Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivá kronika líčící průběh bouřlivých tří měsíců v roce 1965, kdy Dr. Martin Luther King vedl riskantní nebezpečnou kampaň cílenou na zajištění rovného volebního práva a postavil se tváří v tvář násilným protivníkům. Grandiózní pochod ze Selmy do Montgomery vyvrcholil podepsáním zákona o volebním právu prezidentem Lyndonem Johnsonem a znamenal jedno z nejvýznamnějších vítězství pro hnutí za občanská práva. Film vypráví příběh o tom, jak uctívaný vůdce a vizionář Dr. Martin Luther King a jeho bratři a sestry z černošského hnutí docílili společenských změn, které navždy změnily dějiny. (mac000)

(více)

Videa (43)

Trailer 1

Recenze (78)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Paul Webb, Ava DuVernay | Hudba: Jason Moran | Distribúcia: Paramount, Pathé, StudioCanal | Štúdio: Cloud Eight Films, Harpo Films, Plan B Entertainment, Pathé | Rozpočet: 20 miliónov $ | Tržby: 53,6 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 1 výhra: Pieseň (Glory). 1 nominácia: Film. Golden Globes - 1 výhra: Pieseň (Glory). 3 nominácie: Drama, Réžia, hr David Oyelowo. Spolu: 34 výhier a 71 nominácií || Ešte sa nad tým zamyslím... ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Chápu, že na tenhle film se některým lidem nedívá dobře - problém rasové nesnášenlivosti tady byl, je a bohužel i bude - ale nechápu, že zrovna v naší zemi, kde v minulosti docházelo rovněž k obrovskému potlačování lidských práv, jsou lidé tímto snímkem tak znechuceni, že pálí jedno nízké hodnocení za druhým... Nemůžu si pomoct, ale já jsem viděl velmi dobře zpracovaný historický film se skvělým obsazením, který právě díky svému obsahu a poselství bude aktuální i za několik desítek let... Kéž by takových filmů bylo víc... ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

U nás zoufale nedoceněný film (aktuálně 62 %, imdb 7,6), přitom já jsem dostal přesně to, co jsem očekával a to ve velmi dobrém provedení. Režisérka Ava DuVernay se skvěle popasovala se silným a zároveň nelehkým tématem a přesvědčivě podala události kolem pochodu ze Selmy do Montgomery. Do filmu zasadila několik dramatických situací, přičemž jinak mnohdy sázela na skoro až dokumentární formu. Obloukem se dokázala vyhnout patosu, emoce tam zůstaly pro toho, kdo se dokázal alespoň částečně vcítit do kůže nespravedlivě utlačovaných Afroameričanů. Výsledkem je zajímavý mix, který mě rozhodně nenudil, naopak to považuji za velmi vkusnou rekonstrukci boje za rovnoprávnost a také za zdařilý pohled na osobnost Martina Luthera Kinga právě prostřednictvím těchto vypjatých událostí. Jeho odhodlání a víra ve vlastní přesvědčení byly příkladné, film to znamenitě ukazuje. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dobrá práca, veľmi dobrá! Životopisné filmy síce napísal sám život, ale dať to všetko do nejakého 2-hodinového rámca a pritom prihliadať na všetky dôležité okolnosti, to nie je nikdy ľahká úloha. Ale myslím, že Ava DuVernay zvládla tie tri búrlivé mesiace v Alabame spracovať celkom vydarene, hoci aj tu bolo niekoľko hluchých miest, bez ktorých by sa príbeh zrejme zaobišiel. Občas tomu chýbal spád, ale v tej chvíli to zachraňovali viaceré pozoruhodné dialógy medzi vodcami, ale i odporcami Lutherovho protestného hnutia. David Oyelowo v roli Martina Luthera Kinga bol vynikajúci, až mi príde nepochopiteľné ako ho mohla minúť nominácia na Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. A mimochodom, ten song "Glory" od Johna Legenda ft. Common je vynikajúci (horúci kandidát na Oscara za najlepšiu filmovú pieseň). ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Životopisnej příběh o Kingovi, mě to teda vůbec nezaujalo. Samozřejmě byl to velkej člověk, dokázal velký věci, ale ten film sám o sobě nemá vůbec spád. Je tu teď strašně moc černošskejch filmů, a všechny mají něco společnýho. Jsou dlouhý. Jenže většina z nich má buď nějakej DĚJ, a nebo je to něčim zajímavý. Tohle bylo pro mě dost nulový .. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Podtitul filmu "One Dream Can Change the World" odkazuje na slavný projev Martina Luthera Kinga Jr. "I Have a Dream", který byl přednesen 28. srpna 1963 ze schodů washingtonského Lincolnova památníku. (Tristan Rafael)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama