Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (1 219)

derek007 

všechny recenze uživatele

Geniální asociál s velkým tajemstvím. Kde jsem to jen viděl? Asi by nebylo fér shodit to dvěma hvězdičkami, ale za nedostatek invence mám sto chutí. ()

aslavey 

všechny recenze uživatele

Když prolomili kód, upřímně jsem se s nima radoval. Vcelku jsem se s hošánkama ztotožnil a fakt jim fandil. Sice je ten film dost gay (ani ženský tam nemaj kozy) a trochu mi chybí ta "britskost" a přebývá "američnost", ale nakonec to celý tajemno kolem šifer a tajných služeb a tajných informací a tajných hádanek a tajných tajemství a tajenek... je tak tajemný, že 2 hodiny utekly a ani nenudily. Nejsem si jistej, jestli to chci vidět znovu, ale nelituju, že jsem to viděl. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Cumberbatch má další zářez na pažbě alá Sherlock. Tyhle role mu jdou k duhu. Jinak Turigův životní příběh jsem zběžně znal už předtím, takže žádný velký překvápko se nekoná. Ale aspoň se to dostane do podvědomí dalších lidí, myslím že ON, si to zaslouží. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Zaujimava tema, napinavy dej, dobre spracovane (citatelne prelinanie casovych rovin) a samozrejme skvely Cumberbatch.. u mna super filmik. Dokonca som sa dozvedel par historickych faktov, co som netusil (utajenost celeho projektu aj po vojne a homo zakony). Trochu podobny podivin ako tu, ale stale si myslim ze by sa z toho dalo vyzmykat trochu viac. [#4/2015] ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný obrázek o životě jednoho asociála, který spojencům vyhraje válku tím, že sestrojí první počítač na světě a rozluští tak nerozluštitelné. Sice to není něco, z čeho by si člověk sedl na zadek a ani z vás neždímá city, ale je to dobrá oddechovka, která i dokáže rozšířit obzory a mi osobně připomněla děj knížky na stejné téma, kterou jsem kdysi četla. ()

Qeo 

všechny recenze uživatele

Nominace na oscara? Velký výsměch. Těžce vydřené 2 hvězdy. Jinak v podstatě sterilní snímek bez výraznějšího zásahu na publikum, kromě tedy prvoplánových odkazů na válku. A výkon Benedikta? Ani slovo jsem mu nevěřil. Příběh je samozřejmě srdcervoucí, ale to se dalo přečíst na wikipedii taky. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Britové si polechtali ego připomínkou, že měli taky podíl na konci druhé světové (a nejenom ten, že se spojenci mohli vylodit v Normandii). Snímek obsazený tím nejtrendovějším, co Britové mají (škoda, že je to zrovna přeobsazovaná Keira) nemohl dopadnout špatně. Neexperimentuje a sází na jistotu, která funguje už minimálně od Shindlerova seznamu. Nechybí povinné píchnutí do předků ohledně diskriminace. Je hezké, že Turing dostal posmrtně pardon od královny a nezůstal sodomitou i v dnešních uvolněných mravech. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně citlivé, skvěle zahrané, strhující a zajímavé. Nepřijde mi to jako něco nudně zacílené na oscary. Naopak, ze zhlédnuté kolekce letošních oscarových nominací je pro mě nejzajímavějším snímkem, který je velmi dobře udělaný po všech stránkách, což jsem zatím jinak viděl jen u Birdmana. Cumberbatch podle mě skvělý a nebýt toho, že Edie Redmaine v Teorii všeho je tak dokonale věrný skutečnému Hawkingovi, býval by byl pro mě Cumberbatch jasným kandidátem na Oscara. ()

Gaia.M 

všechny recenze uživatele

Filmy, které jsem v roce 2014 viděla a líbily se mi, bych spočítala na prstech jedné ruky. Za to rok 2015 mi teda zatím dost slušně nakládá. Kód enigmy, teda, prostě wow! Dvě hodiny nevěřícně zírate a prostě nevíte, obzvlášť pokud jste jako já tímto tématem prakticky nepolíbení. Takže nejenom, že jsem se dozvěděla zas jednou něco nového a zajímavého, ale dozvěděla jsem se to formou skvělých hereckých výkonů, a to už se vyplatí. Ne, dost keců, je to skvělý film a i když žánr není třeba váš oblíbený, můj také ne, tak stojí za to obětovat ty dvě hodiny a na film se podívat. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tiež mi už lezú krkom bratia z teplejších krajín, no v tomto prípade mi to neprekážalo. Možno aj preto, že Cumberbatch nie je ich typický predstaviteľ. Opačný príklad je Mark Strong v roli, ktorá mu sekne ako riť na hajzlový dekel. Spolu s Danceom dali tomu šmrnc. O druhej svetovej vojne sa už napísalo všetko a táto epizóda bola dlho utajovaná. Holt, géniovia to nikdy nemali ľahké.. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Čím ďalej, tým mám tento film radšej a radšej. Neviem, či je to Benedictom, Keirou, Matthewom, skvelou hudbou alebo samotným príbehom.. alebo všetkým dohromady. Prvý dojem bol skvelý, ale cennejšie je pre mňa, keď sa k filmu vrátim a páči sa mi stále viac a stále má čo povedať. A tento veru má.. každému z nás. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Starší film o Enigmě jsem neviděl celý, byl moc romantický, srovnávat teda plně nemohu, ale zde je koncept nesmírně lépe zpracován. Vynikajícím výkonům Cumberbatche a Knightley, zdatně sekundují ostatní herci a výrazný britský akcent přidává na realističnosti. A jak to tak bývá géniové jsou šikanováni v dětství a pokud žijí v "blbé" době a pracují na tajném projektu, tak se dočkají uznání až mnoho let po smrti. Takže smutný příběh muže, který kromě rozluštění Enigmy dal světu základ počítače. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

The imitation game je pro mě příjemným překvapením. Má až nečekaný spád, po celé téměř dvě hodiny si tak bez problémů dokáže udržet mou pozornost. Líbí se mi výkony většiny významných postav, hudební podkres i zpracování. Nejvíce mě však zaujalo kvalitní zpracování přechodů v čase, nepůsobí nijak rušivě a jen vhodně odkrývá události minulé, které měly vliv na vývoj děje a reakce jednotlivých postav. 85% ()

Bohnice05 

všechny recenze uživatele

Sheldon Cooper luští za druhé světové šifru, která prý potom vyhrála válku a protože je to podivín a nerd a tehdejší doba takovým narozdíl od té dnešní netleská a nedělá jim seriály, hážou mu všichni kolegové včetně nadřízených klacky pod nohy. Popravdě nerozumím tomu, co se mi na filmu vlastně líbilo. Vždyť tohle zní jako naprostá nuda. To, že kód bude rozluštěn, bylo snad každému jasné a jediné, co mohlo šokovat, byla sexuální orientace hlavního hrdiny. Přesto jsem se u dialogů a celkové atmosféry docela dobře bavil. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Citom zobrazený a herecky veľmi dobre zahraný príbeh, ktorý mal kľúčový význam v tom, aby druhá svetová vojna netrvala dlhšie. B. Cumberbatch a K. Knightley svoje charaktery zvládli na výbornú a preto nominácie na Oscara sú absolútne zaslúžené. Osobné hodnotenie: 82% (****) ()

Gumby 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy dávám jen proto, že mi připadá nefér dát jednu hvězdu filmu, kterej jsem nedokoukal. Konkrétně u scény, kde se za geniálního podivína a jeho nepochopený přístroj všichni jeho dřívější něprátelé v kritické situaci svorně a za mohutného házení významných pohledů postaví, protože od něj před tím dostali jablíčko, jsem se rozhodl, že jsem viděl právě dost. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Naprosto nehorázně oscarově ambiciozní počin, který se snaží ze vší síly vyhrát hlavní kategorii, na kterou nakonec neměl. No, Benedict Cumberbatch svoji rolí dýchá, já osobně ho žral, ale na Hawkinga nemá. Velice mě zarazil jeho životní příběh, ale měl to ve své roli homosexuála v to období extrémně těžké. Někdy jsem se ve filmu lehce ztrácel, ale to spíše ve vědecké problematice. Dobře, jsem spokojený. - 8/10 - ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Famózny snímok s perfektným Benedictom Cumberbatchom (keby nebolo perfektného výkonu Eddieho Redmayna v Teórii všetkého jednoznačne by obdržal Oscara) a skvelou Keirou Knightley (úplne zaslúžená nominácia). Kód Enigmy je výborne natočený films výborným príbehom rozprávajúcim veľmi zaujímavý a tajomný príbeh z obdobia 2. sv. vojny. Tlieskam... Videl som v 1x v originálnom znení s českými titulkami --------------------- 85% ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

The Imitation Game deals with historical moment, which has undoubtly big importance in the sence of World War II. So far the person of Alan Turin was unnoticed by producers, who can cover huge budgets, but The Weinstein Company made change. The story of Turing has been narrated with several meanings such as his success in breakage of the code Enigma, showing timeline of his life, relationship with Joan Clarke or the issue with sexual orientation. Benedict Cumberbatch and Keira Knightley are not so convincing as a couple and the whole concept falls on the account of too much focus on acting skills, because they are not so good and after some time of watching little bit boring. There are no disputes about the interesting topic, but it was transfered into movie without enjoyable outlook and it could be called a missed opportunity. Unfortunately The Imitation Game goes way behind of the expectations. ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

Pěknej filmek, dobře zahráno, zajímavé téma. Bohužel nadšení z vychvalovaných tři časových os nesdílím, spíš mě to rušilo. Nicméně celkově je to dobře koukatelné a to je nejdůležitější. Konec je celkem drsné ohlídnutí za minulostí. 80% ()

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama