama

Reklama