Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve více než třicet let starém sci-fi snímku zobrazuje oscarový režisér Richard Fleischer nám nepříliš vzdálenou budoucnost, rok 2022, v níž přeplněná Země zápasí s nedostatkem potravin. Poslední spásou je syntetická strava Soylent, o jejímž původu jsou jen nejasné zprávy. Charlton Heston jako detektiv Thorn přichází při vyšetřování vraždy jednoho z vrchních představitelů Soylentu na hrůzné tajemství... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 Tesil jsem se, ale nevyslo to. Moje oblibene "postapo" tema i oblibeny autor predlohy HH. Charlton je zkratka otresny jako vzdy - snad jsem ho nikdy nevidel v jedne slusne roli - ano, opice i bena huroveho jsem videl - zkratka mi neni sympaticky a v teto roli mu ta nesympatickost moc sedi. Ale cely film pusobi strasne lacine a i to poselstvi je predkladano tak nejak neumele - vsichni "zbidaceni" chudaci chodi v cistem vyzehlenem obleceni, spis na nepohodlnych schodech, kdezto ulice pred domem jsou zcela prazdne, detektivni kancl vypada jako sjezd svihaku lazenskych, lidi jsou pres nedostatek zradla az na drobne vyjimky veskrze spokojeni, "nabytek" se obleka jako 70.letech - divoka barevnost volnych kostymku bez podprsenek, ostraha tajnych tovaren pusobi jako banda tatku smoulu, co nemaji ani strikacky a najati zabijaci s komickyma cepickama jakbysmet. Ten film se ve vysledku neda brat vazne - jakoby ho nekdo delal cely na tripu = spousta veci neni vysvetlena ani dotazena, takze divak je zamteny jako lesni vcelka. Ale rozhodne se jedna o dobre tema a v soucasne dobe s lepsim rozpoctem a charismatictejsim hlavnim predstavitelem by mohlo jit o poradny (s)HIT! (zavorka plati v pripade, ze se autori seknou s vyberem hlavniho predstavitele a zameri se prilis na efekty a pozadi story) Ale par dobrych mist se naslo - eutanazie, obcasna bitka, ale celkove to bylo spis k smichu.... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Původní knížka od Harryho Harrisona je v pár ohledech odlišná, ale základní pocit přelidněného světa, kde je čím dál větší luxus mít vlastní bydlení, vodu a jídlo, ten tu zůstal. Kromě toho je Heston jako hlavní hrdina dost charismatický, aby ten film utahnul. Je tu hodně cítit vizuální estetika 60. a 70. let, která je vidět ve všech sci-fi, co se v té době natočily. To se projevuje třeba v tom, jak se i filmová honorace obléká jak Mao :) ale mně tohle už někdy od Planety opic vlastně docela baví. Fandům dystopií rozhodně doporučuju. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Ve své době jistě ambicozní film, který však zpracováním notně zastaral. Nejvíce se mi líbily úvodní titulky s obrazovou koláží světa plného lidí, odpadu, průmyslu a válek. Neúnosné množství lidí na ulicích, v domech, na schodištích či v kostele bylo ubíjející. V řadě scén si člověk vzpomene na podobné filmy - 1984, Loganův útěk (Dům smrti byl vskutku mrazivý) či 451 stupňů Fahrenheita. Klíčový je nedostatek potravin, avšak chybí spousta dalších věcí, třeba předměty denní potřeby, hygienické a další. Jistá vyvolená skupina pracháčů má samozřejmě vše. Tajemství firmy vyrábějící syntetickou potravu se dá odhalit poměrně brzy, a tak šokující závěr se nekoná, je konec konců spíše logický. Film je zcela prost otevřeného sexu (byť je tak samozřejmý, jako procházka kolem řeky) i krvavého násilí. Ubití vysoce postaveného představitele firmy je mimo obraz....což by vcelku nevadilo, pokud by snímek nabídl jiné kvality. Zajímavý námět je z dnešního pohledu zpracován tuctově. Zatímco hudba je velmi dobrá, průměrná kamera neoslní. Soylent Green bych klasikou rozhodně nenazval a do nejlepších sci-fi filmů nezařadil. Na to je po všech stránkách příliš průměrný.... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Soylent green Richarda Fleischera, ktorý ma tak potešil Fantastickou cestou, bol pre mňa mierným sklamaním. Heston tu nie je tak výrazný, ako v Planéte opíc a celková atmosféra futuristického veľkomesta nie je ani zďaleka tak depresívna, ako sa to podarilo o necelých desať rokov Scottovi. Zato naberače ľudí a ich zombie stav patria k pamätným scénam žánru. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Eko-scifi, která ve druhé půlce doslova uschne na svém aseptickém a navíc rutinně zkočírovaném KONCEPTU budoucnosti naší planety. To už i ten LOGANŮV ÚTĚK má v sobě víc šťávy. Předvídatelná apelativní POINTA působí spíš jako parodie na PLANETU OPIC. Hlavní devizou fimu je tak půvabně seschlý stařeček Edwarda G. Robinsona. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (11)

  • Název filmu označuje umělou potravu, která je v knize vyráběna ze sóji a čočky. (Locksley)
  • Film byl natočen podle románu Harryho Harrisona "Make Room! Make Room!" (Hans.)
  • Herec Edward G. Robinson už během natáčení věděl, že umírá a že další film nestihne. Scéna jeho smrti, kdy volí dobrovolnou eutanazii, je poslední scénou, kterou natočil. Zemřel o necelé dva týdny později. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama