Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pravdivá kronika líčící průběh bouřlivých tří měsíců v roce 1965, kdy Dr. Martin Luther King vedl riskantní nebezpečnou kampaň cílenou na zajištění rovného volebního práva a postavil se tváří v tvář násilným protivníkům. Grandiózní pochod ze Selmy do Montgomery vyvrcholil podepsáním zákona o volebním právu prezidentem Lyndonem Johnsonem a znamenal jedno z nejvýznamnějších vítězství pro hnutí za občanská práva. Film vypráví příběh o tom, jak uctívaný vůdce a vizionář Dr. Martin Luther King a jeho bratři a sestry z černošského hnutí docílili společenských změn, které navždy změnily dějiny. (mac000)

(více)

Videa (43)

Trailer 1

Recenze (78)

erased 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavějším aspektem Selmy je nedotažený pokus o vyprávění pomocí zpráv FBI, zbytek filmu je totiž ryzí životopisná rutina. Rutina řemeslně výtečně odvedená, ale zoufale jí chybí jakákoliv vážnější snaha vybočit z řady. Naopak se až příliš hlasitě hlásí ke střednímu proudu bezpohlavními motivačními řečmi (neplést s proslovy Dr. Kinga) a dojímavou hudbou, a ani se nepokouší ukázat stinné stránky doby, ani komplikovanou politickou situaci. A mně takové jednostranné prvoplánové útoky na svědomí lezou krkem. ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Životopisnej příběh o Kingovi, mě to teda vůbec nezaujalo. Samozřejmě byl to velkej člověk, dokázal velký věci, ale ten film sám o sobě nemá vůbec spád. Je tu teď strašně moc černošskejch filmů, a všechny mají něco společnýho. Jsou dlouhý. Jenže většina z nich má buď nějakej DĚJ, a nebo je to něčim zajímavý. Tohle bylo pro mě dost nulový .. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ako okomentovať tento typ filmu, aby som zo seba nerobil diletanta, či pseudo-angažovaného pokrytca? Neviem sa totiž adekvátne do príbehu vžiť. Nie som černoch v dobe, ktorá mu nepriala, ani rasista v dobe, ktorá mu to tolerovala. A tiež pochybujem, že zo mňa niekedy bude taká osobnosť, ako Martin Luther King. Tak len toľko, že Amerika je skutočne rozprávková krajina. Ubehlo síce 50 rokov, ale pôvodnú obavu o holý život, nakoniec dotiahli až na Obamu. No a spracovanie bolo viac než obstojné, nato, že som tu meno danej režisérky počul po prvýkrát. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zacíleno na Oscary. Když natočíte něco, kde zlí běloši bijou chudáky černochy, byl by v tom čert, aby si váš film nějakou tu sošku neodnesl. A pokud vyjdete naprázdno, vždycky můžete obvinit Akademii z rasismu. Selma je další univerzální hnědou omáčkou o černošském boji za rovnoprávnost, která obsahuje x krát převařené ingredience tolik charakteristické pro daný žánr. Nepřekvapí vůbec ničím. Plusem jsou herecká jména, která tradičně na černošské agitky slyší a to, že film drží relativně slušně pohromadě a vzfor tomu, že se jedná o klišovitý lepenec, dá se na něj celkem bez problémů dívat. Ale jen jednou. 50% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám rád historické drámy, ktoré zobrazujú život ako taký a skutočné udalosti. A myslím si, že Selma je spracovaná veľmi dobre a uveriteľne. Najviac sa mi asi páči, že Dr. Martin Luther King je tu zobrazený ako reálny člověk, ktorý robí dobré rozhodnutia ale súčasne vie robiť aj chyby. Rovnako sa mi páči ako je zobrazený Lyndon Johnson ako prezident, a že film dokáže trošku naučiť o histórii, no súčasne vierohodne zobrazuje skutočné udalosti a nesnaží sa do filmu dávať žiadne streotypy alebo manipulovať s citmi. Podľa mňa ide o dobrý film. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

Související novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama