Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 416)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda dřívějšího odhalení pointy. Takto se film bohužel nemůže řadit k nečekaným peckám typu Sedm nebo Obvyklí podezřelí. Tady prostě skandální závěr příjde o nějakých 20 minut dříve než by člověk chtěl. Ale jinak se jedná o luxusní podívanou. Celý film jsem nepokrytě fandil Butlerovi a jeho zvrhlému plánu udělat z těch krys, co nám vládnou a řídí naše osudy za vidinou vlastního zviditelnění, sekanou. Režisér tedy naprosto oprávněně ukazuje zvrhlost dnešního práva, kdy se dá domluvit za přiznání prakticky cokoliv. Jenom dobře že zde existují takoví Sheltonové, kteří nad těmito věcmi nemávnou rukou, ale jdou s tím sakra něco udělat! Jednu chvíli sem si nemohl odpustit srovnávat film se Saw, ale naštěstí mě ta myšlenka opustila. PS: Dovětek: v roce 2018 se o zase až tak luxusní záležitost nejedná. Foxx nehraje moc dobře a že je Butler kopyto jsem zjistil už někdy 5 let zpátky. Režisér F. Gary Gray není bůhvíjaký kouzelník. Ctihodný občan je takový hodně jednoduchý film. 60% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Brian Tyler: 1. Designs ,2. Predestined ,3. Mechanical Mind ,4. Origins ,5. Methodology ,6. Rationalization ,7. Shadow Of A Doubt ,8. The Catalyst ,9. Breaking And Entering ,10. A Fresh Start ,11. Solitary ,12. The Execution ,13. They Can't Feel Anything ,14. Ultimatum ,15. Stalked ,16. Unconfession ,17. Guardian Angel ,18. Law Abiding Citizen, ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slušný drama. Proč by ne. Sice jsem od toho čekal trošičku něco jinýho a nakonec to, co jsem chtěl, dostal během čtvrt hodiny. I tak to ale nevadí. Samotný průběh byl taky dost zajímavý, jen si budu stát za tím, že Gerard Butler není natolik dobrý herec, aby dokázal hrát vyšinutýho psychopata a že tady ho hrát měl. Pár scén mu to muselo dát za pravdu. Přitom ho ale mám stejně rád. Sice ze sebe nevytáhnul maximum, neměl ty oči vraha ani nenasadil děsuplný výraz. Stejně mě to bavilo a vydržel jsem v klidu až do konce. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

"Někdy je malá spravedlnost lepší, než žádná." Tak tuhle větu nechtěl slyšet Ctihodný občan Clyde, kterému zabili ženu a dítě. A jak to tak bývá, naštvaný manžel a otec chce odpl… ne, on nechce odplatu, chce spravedlnost. A chce naučit lidi, jak se mají chovat. Takhle nějak by se dal celý film popsat. Ten, jenž má v některých momentech neuvěřitelné tempo (hlavně začátek byl pro mě šokem, že jsme šli rovnou na věc). Co je mi nanejvýše sympatické není jen obsazení, ale i chytrý scénář, který dává konečně ten správný prostor pro Gerarda Butlera. Možná, že konečně některé přesvědčil, že zvládne i náročnější role. Já to o něm věděl už z jiného filmu (Milý Frankie). Ale musí se nechat, ani Jamie Foxx nebyl špatný, fakt že ne. Ctihodný občan se tak na první pohled může jevit jenom jako pouhá kombinace Saw a Prison Breaku (jak trefně poznamenal choze) ale má něco, co ty dva projekty nemají. Fakt vypointovaný konec. (Nemluvím o Saw 1 a první sérii Prison Breaku). Nedělá mi problém 4,5 * zaokrouhlit nahoru. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Představte si opilého fanouška, který sleduje fotbalový mač a co chvíli zapomene, komu vlastně fandí. Tak mi alespoň připadalo myšlenkové podhoubí Grayova filmu, které se snaží tvářit strašně závažně, ale v důsledku končí v náručí osvědčených pravd a klišé. Nažehlených punkáč, co pije coca-colu a při tom sní o absolutní anarchii. Pokud si ale odmyslím od opravdu paskviloidního pohrávání si s motivem zkaženosti systému, jde o docela ucházející thriller. Butler ani Fox nepředvádějí víc, než od nich je člověk zvyklý, Gray drží otěženě uspokojivě a Ctihodný občan se veze spíše na vlně pozitivních dojmů. Jen kdyby se občas netvářil jako chytrolín a přitom nejednal jako vylepaný opičák... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • V scéne na cintoríne vyradí Clyde (Gerard Butler) EMP (elektro-magnetickým pulzom) všetku techniku v okolí. Napriek tomu je vysielačka v aute funkčná. (Jumar)
  • Když Clyde (Gerard Butler) nabídne spoluvězni ovladač od hudebního přehrávače, začne hrát píseň „Engine No. 9“ od Deftones. (Fenk)
  • Gerard Butler byl původně připravený hrát Nicka Rice, ale Jamie Foxx zavolal producentům a zeptal se, zda by Gerard nemohl hrát Clyda Sheltona, a on Nicka. Když to producenti řekli Gerardu Butlerovi, nadšeně souhlasil. (Taninaca)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama