Reklama

Reklama

Snímek Big Sur je adaptací stejnojmenného románu slavné americké literární ikony Jacka Kerouacka. Děj se soustředí na úsek Kerouacova života, v němž se spisovatel třikrát vypraví na chatu do přímořského kalifornského městečka Big Sur, aby tam našel kýžený odpočinek. Úspěch jeho nejznámějšího díla Na cestě i boj s vnitřními démony mu totiž začíná přerůstat přes hlavu. Kerouack v divočině poblíž Big Suru konečně nachází vnitřní klid, avšak samota ho přivede zpátky do města, kde pokračuje ve svém nezřízeném pití. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To nejlepší na tomhle filmu byly asi ty záběry na krajinu, které prostě neměly chybu. Vlastně i díky samotnému plakátu k filmu jsem si udělal představu takovou, že tenhle film bude o samotáři uprostřed krásné přírody, který filozofuje a dumá nad životem. Pravdu jsem ale měl z půlky...a jestli vůbec. Básník a spisovatel se totiž sám v přírodě nudil. Potřeboval pít a voda z potoka mu nestačila. Takže poklidné filozofické zamýšlení střídá alkoholické opojení a sebezničující uvědomění. Výsledek je ale takovej, že člověk se stejně oklepe a jde dál. Za tu ani ne hodinu a půl jsem na nic novýho nepřišel. Chvíli mě autorovy monology zajímaly, chvíli jsem se u filmu hrozně nudil. Začátek vypadal kouzelně, ale po hodině se to všechno zvrtlo do těžkýho stereotypu u flašky whisky. A tak mi nakonec zbyly jen ty záběry na tu krajinu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

On the Road byl jeho život beatníka, ale tady to bylo takové jemnější brnkání na citlivou část divákovy duše, ne tolik explicitní a Jack mně tady sednul možná o chlup víc. Jde o téměř konečnou fázi života, kterou si Kerouac mapuje na Big Suru a styl vyprávěnou formou samotného Jacka byl trefou do černého. Úplně přesně jak jsem to cítila i já, tak to tady už napsal Popluh. Kdo od Jacka nic nečetl, tak ho Big Sur možná moc neosloví a nebo na tenhle Jackův vnitřní monolog musí být správně naladěný a to já tentokrát byla. Michael Polish se pomalu, ale jistě dostává do mého povědomí. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Sám seba považujem za beatnika (alebo, považoval som) a bolo mi jasné hned' v úvodných minútach filmu, že začínam hodnotenie na štyroch hviezdičkach a že určito sa postupne vyhupne na jasných 5. No a nevyhuplo. Všetko bolo akési vyumelkované a prikrášlené a navyše bez jazzu, akoby sa to celé odohrávalo v súčastnosti. Josh Lucas ako Neal Cassady mi celkom sedel, ale bolo ho málo. Chýbal mi tam jeho náboj. Naopak, celým filmom sa tiahne Jackovo chcípanie z chlastu, kôli ktorému premrdal tak krásne okamihy a momenty, akými bezpochyby lesy Big Sur ovplývajú. Ale natočené to bolo vskutku krásne a kamere niet čo vytknúť. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování skvělé Kerouacovy knížky. Sedlo mi mnohem lépe, než zpracování On The Road (2012), které na mě svým stylem, typy herců i jejich projevem působilo tak, že se snaží komerčně zalíbit současnému divákovi, být atraktivním filmem pro dnešní teenagery a žrouty popcornu. Big Sur se myslím ničím nepodbízí a je lepší ve výběru herců (všechny tři hlavní postavy - Jack, Neal i Carolyn byly myslím hodně věrné realitě). Stejně jako kniha je i děj filmu neradostně filosofující a dušezpytně těžkomyslný. Kerouac sebekriticky obnažuje a popisuje svou prázdnotu, smutek a světabol, a taky svoje utrpení z rozporu, že ačkoliv je idolem beatnické mládeže s aureolou vyznavače zenu a extatického milovníka života, ve skutečnosti je už spíš životem unavený a otrávený stárnoucí chlap s na povrch se deroucí prudérní (a pokryteckou) katolickou výchovou, který se pomalu upíjí ke svému hořkému konci. Kdo četl Kerouacovy knihy i knihy o něm (včetně třeba výborných vzpomínek Carolyn Cassadyové), neměl by být zklamaný, myslím že je "to" tam. A kromě krásného vizuálu a příjemné hudby se mi taky líbilo, že ve filmu jsou použita skutečná jména všech postav (popravdě mi ty Kerouacovy matoucí přezdívky přišly vždycky hrozně rušivé, protože jsem jeho knížky četl vlastně i tak trochu jako literaturu faktu). ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Som spokojnejší ako v prípade On the road. Obrazová a slovná meditácia v prostredí úchvatného Big Suru, kde Jack rozmýšľa, bojuje zo svojími nočnými morami a pije, píše, miluje sa a klame a túži a má starosti a cestuje a rozjíma a spomína a myslí na Neala Cassidyho. Polish natočil dravý film presne v duchu Beat Generation. Možno ku koncu ešte trocha pridal namiesto toho aby spomalil a nechal myšlienky nech zasiahnú to správne miesto v divákovej hlave. Ale inak som takmer spokojný. Je to stále o tom istom a predsa to znova odráža ducha jednej generácie. Ducha, ktorú si na americkej kultúre cením úplne najviac. Plus to má výbornú hudbu. Barr je ako Kerouac bezchybný a Bosworth bola očarujúca. Škoda, že sa tam nezdržala dlhšie. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem četl tak dávno, že už si z ní sotva co pamatuju, ale podle mě se filmu povedlo zachytit ducha této Kerouakovy prózy velmi dobře. Děj se odehrává někdy v roce 1960, kdy byl Kerouac na vrcholu slávy, takřka všechny knihy už měl napsané, po úspěchu Na cestě mohly konečně i vycházet, a Kerouac a Neal Cassady se stali živými legendami a idoly celé generace. Sami už ale ani zdaleka nebyli těmi nespoutanými beatniky z konce 40. let a tak nějak nevěděli, jak se se svou situací a životem vyrovnat. Každý to udělal po svém a oba to dovedlo k sebedestrukci koncem 60. let. Film ukazuje temné stránky Kerouakovy duše, jeho zhoršující se alkoholismus, jeho nevyrovnanost a náladovost, katolický konzervatismus ve sporu se zenovým buddhismem, záblesky radosti ze života a harmonie všehomíra se střídají s depresemi a záchvaty beznaděje. Velice smutný pohled na pomalý konec jednoho z největších spisovatelů 20. století. Výborná hudba, kamera i herci, vytkl bych snad jen jakousi umělost a liduprázdnost světa, v němž se filmoví hrdinové pohybují. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem toho názoru, že by beatnické skopičiny měly zůstat pouze na papíře a přestože Big Sur osobně považuji za Kerouacův opus magnum, tak ve mně tato adaptace nevyvolala blesky spravedlivého rozhořčení, ba naopak. Když už chce nějaký bodrý jožin seznámit dvacátéprvní století s poetikou beat generation skrz filmové plátno, tak se nestydím říct, že je tohle zpracování správná cesta. Zlepšení oproti loňskému On the Road je znatelné. Ten základní pilíř všeho zlepšení vidím ve faktu, že tu nikdo neprojíždí kaďák Stevu Buscemimu. Ale proti gustu žádný dišputát, žejo. Kerouac je srdcař všech srdcařů, a proto má jeho náhled do zdevastované duše alkoholika mnohonásobně větší hodnotu než od mistra teoretika Zoly. Možná je to mou hanebnou přitepleností, ale to jeho ukňourané sebelítostivé bědování, nekonečná honba, nekonečné cajdákování s cílem oprostit se od otravných mladých hejsků, alkoholového oparu, smrti a samoty mi prostě sedlo jako průměrná běloška na průměrný bílý penis. Jediná výtka putuje směrem k odfláklému závěrečnému deliriu, neboť v knize to byla několikastránková esence hnusu a deprese a vlastně ultimátní vyvrcholení předcházejícího odvárku hnusu a deprese, ehm. Každopádně asi doporučuji. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Po nabubřelém a ducha předlohy potírajícím On the Road je to rozhodně krok správným směrem. Přesné obsazení, krásná kamera a potlačení režisérského a scenáristického ega tomu jen pomáhají. Polish ví, na kom celé to kouzlo stojí a že nemá cenu přepisovat nepřepsatelné. Ano, pořád by se dalo spekulovat, jestli to není tak trochu zbytečné točit film celý postavený na vnitřním monologu hlavní postavy, ale tohle zpracování je natolik sympatické a přesné, že nad tím nejspíš v průběhu filmu přemýšlet nebudete a prostě se necháte unášet krásou přírody a volností Kerouacových slovních pochodů. ()

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Nie, toto naozaj nie! Nikdy ma beatnici dostatočne neočarili a ten ich bohémsky život mi je skôr nesympatický. Stále len zábava, alkohol, cigarety a bordel - no a na ďalší deň samá sebaľútosť a depresia. O čom je to? Od Big Sur som v podstate nečakal nič extra, no dostal som ešte menej. Absolútny lyrizmus filmu od začiatku až po úplný koniec - to veru nie je nič pre mňa. Žiadny dej, žiadny poriadny vývoj postáv, len stále dokola a dokola to isté, samozrejme za sprievodu nekonečného monológu hlavnej postavy. Vizuálne síce vydarené, ale ak by som si chcel pozrieť očarujće scenérie kalifornského pobrežia, tak to by som si radšej rovno mohol pustiť dokument. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velice tvrdé delírko Jacka Kerouaca. Všechno má svou cenu a tu cenu je třeba zaplatit. Film těžký, ale velmi dobře natočený. Dokoukal jsem bez problému, i když to chvílemi bylo dosti trýznivé. Tak to holt bývá, když se intelektuál vydá do přírody... ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Hodně záběrů na krajinu kolem Big Suru, moře, nebe, cvakání psacího stroje a hlubokých vět. Jako experiment proč ne (i když ne pro mě), ale jako film to nefunguje, protože tomu chybí ústřední motiv, děj a vůbec něco, co by diváka nutilo koukat se dál. Po prvních dvaceti minutách už mě to hrozně nudilo. Slabou stránkou jsou i nevýrazní herci. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Jack Kerouac pár let po napsání slavné knížky. Nudí se, jede za starými kámoši, paří...a divák se nudí. Kate Boswotrh bych nepoznal (je fakt hot), ale jinak prostě těžce o ničem. ()

Pretender 

všechny recenze uživatele

“All over America high school and college kids thinking ‘Jack Kerouac is 26 years old and on the road all the time hitchhiking’ while there I am almost 40 years old, bored and jaded.” ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Big sur je poměrně slušně natočené ale oproti předloze také dosti stručně ,ono Kerouacovi knihy se natáči pravděpodobně dotst těžko a je lepší si je přečíst než být zklamán filmem . ()

tidwell 

všechny recenze uživatele

Michaelu Polishovi se podařilo nemožné, zfilmovat nezfilmovatelný Kerouacův román Big Sur, složit spisovateli filmovou poctu (kdo dokáže pochopit závěr autorova života, ví o co jde) a ještě svým filmem otevřít nečekanou dimenzi jeho příběhu. Myslím, že Polish si musel být vědom limitů filmové řeči - točit další životopisné snímky o beat generation je marné a všechny dosavadní pokusy skončily tragicky (usuzuji z The Last Time I Committed Suicide a Kvílení). Polishův minimalistický snímek se proto soustředí hlavně na atmosféru, krajina v okolí Big Suru ostatně vypráví sama a jak se ukázalo, opravdu to stačí, ba co víc, film není jen adaptací, ale svou vlastní řečí posouvá příběh do obecnější roviny. Myslím, že žádný další snímek o Kerouacovi už tenhle film nepřekoná, díky za něj... ()

Miagy 

všechny recenze uživatele

Pomerne ťažko sa mi hľadala nejaká zmysluplná myšlienka filmu Big Sur... Pomerne veľké množstvo citátov o živote, láske, prírode, avšak filmu chýbala hlavná dejová línia, čo pri týchto filmoch o beatnikoch vlastne nebýva. Film ma preto mierne sklamal, neporozumel som príliš záveru, avšak bolo zaujímavé sledovať osud J. Kerouacka aj vo svojích neskorších rokoch. PLUS: scenérie, krajiny, atmosféra na chate, MINUS: chýbala pointa, ucelený dej, nejaký cieľ filmu... Z pomedzi všetkých filmov o beat generation tento hodnotím asi najslabšie... ()

Daxus 

všechny recenze uživatele

Podivná koláž z Kerouacovi delírky, aneb jak zfilmovat intimní výpověď zoufalce na hraně. Big sur je poslední Jackův román, kde se naplno ukazuje jeho rozklad z chlastu a zmateku z neschopnosti být a zároveň nebýt králem beatniků. krásná příroda, hezký holky a super hudba, celkově ale roztříštěné, a pro člověka mimo žánr asi obtížně stravitelné. 65% ()

Reklama

Reklama