Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Generál Patton byl milován a nenáviděn. Jeho metody byly hodně kontroverzní, ale účinné. Byl to voják, ale nebyl politik. Patton byl zkrátka osoba plná rozporů a film o něm působí stejně. Na jednu stranu vás ohromí válečné scény a na stranu druhou si říkáte, že toho amerického patriotismu už bylo dost... Snímek jako celek na mě působil velice nadprůměrně a za zvláště povedenou považuji pasáž, kdy Patton táhne na Messinu. Neškodilo by více soudnosti, protože Patton zde sice není vykreslen jako kladný hrdina, ale spíš jako chudák, který je obklopen jenom parchanty, co mu házejí klacky pod nohy... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

"Bojovali sme proti nesprávnemu nepriateľovi. Mali sme poslať Nemcov na Bolševikov." Vynikajúci film z kolekcie old school vojnových filmov. George S. Patton bol jeden z najlepších generálov, ktorí kedy stáli na bojisku a človeka tu zaujme mnoho vecí a tiež sa o Pattonovi dozvie veci, o ktorých možno ani nevedel. Vyobrazenie vojny je skvelé, ale s tým vojnové filmy nemali problém ani v tak skorých rokoch, v akom bol natočený aj tento. Na čo ospevovať a opisovať film, ktorý získal 8 Oscarov? Dovolil by som si teda napísať že mi chýbala vo filme Pattonova záhadná smrť a dokonca nebola ani spomenutá. Ale ak by náhodou bola vo filme spomenutá jedna z konšpiračných teórií, že za jeho smrťou stoja židia, kvôli jeho povojnových vyjadreniach o národných socialistoch, tak by asi tento film ani nebol v nominácií Oscarov. Odporúčam tento film všetkým fanúšikom vojnových filmov, ktorý aj pri jeho neskutočne dlhej stopáži vôbec nenudí. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší Schaffnerův film, který jsem viděla. Válečné snímky nepatří mezi mé oblíbené a délka tohoto kousku mě už předem omračovala, avšak Generál Patton si mě dokázal získat. Válečné scény se střídají s těmi komornějšími a všechno dohromady tvoří působivý portrét jedné velké historické postavy. Oceňuji i edukativní potenciál, herecké výkony. Film mě bavil, nenudil, zaujal. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Začnu citátem generála Pattona: "Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svoji zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou." Myslím, že to není úplně pravda. Patton byl charismatický ale i mírně psychický narušenou osobností, nicméně úspěšným a kvalitním velitelem. V porovnáním s Generálem MacArthurem (filmem) je jde o hvězdičku lepší film. Ohledně osob generálů. Bylo by zajímavé kdyby se tyto dvě americké armádní legendy postavily proti sobě se zhruba stejnými prostředky. V reálu se údajně oba potkali za první světové války ve Francii. I když Patton na konci druhé války prohlásil: "Porazili jsme špatného nepřítele." Tak i přesto má můj vděk za osvobození části Československa (Západních Čech a Plzně). ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tady u mně zbývalo do absolutního hodnocení jen málo. Nejvíc mi vadilo, že si celý film vystačil s jedinou pořádnou bitevní scénou. Ale jinak má tenhle snímek tolik předností, že je zbytečné všechny je tady vyjmenovávat. Hlavně je to příjemná změna, vidět zase výborný válečný velkofilm z úrovně vyššího velitele a ne z onoho obyvklého a už dost únavného "pohledu prostého vojáka v poli". Navíc Patton byl skutečně výjimečná a mimořádně zajímavá osobnost. Super. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • V jedné scéně visí za generálem Pattonem politická mapa Evropy. Ta však neodpovídá situaci válečné ani předválečné - je z budoucnosti. Polsko je na ní v dnešní podobě, kterou však získalo až po válce. Německo je naopak o mnoho menší. (Zik2)
  • Šlo o nejoblíbenější film Richarda Nixona, který si pouštěl častokrát v Bílem domě, zejména předtím, než měl mít nějaké důležité vojenské rozhodnutí. (skinny9)
  • George C. Scott odmietol prevziať Oscara, ktorého dostal za tento film. (andykovac)

Reklama

Reklama