Reklama

Reklama

Pes Baskervillský

  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto záhadami obestřeném příběhu Sherlocka Holmese ztvárnil energický Peter Cushing slavného detektiva z Baker Street, jenž musí rozlousknout tajemství strašlivého kvílení psa a systematická úmrtí generací Baskervillů. Příběh začíná v 17. století, kdy krutý Hugo Baskerville brutálně zabije sluhu a jeho dceru pak chce nabídnout svým podobně nemorálním kumpánům. Jí se však podaří uprchnout, a když ji pán dostihne v ruinách chrámu, zabije ji. Hned na to je však sám napaden a zabit obrovským psem, kterého nikdy nikdo nespatřil. Tento dávný příběh vypráví Holmesovi a jeho věrnému Dr. Watsonovi Dr. Richard Mortimer. Ten byl lékařem a přítelem zesnulého Sira Charlese Baskervilla, který nedávno zemřel podle všeho šokem z leknutí v devonshirských hvozdech poblíž onoho rozpadlého opatství. Z Londýna právě přijíždí Sir Henry Baskerville, který je dědicem panství. Začíná tedy vyšetřování úmrti, ke kterému se později přidají další, řádění ďábelského psa a odkrývání podivných obřadů... Podle mnohých se jedná o nejlepší zpracování Psa baskervillského všech dob. Ponurá anglická blata zahalená do lezavé mlhy, velmi přesvědčivý Peter Cushing v roli neúnavného vyšetřovatele a mistrovská detektivní zápletka předlohy dávají dohromady pozoruhodné filmové dílo. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky a elegantně jako pravý člen vyššího stavu (a to hlavně oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely). Snímek má rychlý spád, Andre Morell zde ztvárnil zřejmě nejsolidnějšího a nejrealističtějšího Watsona všech dob, ovšem nejsilnějším magnetem filmu zůstává naprosto excelující Peter Cushing. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Býti více vytí šel bych do plných. Peter Cushing mi do role klasického Sherlocka sedl jako pověstná prdel na hrnec, a to samé mohu prohlásit o obsazení všech dalších rolí, včetně netradičně kladného Christophera Lee či naprosto okouzlujícího Milese Mallesona jako lehce potrhlého biskupa Franklanda. Jinými slovy hereckými výkony všech zúčastněných jsem se přímo opájel. Vytříbené dialogy střídaly chvíle povedené gotické atmosféry mlhavých blat baskervillského panství. O vysloveně napínavé okamžiky sice byla trochu nouze a samotného ďábelského psa mohlo býti i více, nicméně vzhledem k celkové spokojenosti s víc než zdařilým převedením klasiky na stříbrné plátno, to považuji jen za drobnou vadu na kráse. Velmi spokojená čtyřka. Filmová Výzva 2015 od peter12 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Atmosferická studiovka, která je po zásluze dodnes jednou z nejlepších adaptací Holmesových dobrodružství. Nicotnou pihou na makabrózní kráse je Peter Cushing, který mohl být na můj vkus trochu méně tuctovým Holmesem. Sice chápu, že uhrát důstojně scény, když jste na place s Christopherem Lee v jeho nejlepších letech, je takřka nadlidský úkol, ale Cushing se v těch scénách až nedůstojně vytrácí. Byť jinak je i on nejednou skvělý. Vše ostatní bez výhrad. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že je to možná tím, že je to první filmový Sherlock Holmes, kterého jsem viděl, leč i tak je to pro mne stále ten nejlepší-norma, podle které posuzuji ostatní. Zatím žádný nepřekonal Petera Cushinga. Oceňuji na tomto filmu jeho věrnost duchu předlohy (děj je pravda občas trochu pozměněn). Tedy viktoriánská detektivka říznutá dramatem a hororem. Žádné poťouchlé a ironické citace či narážky na současnost, žádný dodaný humor, žádné postmoderní taškařice a modernizace, ale naprosto vážný brak. Blata, byť vytvořená ve studiu, jsou působivá, zámek Baskervillů má svou atmosféru a napětí má stoupající tendenci. Ve svém žánru naprostá klasika. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Oceňujem predovšetkým to, čo vo filme nebolo. Osekal totiž prílišnú literárnosť predlohy a spravil to dobre. Vynechal pre film nepodstatné a sústredil sa na plynulé plynutie deja. Neostalo tak miesto pre suchú, hoci povznesenú anglickú nudu. Ak k tomu prirátam sýty kolorit anglických slatín vzniknutých v štúdiu a predsa vierohodných, niet príliš čo vytknúť. Až na emočne poslabšie zvládnutý záver. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

The Hound of the Baskervilles je velice netradiční a výborný výplod Hammer film studia. Zaručeně napínavá podívaná, která by si možná zasloužila trochu delší stopáž. Peter Cushing je skvělý Sherlock Holmes a André Morell výborný Watson. Potěšil i Christopher Lee v netradičně kladné roli. Na svou dobu hodně dobrý a strhující thriller. Jeden z nějlepších od Hammeru, ta mlhou potažená blata jsou opravdu úchvatná. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (6)

  • Film měl být jen prvním z řady navazujících filmů s Peterem Cushingem v hlavní roli, ale přijetí filmu nebylo tak kladné jak se očekávalo, tak byl projekt zrušen. (Petr23)
  • Christopher Lee měl chorobný strach z pavouků, jeho děsivý pohled ve scéně s tarantulí je opravdový. (Kulmon)
  • Pes, kterého použili ve filmu, se jmenoval Colonel (Plukovník). Při natáčení ho nemohli přimět k tomu, aby během scény, kdy má zaútočit na Henryho Baskervilla, skočil na Christophera Lee, a tak ho začali různě popichovat. V momentě, kdy to Christopher Lee vzdal a přestal psovi věnovat pozornost, Colonel na něj skočil a kousl ho do ruky. (liquido26)

Reklama

Reklama