Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (308)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Historické filmy mám moc rád, ale často se mi u nich stává, že po chvíli začnou šíleným způsobem nudit vlivem svýho vyprávění. Královská aféra je přesto naprosto pravý opak takových filmů a tak jsem si ho mohl na plno užít takřka přes dvě hodiny. Ačkoliv je tedy příběh vyprávěn s historickou přesností, není jediná chvíle, u které bych se vysloveně nudil. Mads Mikkelsen opět předvádí naprosto perfektní výkon, kulisy českých zámků a české krajiny jsou úžasné a i Alicia Vikander spolu s Folgaardem předvádí naprosto parádní role. Člověku se ani nechce věřit, že byla dánská šlechta takový svinstvo. O historii Dánska jsem totiž až do shlédnutí tohodle filmu nevěděl nic a proto mě právě takový silný příběh dost křekvapil. V rámci možností jeden z nejlepších historických filmů z prostředí šlechty, co jsem kdy viděl a radost, že se pod to podepsala i naše maličká země. O to větší, když jsem zjistil, že dánská produkce plánuje po tomhle filmu u nás natočit nejnákladnější historický dánský film vůbec. Už se těším. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tenhle historický kus o podstatné kapitole dánských dějin unikal. Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard a Alicia Vikander jsou skvělí, práce s jejich vykreslením je skvělá, interiéry jakbysmet, atmosféra je přiměřeně dusná, scénář není jen milostným plácáním v kruhu. Tvůrci vsadili na poměrně konzervativní způsob natáčení, a vyšlo to. Příběh o tom, jak dětinský egocentrik není sto uspokojit královnu a jak jeho roli převezme zarytý osvícenec a králův lékař, není úplně známý, což je jenom dobře. A mě bavil zhruba tak, jak jsem očekával!! ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborná historická dráma s Artušovsko - Lancelotovským námetom. Páčilo sa mi, že v základných bodoch dejovej linky sa film drží historických udalostí. Môžeme sledovať márny zápas lekára Struenseeho so spiatočníckou dánskou spoločnosťou a tiež i jeho náklonnosť ku dánskej kráľovnej. Príbeh je vyrozprávaný veľmi pútavou formou, kde do veľkej miery pomáha i skvelá výprava a réžia. Čo sa týka hereckých výkonov, tam nie je moc o čom. Hrá tu Mads Mikkelsen a tomu účinkovanie v historických snímkoch sedí ako riť na šerbli. Očakávaná kvalita sa potvrdila na sto percent. Konečne po dlhej dobe výborný historický snímok, ktorý odporúčam aj tým, čo históriu nemajú moc v láske, pretože príbeh je naozaj zaujímavý a nedá priestor ani na sekundu nudy. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Romantický kýček na pozadí lekce z dějin dánského osvícenství? Politické drama na pozadí milostné historky o nešťastné královničce? Velmi konvenční, ovšem v zásadě sympatický film, který si na nic nehraje, má myšlenku a s docela skromným rozpočtem nabízí víc než většina současných hloupých historických blockbusterů. Hlas Madse Mikkelsena a úsměv Madse Mikkelsena určitě nepřitáhl do kina jen mě, ale mám-li být upřímná, všechno v tomto filmu bledne vedle hereckého výkonu Mikkela Følsgaarda. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Taková normální kostýmní červená knihovna, jen to dotáhla trochu dále. Alicia Vikander je jistě krásná, Mads Mikkelsen už pomalu budí dojem jediného současného dánského herce, ale mají trochu smůlu. Jejich role jim prostě nepředepisují nic, co by nevypadalo jako stokrát omletá klišé. Takže nakonec nejvíc v hlavě utkví Mikkel Boe Følsgaard, jehož král Kristián VII. je mnohem komplexnější postavou. Jinak je to po všech stránkách profesionálně zvládnutá podívaná. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se od 14. dubna do 12. května 2011 ve Švédsku, Dánsku, Německu a v Česku (Praha, Kroměříž, Doksany, Zámek Ploskovice, klášter Chotěšov). (Varan)
  • Během natáčení byl představitel krále Kristiána VII. Mikkel B. Følsgaard stále studentem herecké školy v Kodani. Své studium zde úspěšně ukončil na konci léta roku 2012. (ellegrey)
  • O stejné historické události pojednává i kniha "Návštěva osobního lékaře" od švédského spisovatele P.O. Enquista. (banrun)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama