Reklama

Reklama

Raději vidličky než nože

(festivalový název)
  • USA Forks Over Knives (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Forks Over Knives je dokumentem, který vyvrací pevně zakořeněný mýtus o člověku jakožto všežravci. Zkoumá vliv výživy na lidské zdraví a dochází k závěru, že konzumací živočišných produktů (maso, mléko, vejce, atd.) svému tělu neprospíváme, ale naopak vážně škodíme. (Psychor)

Recenze (58)

M-arta 

všechny recenze uživatele

"Raději vidličky než nože" - Prudce PROvegetariánská záležitost. Dost důkladný, obsáhlý a přesvědčivý dokument o vlivu způsobu stravování a životního stylu na lidské zdraví. Popisuje výzkumnou práci dvou lékařů, kteří se dlouhodobě zabývali výživou a civilizačními chorobami. Údajně snímek, po jehož shlédnutí zpěvák Ozzy Osbourne přestal jíst maso. Zde k vidění s českým překladem: http://www.youtube.com/watch?v=TzvIGcvel-w&feature=player_embedded#! ()

KRYSIOPICE odpad!

všechny recenze uživatele

Jen debil může ze svého jídelníčku vyřadit veškeré živočišné produkty a zároveň vynechat suplementy jako B12. Stačí zajít například na Wikipedii, která nám dokazuje, že člověk může žít bez B 12, aniž by se to podepsalona psychickém zdraví 5 max 10 let. A zároveň dokazuje, že životní filosofie militantních veganů hlásajicích, že živit se jen zeleninou je přirozené, je vylhaný konstrukt. https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn_B12 ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

V módní vlně žrádlomentary (chráněno TM) se musel najít někdo přebývající, někdo musí z kola ven. Já vybírám Lee Fulkersona, jehož opus je sice motivujícím, ale jako filmový dokument nepříliš nefungujícím snímkem. Pár zajímavých čísel, dále jenom boring příklady z praxe. Feature lenght stopáž je příliš velkorysá a dává možnost k zaškobrtnutí a nedej bože opakovanému zaškobrtnutí. Fulkerson se nachytal a zaškobrtává několikrát a více to opakuje. 40 % ()

Jolinar 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Dokument o tom, že Amíci blbě jí. A omílání věci, kterou před 2000 tisíci lety vyřkl Hippokratés. ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: pán v TV: - "Víte, ze zdravých lidí žádné peníze neplynou. A žádné neplynou ani z mrtvých lidí. Jen z lidí, kteří jsou tak nějak na živu, s jedním či více chronickými onemocněními." & televizní reportér: - "Doktore Campbelle, vy věříte tomu, že i když živočišné bílkoviny z masa a mléčných výrobku nejsou kontaminovány, že i přesto by je lidi neměli jíst?" Dr. T. Colin Campbell: - "Ne, neměli by je jíst. Myslím, že čím blíže budeme rostlinné stravě, tím zdravější všichni budeme." & Dr. T. Colin Campbell: - "Jsem přesvědčený, že žádný lékařský postup se nevyrovná tomu, co dokáže rostlinná strava. S jistotou mohu říci, že naše vládní autority jednoduše vyjímají tuto koncepci výživy z každé debaty a diskuse, aby ochránili status quo. Kdyby teoreticky každý tuto myšlenku přijal, věřím, že bychom dokázali snížit náklady na naši zdravotní péči o 70 až 80%. To by bylo úžasné! Všechno by vycházelo z porozumění výživy, jejího aplikování a pozorování výsledků." ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Ano. Vyhni se všemu, co běhá, skáče, plazí se či plave. Všemu, co má očička a taky maminku a tatínka. Velkým obloukem se vyhni tomu, aby ti takové nadělení přistálo na talíři. A nepij mléko - není zdravé... Abych pravdu řekl, docela tomu věřím. I přes to, co nám vtloukali do hlavy v době mého mládí: Pij mléko - je zdravé ... / ... Červen 2015, Česká republika: ministr zemědělství, ministr zdravotnictví a premiér se shodli na programu pro masivní podporu živočišné výroby... ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Ráda bych hodnocení zvýšila. Pokud má být ale základní známkou správného dokumentu právě jeho nestrannost a objektivita, tak se v tomto případě nejedná o dobrý dokument. "Forks Over Knives" jistě vděčím za to, že jsem se konečně pořádně dozvěděla, co je to ona veganská strava. Kdybych si sebe trochu víc vážila, snad se do i ní pustím. Film divákovi zpřístupňuje ale právě pouze tuto stranu, vehementně propagující stravu bez živočišných složek. Rostliny jsou dobré, maso a vajíčka ne - AMEN. Přitom samotná problematika samozřejmě tak přímá není. Vynecháním živočišné složky potravy možná minimalizujeme riziko rakoviny, ale zase své tělo připravíme o jiné látky a zvýšíme riziko jiných nemocí. Vždycky je třeba najít rovnováhu mezi dvěma extrémy. Dokument si ale zřejmě předplatil nějaký svaz rostlinných farem či co, a tohle už vám neprozradí. Když už slovo předá i na druhou stranu barikády, tak to ještě sestříhá tak, že její obhájkyně vypadá v konečném výsledku až směšně. Tahle subjektivita mi byla opravdu silně proti srsti. Dále se mi nelíbila použitá forma. Jak se už někdo v komentářích zmiňoval, snímek v podstatě jenom stále opakuje už jednou vyřčené. Nepotřebuju stokrát slyšet, že onen národ přestal jíst maso a rázem se stal skoro nesmrtelným. Kdybych se chtěla kochat neustálým pohledem na grafy, taky si raději asi pustím opakování volebního speciálu. Laciná veganská agitka prostě! ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Rostlinná strava je lékem pro naše tělo. Žádné farmaceutické výmysly, které z nás tahají peníze. V jednoduchosti je síla a to se týče i stravy. Jak je možné, že jsme se tolik odpoutali od původních, čerstvých surovin jako ovoce a zelenina? Raději si koupíme hotovku, abychom se hned nasytili? Nevidíme ale jaký následek to bude mít v budoucnu? Lidé zamyslete se prosím nad sebou. To ta chuť toho masa, vajec, mléka a výrobků z něj opravdu stojí za to? "Zabijete" zvíře jen kvůli tomu, abyste si mohli ke štědrovečerní večeři dát smažený řízek nebo kapra? Zajímavé je, že málokdo by snědl maso bez ochucení (sůl, koření), to se vám třeba u jablka nestane. Zeleninu sníte docela bez problému, aniž byste ji museli nějka dochucovat. Ti dva doktoři zasvětili svůj celý život jen proto, aby lidem ukázaly, jak být zdraví. Mají fakta, která jasně ukazují , proč nejíst živočišnou stravu. Lidé jsou zaslepeni, nemají dostatečné informace a mají zažité věci, které se považují za normální. Odpovídá tomu ale i váš celkový zdravotní stav? Nebojte se toho, že byste bez masa apod. umřeli nebo byli o něco ochuzení. JE TO OBROVSKÝ MÝTUS, KTERÝ TAHLE SPOLEČNOST OMÝLÁ POŘÁD DOKOLA. UČÍ SE TO DOKONCE I VE ŠKOLE. VŠECHNO JE TO JEN PRO PODPORU ZDRAVÍ VELKÝCH FIREM MLÉKARENSKÉHO A MASNÉHO PRŮMYSLU A NE PRO ZDRAVÍ OBYČEJNÝCH LIDÍ. JÍDLO SE STALO BYZNYSEM. JEZTE PŘÍRODNÍ ROSTLINNÉ POTRAVINY A BUDETE SE CÍTIT SKVĚLE! :) ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Tak nějak ideálně na hraně mezi agitkou a seriozním dokumentem. Ale pořád jsem se nemohl zbavit pocitu, že jim jde stejnou měrou A) o ukázání "špatnosti" zabíjení "nevinných zvířat" a B) o zdraví lidí. A to si vážně myslíte, že bych šel do takového extrému jaký je celorostlinná strava (nebo jak to bylo). Nijak vábně to teda nevypadalo. - 60 % ()

kochanskiT 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje drsnou realitu toho, jak moc si sami sobě škodíme, když se špatně stravujeme a pak svá zmožená těla dáváme do rukou farmaceutického průmyslu. Je možná místy až něpříjemně dramatický, ale takové už dokumentární filmy být musí, chtějí-li něco změnit a přimět člověka přemýšlet nad pravdivostí všelijakých informací, které si odnesl ze základní školy (např. že jíst maso se musí). ()

Destinytte 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý dokument, který ukazuje výhody rostlinné stravy pro člověka - jídlo jako lék. Jsou zde prezentovány zajímavé výzkumy a příběhy lidí, kteří rostlinnou stravu vyzkoušeli a pomohla jim zlepšit jejich zdravotní stav. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Mistrně udělaná agitka pro veganství. Když to tam ti doktoři a pacienti vyprávějí, člověk má chuť si jít koupit mrkev a sojový mlíčko a chroustat to po kilech. Bohužel takhle to nefunguje, každá mince má dvě strany. A proto můžeme stejně tak shlédnout i spoustu dokumentů, ve kterých nám "nejlepší" lidi z oboru tvrdí, že bez živočišných bílkovin to zkrátka nejde. Tady tvrdí úplnej opak, a tvrdí to řemeslně na 1. ()

sumperacek 

všechny recenze uživatele

Dokumenty s tematikou stravování mám rád, protože se dotýkají mého oborového zaměření. V dokumentu jsou zmíněny některé zásadní problémy stravování západní společnosti. Přestože pod některé zmíněné informace bych se podepsal, chybí dostatek protichůdných názorů, jako jsme zvyklí u dokumentů BBC. Nevím přesně co bylo cílem autorů: propagace ekologického smýšlení, ochrana práv zvířat nebo prostě jen donutit tomíky jíst zdravěji, aby se odlehčilo financím ve zdravotnictví. Každopádně se nevyhli klasickým klišé, na které jsme zvyklí: uděláme pár pokusníků, u kterých změna stravy dokázala radikálně "zlepšit" zdraví. Jednotvárnost předkládaných dat je druhá strana mince. Pro člověka nezasvěceného působí graf výskytu osteoporózy v západních zemích jasně a výstižně. Ano, mlékárenský průmysl nám lže. Už se ale nezmíní o tom, že faktorů výskytu osteoporózy je více: genetická predispozice, nedostatečné zatěžování skeletu v období růstu, neadekvátní výživa: nedostatečný příjem vápníku, nedostatek bílkovin u dětí a dospívajících, vysoký příjem sodíku => negativní bilance Ca, další stresující faktory nesprávného životního stylu, Tj. jak můžeme svádět veškerá onemocnění POUZE na živočišnou bílkovinu. Konkrétní mechanismus účinku zatím nebyl prokázán. Vycházíme zatím pouze ze statistik. Pokud by takový mechanismus existoval, vegetariáni mají v ruce veliký trumf. Proto berte veškeré informace s rezervou a raději porovnejte s Wikipedií. Čest. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Stravování jako lék....zajímavý dokument o tom jak je západní stravování škodlivé. Díky globalizace kdekoliv na světě, zejména srovnání s asijskými zeměmi bylo velice zajímavé. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Vše asi už bylo napsáno... zbytečně dlouhé, protože základní fakta se řešila stále a stále dokola...ale souložící žraloci mě pobavili.... a pak: jestli to mělo maminku nebo tatínka, tak to nejezte! :-D ()

Reklama

Reklama