Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V horách ztroskotá letadlo a dva bratři (mladší Robert Wagner, starší Spencer Tracy) se vydají vysoko do hor k místu havárie. Mladší chce získat to, co v letadle najde, starší pak proti své vůli vyráží za ním, aby zachraňoval, co se dá, bratra nebo přeživší cestující. Robert Wagner předvádí zbrklého chamtivce, který na svou chamtivost doplatí a Sencer Tracy se stává tichým a neokázalým hrdinou, který cestou zpátky bojuje o záchranu jediné pasažérky, která havárii přežila. Působivý film nejen o hrdinství, ale i mezilidských vztazích. (ESAva)

(více)

Recenze (32)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezká story o charakterově velmi odlišných postavách bratrů, kterých složité spolužití rozhřeší drama vysoko v horách. Výpravná i komorná, v návaznosti scén při výstupu nelogická, ale v detailech v jednotlivých pasážích dobře ukazující technikálie lezení po staru - s krompáčem místo cepínu a kladivem ze stodoly na zatloukání jištění do skal. Tahounem filmu je životem ošlehaný, řebříčkem hodnot uvědomělý děda Spencer Tracy. S hůře obsazeným a méně odevzdaným hercem by film neměl takovou duši. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,119,000Tržby USA $1,800,000Tržby Celosvetovo $1,800,000▐ nie je to zlé na drámu ale miestami to má strašne pomalé uvlečené tempo, hlavne keď Spencer Tracy umne upevňuje skobu po skobe do skaly, z jeho strhaným ubaveným výzorom potom len čakáte kedy to vzdá a zrúti sa, našťastie má to dobré triky, prevažne krásne prostredie, troška napätia a vyhrotenosť /60%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Parádní film s nádhernou přírodou. Jasně samotný výstup už trochu zestárl, ale nepůsobí směšně, nebo nudně. Naopak. Držel jsem starýmu dobrákovi pěsti a nechápal jsem jak mohl celej život vydržet s tak zlým člověkem, jakej byl ten brácha. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dlouho to vypadalo na plný počet hvězd, ale závěrečná řeč Spencera Tracyho trochu zkazila dojem. Lezecké scény na tehdejší dobu velmi dobré, tvůrci si pohlídali i detaily ohledně drobných poranění (např. odřeniny na rukou), dokázali vybudovat napětí a poměrně dynamicky odvyprávět příběh. The Mountain stojí na vynikajícím Tracym v hlavní roli a krásném prostředí hor. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Opět fantastické solíčko velikána amerického filmu. Lehký a zároveň tak opojný příběh jednoduchého muže z hor, který je silnější, než kterýkoli jiný.. s jakou lehkostí svou roli S.T. sehrál, bylo na jeho věk opravdu neuvěřitelné! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Zaplať pánbůh za to, že když tu dobu nemůžu sám zažít, můžu do ní alespoň nakouknout díky filmům. Přírodu tenkrát kazila jen padající letadla a kdo do ní chtěl jít, ten musel mít koule velikosti skalního masivu. Jen teda rozlišit staršího a mladšího bráchu šlo asi i trochu jinak, než obsadit cucáka s dědou. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Moralizující příběh dvou rozdílných bratrů, kteří se vydávají na vrchol hory pátrat po ztroskotaném letadle. Na rok vzniku se jedná filmařsky o vyspělý snímek, který rozhodně nezaslouží prašivých 30 hodnocení. Oproti novodobé žánrové konkurenci sice působí The Mountain trochu naivně, ale kdo má rád dobrodružné filmy, bude spokojený. 90% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborne zahraná partia šachu ohľadom morálky a svedomia, dráma o dvoch bratoch, z ktorých jeden bol dobrý a ten druhý zlý. Tento moralizujúci príbeh sa približne v druhej polovičke preklopí do napínavej horolezeckej drámy, ktorá ma bavila ešte viac. Jediné čo ma trocha prekvapilo bolo, ako šikovne sa Spencer Tracy so svojou postavou a už na niečo také v pomerne vysokom veku, zvŕtal na skalách. Ale to je len taká drobnosť. Nuž čo, zlo sa naozaj nevypláca, a skôr či neskôr na to človek doplatí. 80/100 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Brilantné, brilantné, brilantné a ešte raz brilantné, nebezpečné pre zdolávanie prekážok, t.j vyštverať sa na vysokú skalu, strhujúce pre splnenie úlohy spočívajúcej v zistení, či niekto ešte žije, t.j havária lietadla vysoko v horách zabránila zistiť skutočnosti expedície, ktorá stroskotala, zahynul člen výpravy ! Počasie sa zdá byť už nevhodné, aby to skúsili iní, možno na jar ? Bratia Tellerovci, t.j starší a múdry Zachary s tvárou geniálneho a bravúrneho Spencera Tracyho, a mladší Christopher, ktorý je hlúpy, chamtivý, drzý, arogantný, a takto by som mohol pokračovať do zblbnutia ! Chris je trochu na hlavu, brata si neváži, stále má málo, peniaze by chcel, tak dostáva skutočne fascinujúci nápad, a to, že oni dvaja sa podujmú na výpravu do hôr, vyškrabú sa na kopčisko, dostanú sa k troskám lietadla a možno na niečo kápnu ? Áno, takáto je idea, ale mladšieho Chrisa, ktorý sa absolútne ničoho neštíti, okrádať mŕtvych by chcel, aj to urobí, ale stane sa mu to osudným ... Pokiaľ sa dostanú hore, tak si spolu prežijú nebezpečné situácie, keď im pôjde o život, ale zvládnu to, a aby sa ešte pritrafil nejaký ten dobrý skutok, tak v lietadle v chlade a mraze prežila Indka, ktorej chce Zachary pomôcť zísť dolu, po vlastných nemôže, je paralizovaná, tak pripraví jej sane, Chris je iného názoru, začne ju škrtiť !!! Ani by som nepovedal, že sú bratia !!! A ako to celé dopadne, nechám na každom inteligentnom človeku, ktorý si urobí svoj vlastný záver, úsudok ! Obidvaja herci sú majstrovskí, najmä obľúbený Spencer Tracy, ale aj mladý Wagner, Dmytryková réžia je excelentná, nervydrásajúca, pochvaľu taktiež udelím kameramanovi českého pôvodu Franzovi Planerovi, pretože aj vďaka tomu je film taký výborný !!! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh dvoch bratov v objatí majestátnych zasnežených hor rozpráva o chamtivosti a hrdinstve. Na pozadí havárie dopravného lietadla v horách sa rozohrala poctivá partia rozdielných charakterov, kde vynikajú herecké osobnosti Tracy-Wagner. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V podstatě dějově nic světoborného - dva chlapi lezou na horu, na jejíž vrcholek spadlo letadlo. Mladší bratr chce letadlo vykrást, starší je proti, ale nechce v tom brášku nechat. Právě v tomhle je pak problém filmu, který je jinak technicky dokonalý - vynikající kamera, horolezecké záběry (i ty ze studia mají své kouzlo), obtíže překonávání komínu a říms, úchvatné panorama... Ale nevěřím, že nějaký dvacetiletý mladík a dejme tomu šedesátiletý chlápek jsou bráchové. To by jejich matka musela začít rodit v patnácti a nejmladšího porodit v nějakých 55 letech - což je naprostý nesmysl. Možná mohlo být mladšímu třicet, ale to by mu neříkali chlapečku a nelepily by se na něj prachaté znuděné paničky. A Spencer Tracy prostě v tomhle filmu měl 56 let, a vypadá zde dokonce starší. Druhý problém mám s vykreslením povah - něco jako když Zábranský točil Dům pro dva - jeden je div ne anděl, druhý je zlo v lidské podobě. Nic mezitím. Dokázal bych pochopit motivaci mladšího bratra, že se cítí být chudý a opovrhovaný. Dokázal bych zkousnout, že kvůli tomu poleze na horu, přičemž horolezectví moc v oblibě nemá. Ale co by se v něm muselo změnit, aby tváří v tvář možnosti zachránit lidského tvora se pokusil spíše o vraždu? Ta finanční motivace je chabá. Každý zkušený kriminalista vám řekne, že kapsáři by v životě nevraždili. Na to musí mít člověk jinačí náturu. Psychologicky je to tedy zcela vedle a působí zbytečně černobíle. Ale řekněme, že samotná historka měla být jen rychle načrtnutým podkladem pro onen horolezecký výstup, což je skutečná filmařská lahůdka, a pak tedy jo, mno. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie príliš vydarený horolezecký film. Ako by aj mohol, keď horolezecké scény boli točené v štúdiu a nikto si nedal tú námahu, aby to vyzeralo aspoň trochu realisticky. Takže aj keď sú obaja dosť ľahko oblečení na jeseň v Alpách, žiadne začervenanie tváre alebo uší nevidno, ani len para z úst sa nekoná, takže muselo byť štúdio dobre vyhriate. Tie náročné horolezecké scény, keď väčšinou vidíme len tvár a ruku Tracyho sotva môžu byť napínavé, hlavne ak je za ním tapeta Álp, kde sa samozrejme ani obláčik nepohne, aj keď počuť, že vietor fúka dosť silno. :-) Ale čo by som chcel na tú dobu, všakže. Ani sa len neobťažovali prejsť na európsky metrický systém, takže pri lezení hovoria o inchoch, feetoch a míľach... Keby aspoň tie postavy boli trochu zaujímavejšie. Wagnerova postava je čistý hajzel, ani štipka ľudskosti sa počas celého filmu v ňom neprejaví a pritom ho vychovával jeho brat, ktorý je presný opak, no prekvapivo dosť submisívny a robí všetko, čo chce mladší brat. Chcelo sa to trochu viac pohrať s ich charaktermi, aby neboli až takí čiernobieli. Ani obľúbenec Spencer Tracy to nevytiahne na viac ako priemer. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné drama zasazené do překrásných hor, plné sněhu a ledu, to je něco pro mě.. Dva bratři, rozdílní tak, jak jen sourozenci mohou být, upoutali mou pozornost ihned, ten starší je skromný, poctivý, slušný a mladý je nevděčný, drzý a ohromně touží po penězích.. Spencer Tracy jako dobrák od kosti báječný a Robert Wagner ve své roli na pár zasloužených facek, oba se mi líbili.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Pátá hvězda je za ty nádherné záběry hor a ledovců. Cesta nahoru byla skvostná. Spencer Tracy v roli staršího a charakternějšího bratra, Robert Wagner jako mladý krasavec s přehršlí špatných vlastností. Nahoře je spadlé letadlo a kolem něho možná spousta peněz a cenností. Vše se však nečekaně zvrtne. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, zároveň i velmi silný příběh o dvou bratrech, kteří ač bratři jsou jako noc a den, jeden dobrák od pohledu, druhý až neuvěřitelný sobec. Působivé, místy až dech beroucí scény výstupu na ty nejvyšší místa v Alpách. S.Tracy fantastický. 90%. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný oddechový film, inspirovaný leteckou katastrofou v roce 1950 (román Henriho Troyata "La neige en deuil" je z roku 1952), barvy jsou Technicolor. Zápletka je sice jednoduchá, ale obdařená několika psychickými zvraty hlavního hrdiny, které dělají tento film dobrým filmem; není to zdolávání v horské stěny ani skalního komína, je to v interakci obou bratří, mladého egoisty a starého altruisty - proč je jeden takový a druhý onaký si lze domyslet z historie jejich vzájemného spolužití. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Edward Dmytryk /Pod kopyty Stad, Young Lions, Caine Mutiny/ natocil sympaticky dobry film o tom, ako sa dvaja ludia vydali k lietadlu pozachranovat ludi a veci, ktori tam ostali. Dost dlho trva, kym sa nieco zacne diat a minutaz vyplnaju len vatove dialogy o nicom, ale ako nastupi horolezecka cast filmu a zachranarska cast filmu, hned sa je na co pozerat. Hlavne, ked vo filme hraju herci ako Spencer Tracy /Guess who´s coming for a Dinner, Kdo seje Vitr 1960/ a Robert Wagner /Sklenene peklo 1974, Hrac 1992/. Medziludske vztahy sa preberaju len v ramci normy, konecne sa nesklzlo k prazdnemu tlachaniu o medziludskych vztahoch. Hory su nadherne a potesi aj zachranarska cast : 70 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No, být to v podobě půlhodinové povídky, bylo by to asi hodně poutavé, napínavé a výživné, nicméně když se děj roztáhl na hodinu a tři čtvrtě, myslel jsem, že snad po vzoru Eda Wooda bude režisér opakovat záběry, protože prostě nebylo na co koukat. Tracy jako obvykle parádní, ale děj příšerně natahaný. 60% ()

Reklama

Reklama